Kun Aguero ‘za koplje’ ispred svih: Ubojita sezona najboljeg strelca Premijer lige

Argentinski napadač Serhio Aguero je izvesni dobitnik nagrade za najboljeg strelca Premijer ligi iako prvenstvo još nije završeno. Sjajni fudbaler je dosad postigao 25 golova, čak pet više od sledećeg igrača na listi i tako potvrdio da mu nema premca na Ostrvu.

 

U pretposlednjem meču Mančester sitija ove godine, „Građani“ su odneli ubedljivu pobedu. Ipak, Kun Aguero nije zatresao mrežu protivnika mada je imao jednu asistenciju. Interesantno da je tako Argentinac nastavio svoj golgeterski post na „Liberti stadionu“ na kojem još nije postigao gol.

Međutim, to Argentinca verovatno nije preterano potreslo i to iz više razloga. Prvo, njegov tim je ubedljivo trijumfovao rezultatom 4:2. Iako Aguero nije dao gol na prošlom meču, on je ostao ubedljivo najbolji strelac Premijer lige sa 25 golova, čak pet više od drugoplasiranog Harija Kejna iz Totenhema. Teško da će ga Kejn stići jer je ostalo samo kolo do kraja sezone.

Iako im nikad nije dao gol na njihovom stadionu, Svonsi mu sigurno neće ostati u lošem pamćenju, pošto je to bio tim protiv kojeg je debitovao kada je iz Atletiko Madrida prešao na Ostrvo. U senzacionalnoj prvoj utakmici u Premijer ligi, koji mnogi smatraju najboljom prvom partijom u istoriji lige, Argentinac je ušao pola sata pre kraja meča i uspeo da obeleži start u Engleskoj sa dva pogotka i asistencijom.

Fantastičan start bio je dobar nagoveštaj onog što će uslediti. Mačester siti je te godine stigao do prve titule u modernoj eri, a upravo Serhio Aguero je postigao odlučujući gol za pehar i to u sudijskoj nadoknadi. Po rečima samog fudbalera, taj gol je još uvek najznačajniji u njegovoj karijeri pošto je doneo pehar njegovom timu.  

 

Golova je od tada bilo mnogo, a pogotovo ove sezone. Za sada, već izvesno novi najbolji strelac sezone u Premijeršipu je postigao 25 golova što je isti skor kao i u debitantskoj sezoni, ali je tada nastupao na tri meča više. Svoj novi rekord sezone bi mogao da postigne na sledećem duelu protiv Sautemptona.

Kada je reč o pojedinačnim mečevima, najbolje partije su bile protiv KPR u pretprošlom kolu kada je postigao „het-trik“ i protiv Totenhema u novembru prošle godine kada je mrežu zatresao čak četiri puta.

Interesanto je da sjajni Aguero ima samo dva gola manje od cele ekipe Barnlija koja je ove godine bila najneefikasnija ekipa.

Čini se da ipak odlične i izuzetno ubojite partije Argentinca nisu bile dovoljne da Siti ispuni sve ciljeve. Ekipa je imala tri faze u formi. Posle dobrog početka sezone, „Građani“ su od februara ušli u krizu, posebno na gostovanjima.

Ipak, tim koji vodi trener Pelegrini je uspeo da prevaziđe tešku situaciju i nesigurne igre i da se vrati na drugu poziciju na tabeli na kojoj je i proveo najveći deo sezone. Sastav koji je u poslednjih pet mečeva upisao isti broj pobeda je sigurni vicešampion i što je još i važnije, sezonu će završtiti iznad Junajteda.

 

Kada su druga takmičenja u pitanju, ni u njima Siti nije ostavio dublji trag iako je Aguero i ovde bio izuzetno opasan, bar u Ligi šampiona gde je postigao šest golova. U drugim kup takmičenjima skoro i da nije igrao.

Dobrom serijom na kraju sezone, „Građani“ predvođeni ubedljivo najboljim strelcem tima Kunom Aguerom uspeli su da kako-tako spasu sezonu. Po novijim tvrdnjama koje je izneo sam Pelegrini, sledeće godine i on i Aguero će ostati u klubu., iako je bilo nagoveštaja da tako neće biti. Sam Argentinac je već poručio rivalima iz Čelzija da će morati dobro da se pomuče da zadrže titulu koju on i njegovi saigrači žele da vrate u Mančester.

Serhio Aguero će dakle prema novim vestima ostati u klubu i tokom svoje 27. godine koju će napuniti početkom juna. Zanimljivo je da će to Argentincu biti već 14 sezona u profesionalnom fudbalu.

On je debitovao sa samo 15 godina i 35 dana za argentinski Independiente za koji je i navijao i tako srušio Maradonim rekord iz sredine sedamdesetih. Kasnije ne samo da će ga porediti sa Marodnom zbog građe (Aguero je visok 173 cm), snage u duelu, driblinga i preciznosti, već mu je on postao i tast.

Naime, Kun Aguero ima sina sa Maradoninom najmlađom ćerkom sa kojom se u međuvremenu rastao.

Ako ste se zapitali šta znači „Kun“, ime koje mu piše na dresu, i tu postoji interesantno objašnjenje. Serhio je taj nadimak dobio zbog crtanog filma Kum-Kum koji je gledao, nešto slično kao što se desilo sa Draganom Stojkovićem Piksijem.