Kreće ono pravo: U utorak startuje Liga šampiona, Real Madrid brani evropsku titulu

Najkvalitetnije klupsko fudbalsko takmičenje na svetu, evropska Liga šampiona, počinje u utorak utakmicama prvog kola prve, grupne faze takmičenja.

Ovo će biti 60. takmičenje u organizaciji Evropske fudbalske unije (UEFA), čiji pobednik će poneti titulu evropskog prvaka, a 23. od kada se zove Liga šampiona.

Finale će se igrati na Olimpijskom stadionu u Berlinu, a titulu brani Real Madrid, najtrofejniji klub u takmičenju sa 10 titula prvaka.

Ovosezonska Liga šampiona doneće nekoliko novina. Prvi put od osnivanja svi učesnici moraju da ispunjavaju pravilo o finansijskom fer-pleju. Od ove sezone svi žuti i crveni kartoni se “brišu” posle četvrtfinala, odnosno suspenzije se neće prenositi u polufinale.

Osim toga, od ove godine koristiće se sprej za obeležavanje mesta izvođenja slobodnih udaraca i daljine “živog zida”.

U utorak i sredu igra se svih 16 utakmica, po osam svakog dana.

Šampion Evrope Real Madrid takmičenje počinje u utorak mečom protiv švajcarskog Bazela. Kraljevski klub je počeo sezonu jako loše po svojim standardima. Izgubio je u Super kupu Španije od gradskog rivala i domaćeg šampiona Atletiko Madrida, a sezonu je počeo s pobedom i dva uzastopna poraza.

Lider tima Kristijano Ronaldo pokazao je u nedeljnom derbiju protiv Atletika (2:4) da se oporavio od povrede kolena, ali su još neizvesni nastupi Samija Kedire, Danija Karvahala i Hesea Rodrigesa.

Uprkos svemu, Real je apsolutni favorit u duelu s Bazelom. Madridjani su na svom terenu 10 puta igrali protiv švajcarskih timova i primili samo dva gola za to vreme.

Bazel je lider u prvenstvu Švajcarske, sa šest pobeda iz osam kola, ali u Madrid dolaze posle prvenstvenog poraza od 1:3 od Grashopersa. Tim koji će sutra igrati u Madridu nikada nije prošao dalje od osmine finala Lige šampiona.

Verovatno najatraktivniji meč u utorak biće duel starih znanaca Borusije iz Dortmunda i londonskog Arsenala, kojima je ovo treći put da igraju u grupi u pslednje četiri godine.

Prvi ovosezonski susret, međutim, obeležiće povredjeni igrači na obe strane. Nemački tim neće moći da računa na Matsa Humelsa, Marka Rojsa i Jakuba Blašičkovskog, a očekuje se da će za tim konkurisati oporavljeni čiro Imobile i Pijer-Emerik Aubamejang.

Borusija je blagi favorit, iako je u procesu obnavljanja tima posle odlaska Roberta Levandovskog.

Arsenal ima problema s povredama Matjea Debišija i Olivijea Žirua, čiji je nastup neizvestan, a Tio Volkot je i dalje daleko od prvog tima.

“Tobdžije” su takodje promenile tim tokom leta, a debije za londonski klub u Ligi šampiona trebalo bi da zabeleže Aleksis Sančes i Dani Velbek.

Vicešampion Evrope Atletiko Madrid počinje Ligu šampiona u dobrom raspoloženju, posle pobede nad Realom u gradskom derbiju proteklog vikenda. “Jorgandžije” su mnogo promenile tim, ali su nastavile da igraju gotovo isto kao prošle sezone.

Atletiko ima problema sa povredom Kristijana Rodrigesa, dok će njihov prvi protivnik i domaćin, šampion Grčke Olimpijakos, verovatno biti bez Janisa Manijatisa, koji ne igra već dve nedelje zbog povrede članka.

Iako je Atletiko favorit, Olimpijakos je kod kuće izrazito dominantan u domaćem prvenstvu, a bio je i težak protivnik u Ligi šampiona prošle sezone.

Galatasaraj u utorak počinje novi pokušaj da ostavi traga u Evropi, a ovog puta će ga voditi cenjeni italijanski trener čezare Prandeli, koji je do sada bio selektor Italije.

Galata je prvenstvo Turske počela promenljivo, a pobedu na startu Lige šampiona nije zabeležila u poslednje četiri sezone.

Anderleht je trenutno vodeći tim prvenstva Belgije, bez poraza u prvih sedam kola, sa raspoloženim strelcem Aleksandrom Mitrovićem, reprezentativcem Srbije.

U utorak i Juventus protiv Malmea počinje novi ciklus u želji da povrati Evropsku slavu. U sličnoj situaciji je i Liverpul, koji dočekuje bugarski Ludogorec, tim koji je u kvalifikacijama eliminisao beogradski Partizan.

U utorak se sastaju još i Benfika-Zenit Sankt Peterburg i Monako-Bajer Leverkuzen.