Kriza u Ukrajini donosi Srbiji Evrobasket?

Činjenica da se Ukrajina nalazi u teškoj situaciji i da joj preti oduzimanje EP u košarci naterala je čelnike Košarkaškog saveza naše zemlje da razmotre mogućnost preuzimanja domaćinstva kontinentalnog šampionata.

„Zveckanje oružjem” u Ukrajini dovelo je čelnike FIBA Evropa do zaključka da bi najlogičnije rešenje bilo da se Ukrajincima oduzme organizacija Eurobasketa koji je planiran za narednu godinu.

Izvršni odbor FIBA Evropa trebalo bi da zaseda 22. marta i donese konačnu odluku o tome da li će Ukrajini biti oduzeto domaćinstvo a pojedini mediji javljaju da će odluka biti doneta već 15. marta, na sednici Skupštine FIBA Evropa koja se održava u Istanbulu.

Među zemljama koje su najavile mogućnost kandidovanja za preuzimanje domaćinstva EP 2015. godine nalaze se Nemačka, Grčka, Estonija, Letonija i Litvanija, a jedan od kandidata mogla bi da bude i Srbija!

Srbija je 2005. godine već organizovala Evropko prvenstvo kada su u finalu igrali Nemačka i Grčka a Grci osvojili šampionat.

Da bi nakon deset godina Eurobasket ponovo stigao u „zemlju košarke” neophodno je da KSS uplati 6 miliona evra na račun FIBA Evropa kao jednu od garancija.

Činjenica je da su infrastrukturni aspekti na strani Nemačke, Grčke i baltičkih zemalja jer Srbija, osim „Arene”, nema hale koje su građene u neko skorije vreme. „Pionir” i „SPENS” ispunjavaju uslove kada je kapacitet u pitanju ali je pravo pitanje to da li priliči organizovati manifestaciju kakvo je EP u halama građenim u prošlom veku.

U datom trenutku izvesno je samo da će Srbija igrati na predstojećem EP a da li će u isto vreme biti i domaćin znaće se u narednih mesec, dva, do kada bi FIBA Evropa trebalo da donese konačne odluke o tome gde će biti odigran Eurobasket 2015.