KSS zove predstavnike Jadranske lige i Evrolige na sastanak u Beograd

kss
wikipedia

Košarkaški savez Srbije (KSS) uputiće poziv rukovodstvima Jadranske lige i Evrolige za zajednički sastanak u Beogradu na kojem bi trebalo da budu rešene sve nedoumice oko predloga organizacije regionalne lige.

 

Ova odluka doneta je na današnjem sastanku predstavnika KSS, Košarkaške lige Srbije i klubova učesnika Jadranske lige.

Taj sastanak bi bio održan po ugledu na istovetan od 9. juna 2009. godine, čiji zaključci potpisani od strane KSS-a, Evrolige, ABA lige i klubova do sada nisu sprovedeni u praksi. Verujemo da bi na sastanku održanom u takvom sastavu bile rešene sve nedoumice koje su se pojavile na osnovu predloga organizacije regionalne lige koji su dali kako FIBA, tako i ABA liga – navodi se u saopštenju Saveza.

Regionalna liga bi trebalo, kako se navodi, da bude u vlasništvu klubova koja bi omogućila prohodnost u evropska takmičenja.

– Istovremeno, ona bi trebalo da bude garant kvaliteta klubova sa ovih prostora, te da, osim pokrića troškova klubova, obezbeđuje sredstva i za razvoj košarke u ekonomski otežanim uslovima u kojima klubovi danas egzistiraju. Očekujemo da ćemo u najskorije vreme pronaći zajedničko rešenje koje bi bilo u interesu klubova i ujedno prihvatljivo za sve strane – navodi se u saopštenju.

Uprava regionalnog takmičenja je ranije ove nedelje na sastanku sa klubovima u Ljubljani usvojila nacrt novog društvenog ugovora, koji predviđa promenu vlasničke i upravljačke strukture preduzeća ABA Sidro d.o.o, vlasnika takmičenja. Na inicijativu klubova, prema nacrtu novog Društvenog ugovora 80 odsto vlasničkih i upravljačkih prava nalazi se u vlasništvu klubova.