Kroz dramu u ‘Pioniru’ do meč lopte: Zvezdu od osvajanja ABA lige deli jedna pobeda

Košarkaši Crvene zvezde Telekom savladali su Cedevitu 69:65 (22:8, 18;24, 18:16, 11:17) i poveli 2-0 u finalnoj seriji ABA lige.

 

Foto: Beta

Crveno-beli su kao i u prvom meču igrali od sjaja do očaja, predvođeni Bobanom Marjanovićem koji je već u prvom poluvremenu ostvario dabl-dabl vodili su čak 18 poena razlike.

Međutim, igrači Zvezde su se opuštali svaki put kada bi stekli dvocifrenu prednost, pa su gosti serijom trojki i skokom u napadu izborili egal završnicu. Na kraju je Čarls Dženkins sa dva penala rešio meč.

Oba tima igraju za svoju prvu titulu šampiona regiona u košarci.

U ekipi Crvene zvezde Boban Marjanović je bio najefikasniji sa 20 poena (14 skokova, indeks 39), a Luka Mitrović je postigao 19. Na suprotnoj strani Babić je bio najefikasniji sa 14 poena, 10 je postigao Ukić.

Naredni meč između Cedevite i Crvene zvezde biće odigran u sredu, 29. aprila od 20.30 u zagrebačkom Domu sportova.

Najava meča:

Izabranici Dejana Radonjića slavili su u prvoj partiji protiv Zagrepčana sa 68:59, iako je razlika mogla da bude ubedljivija posle neverovatno dobro odigrane prve deonice.

Ukoliko crveno-beli pobede i u drugoj utakmici, u Zagrebu bi mogli da naprave poslednji korak ka trofeju u regionalnoj ligi pošto se serija nastavlja u glavnom gradu Hrvatske u sredu od 20.30 časova.

Košarkaši Crvene zvezde će na ovom meču imati podršku i NBA igrača pošto je u „Pionir” došao i Crnogorac Nikola Vučević, član Orlando Medžika.

  

Prva četvrtina – 22:8; Mitrović nezaustavljiv, Zvezda na ”+14”

Loptu je kroz obruč prvi ubacio kapiten domaćeg tima, Luka Mitrović. Uspeli su Zagrepčani da preokrenu pa je posle dva minuta igre na semaforu pisalo – 2:4. Vezala je Zvezda tri slobodna bacanja (Marjanović jedno, Mitrović dva), a potom je Blažič sjajno izveo kontru – 7:4.

Seriju domaće ekipe od 7:0 prekinuo je Luka Babić sa distance za 9:6. Nastavio je tim Dejana Radonjića sa efikasnom igrom u kojoj se, za sada, najviše ističu Marjanović i Mitrović. Zvezdin centar je sa slobodnih bacanja pogodio za 15:8.

Neverovatnu akciju izveli su crveno-beli u finišu ove deonice. Lopta se šetala od ruke do ruke domaćih košarkaša i posle desetak brzih dodavanja Luka Mitrović je pogodio trojku za dvocifrenu prednost i ”ludilo” na tribinama – 20:8.

Čarls Dženkins je sa linije za slobodna bacanja postavio konačan rezultat posle deset odigranih minuta – 22:8.

  

Druga četvrtina – 18:24; Gostima proradio šut, Marjanović već do dabl-dabl učinka

Ovu deonicu trojkom je otvorio Zubčić, ali vrlo brzo su uzvratili domaćini preko Dangubića, Dženkinsa i Tejića – 29:13. Zvezda veliku prednost ostvaruje pod koševima gde je Marjanović dominantan, a protivničkim centrima ne preostaje ništa drugo osim da ga fauliraju.

Prenuli su se Zagrepčani preko Frana Pilepića koji je vezao pet poena, ali je prednost i dalje dvocifrena – 29:18. Na scenu je tada opet stupio Marjanović: prvo je pogodio oba slobodna bacanja, a potom maestralno asistirao Kaliniću za oduševljenje na tribinama – 33:18.

Razigrali su se gosti, za kratko vreme uspeli su da postignu devet poena, a u tom periodu trojku je ubacio Markus Vilijams – 38:27. Sjajnu asistenciju Vilijamsa Marjanović je krunisao efektnim zakucavanjem, a prvo poluvreme okončano je rezultatom 40:32.

  

Treća četvrtina – 18:16; Mitrović i Marjanović dominiraju, Cedevita se vratila

Mitrović celu drugu deonicu nije poentirao, a onda je na početku treće opet proradio. Pogađao je sa slobodnih bacanja, jednom je ubacio uz faul, a Kalinić je trojkom odveo crveno-bele na „plus 12” – 46:34.

Zvezdin kapiten blista u ovim trenucima. Posle sjajno odigranog rolinga lagano je položio, a u narednom napadu istakao se asistencijom Marjanoviću – 52:36. Mitrović je angažovanom igrom pod obručem gostiju svom timu doneo i maksimalnih ”plus 18” na ovom meču – 54:36.

Potpuno neočekivano Stanko Barać je vezao dve trojke i smanjio rezultat u „Pioniru” – 54:42. Ramljak je zakucavanjem smanjio na deset razlike pred poslednji kvartal meča –58:48.

 

Četvrta četvrtina – 11:17; Zvezda ima meč loptu!

Nalet gostiju videli smo i na početku poslednje deonice, a Ukić je postigao trojku, pa dvojku za 58:53. Zvezda je prvi koš u četvrtini postigla tek nakon tri i po minuta igre pošto je Blažič prepoznatljivo probio odbranu i položio – 60:53.

Usledio je blagi pad u igri domaćeg tima, a Cedevita je to kaznila i približila se na samo dva poena zaostatka – 61:59. Markus Vilijams je prekinuo mini-seriju gostujuće ekipe, a potom je pogodio i Mmarjanović za 65:59.

U narednih tri napada Zvezda je dvaput mašila trojke, a jednom je grešku u koracima napravio Vilijams. Srećom, Cedevita je u tom periodu pogodila tek jedno slobodno bacanje – 65:60.

Kakav potez Luke Mitrovića! Kapiten je posle promašene trojke Kalinića uhvatio loptu pod košem i pogodio – 67:62. Ali, na dve sekunde pre kraja Babić je pogodio van linije za tri poena – 67:65.

Usledio je brz prekršaj nad Dženkinsom koji sa slobodnih bacanja donosi veliku pobedu Crvenoj zvezdi (69:65) i vođstvo od 2-0 u finalnoj seriji ABA lige.