LE: Dinamo startovao ‘petardom’, Inter minimalcem do tri boda, remi Bešiktaša i Asterasa

U prvim mečevima Lige Evrope najzapaženiji su bili 'Modri' iz Zagreba pošto su savladali Astru sa čak 5:1. Protivnici Partizana u grupi C, ekipe Bešiktaša i Asterasa, odigrale su 1:1 u Istanbulu.

Crno-beli iz najvećeg turskog grada propustili su priliku da se izdvoje na čelu tabele grupe C jer su remizirali protiv Asterasa iz Tripolisa, tako da sve četiti ekipe iz grupe u kojoj s enalazi Partizan imaju po bod.

Vodeći gol za Bešiktaš postigao je Tore u 33. minutu meča, bod ekipi s Peloponeza doneo je Para dva minuta pre kraja meča..

Najbolji utisak u prvom kolu LE do sada ostavio je zagrebački Dinamo. ‘Modri’ su ispratili rumunsku Astru sa Maksimira sa pet komada u mreži. Istakao se Sudani, koji je zabeležio het-trik, upisao se i Enrikez, letošnje pojačanje hrvatskog šampiona iz Mančester Junajteda. Gosti su do kraja uspeli da postignu poačasni gol preko Čitua, ali Ćorić se postarao da pukne ‘petarda’.

Drugi meč prvog grupe D odigran je u Salcburgu, gde je gostovao Seltik, domaći su dva puta jurili prednost škotskog šampiona i uspeli da izbore remi.

Nemanja Vidić i Zdravko Kuzmanović su bili u stratnoj postavi Intera koji je upisao minimalac u gostima u Dnjepropetrovsku. Strelac jedinog gola u tom meču bio je D’Ambrosio. Nešto ranije u toj grupi (F) Karabag i Sent-Etjen su odigrali meč bez golova u Azerbejdžanu.

U grupi A, Apolon je kod kuće prokockao dva gola prednosti protiv Ciriha, ostao sa igračem manje na terenu, ali je ipak u finišu došao do pobede, dok se Viljareal neporažen vraća iz Menhengladbaha, pošto je u drugom poluvremenu anulirao prednost Borusije.

Kopenhagen se izdvojio na čelu grupe B sigurnom pobedom nad Helsinkijem, Briž i Torino imaju po bod nakon remija bez golova u Belgiji.

Kada je reč o grupi F, na “Filips” Areni PSV je sa penala došao do bodova protiv Eštorila, dok je Dinamo iz Moskve odneo ceo plen iz Atine protiv Panatinaikosa.

Liga Evrope – prvo kolo:

Grupa A
Apolon Limasol – Cirih 3:2
Papulis 9, Guljon 40, Koh 87ag – Rikan 50, Japi-Japo 53
Borusija Mehengladbah – Viljareal 1:1
Herman 21 – Uče 68

Grupa B
Klub Briž – Torino 0:0
Kopenhagen – HJK 2:0
Jergensen 68, 81

Grupa C
Bešiktaš – Asteras Tripoli 1:1
Tere 33 – Para 88
Partizan – Totenhem 0:0

Grupa D
Dinamo Zagreb – Astra 5:1
Sudani 17, 24, 45, Enrikes 70, Ćorić 90 – Kitu 82
Salcburg – Seltik 2:2
Alan 36, Sorijano 78 – Mubarak 14, Braun 60

Grupa E
PSV Ajndhoven – Eštoril 1:0
De Jong 26p
Panatinaikos – Dinamo Moskva 1:2
Dinas 63 – Kokorin 40, Jonov 49

Grupa F
Karabag – Sent Etjen 0:0
Dnipro – Inter 0:1
D’Ambrozio 71