KRALJ ŽELI SVOJU KRUNU: Novak u NEZABORAVNOM DUELU savladao Nadala! (VIDEO)

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Vimbldona, pošto je u polufinalu pobedio Španca Rafaela Nadala 6:4, 3:6, 7:6 (9), 3:6 i 10:8.

Beta/AP

Đoković je u njihovom 52. međusobnom duelu do pobede došao posle pet sati i 17 minuta.

Srpski teniser će u finalu igrati protiv Južnoafrikanca Kevina Andersona koji je juče posle pet setova pobedio Amerikanca Džona Iznera.

Đoković je odlično počeo meč na pod zatvorenim krovom Centralnog terena zbog mraka i kiše. Od samog starta pritiskao je Nadala, da bi do brejka došao u sedmom gemu kada je poveo sa 4:3. Do kraja tog perioda igre je bez većih problema sačuvao svoj servis i došao do prednosti od 1:0.

U drugom setu došlo je do blagog pada u igri srpskog tenisera, a i Španac je podigao nivo igre, prvi je stigao do brejka, međutim, Đoković je odmah u narednom uzvratio istom merom.

Nadal to nije mnogo poremetilo, opet je uspeo da dođe do brejka i potom sigurno privede set kraju.

Treći set doneo je dosta uzbuđenja, iako nije bilo ni brejk lopti. Obojica su često pritiskali na servis rivala, ali to nije donelo rezultata, pa je tako taj period igre okonačan posle taj-brejka.

Đoković je taj-brejk počeo duplom greškom, ali je odmah potom napravio mini-brejk. Srpski teniser je potom u šestom poenu ponovo oduzeo servis u šestom poenu, ali je Nadal još jednom uspeo da vrati mini-brejk.

Nadal je potom prvi došao do set lopte, nije je iskoristio, da bi potom uspeo da napravi i mini-brejk prednosti, ali ni na svoj servis nije realizovao šansu da povede sa 2:1 u setovima. Imao je Španac još jednu šansu, ali je opet Đoković dobrim servisom ostao u setu.

Srpski teniser je posle neiskorišćene set lopte pri rezultatu 9:8, napravio mini-brejk i potom na svoj servis, nakon duge razmene udaraca potvrdio vođstvo od 2:1 u setovima.

Današnji nastavak susreta doneo je bolju igru Nadala, koji je posle prvog gema u kom je spasao dve brejk lopte, vrlo brzo uz prednost brejka došao do vodjstva od 3:0.

Đoković je uspeo da se vrati, izjednači na 3:3, ali je Nadal ponovo vezao tri gema i izjednačio na 2:2 u setovima.

Odlučujući set u prvoj fazi nije doneo mnogo uzbuđenja, Đoković i Nadal bili su sigurni na svojim servisima, da bi prvo srpski teniser u osmom gemu prvi stigao do brejk lopte, ali je Španac spasao dobrim servisom.

U narednom devetom gemu srpski teniser se suočio sa dve brejk lopte, međutim, spasao ih je i poveo sa 5:4. Đoković je potom na servis rivala imao 0:30, ali je Nadal ponovo iz neugodne situacije uspeo da se izvuče dobrim servisima i izjednači.

Obojica su potom bili sigurni u svojim servis gemovima, da bi se Djoković u 15. gemu dugom 10 minuta susreo s brejk loptom, ali je spasao dobrim servisom.

Đoković je u 16. gemu bio imao meč loptu, ali je Nadal uspeo da je spasi posle dobrog slajsa, da bi potom i došao do izjednačenja – 8:8.

Novi sigurnim servis gemom Djoković je došao do prednosti od 9:8, da bi potom bez izgubljenog poena došao do brejka i pobede od 10:8.

Novak će u finalu igrati protiv Južnoafrikanca Kevina Andersona.