Legenda Rik Adelman otišao u penziju

Trener Minesota Timbervulvsa Rik Adelman objavio je povlačenje, posle rekordne 23 sezone u NBA ligi.

O Adelmanovom povlačenju se spekulisalo već neko vreme, već nekoliko sezona je pomišljao da donese takvu odluku, a razlog za to je loše zdravlje njegove supruge Meri Kej, sa kojom je u braku više od četiri decenije.

67-godišnji Adelman je jedan od najuspešnijih trenera u istoriji najjače lige na svetu, a tokom 23 sezone njegovi timovi su ostvarili 1.042 pobede i 749 poraza. Bio je trener Portland Trejl-Blejzersa, Golden Stejt Voriorsa, Sakramento Kingsa i Hjuston Rokitsa, pre Minesota Timbervulvsa.

Adelman je jedan od osam trenera koji su ostvarili više od 1.000 trijumfa u NBA ligi, a ove sezone je sa Vulvsima imao skor 42/40. U Srbiji je najpoznatiji po periodu kada je vodio jedan od najvoljenijih timova – Sakramento Kingse, u vreme kada za njih igrali Vlade Divac i Predrag Stojaković.

Prema izvorima američkih medija, Timbervulvsi su zainteresovani za trenera Ajova stejta Freda Hojberga, Toma Iza, koji trenutno vodi Mičigan Stejt, bivšeg trenera Orlando Medžika i Majami Hita Stena Van Gandija, odnosno Lajonela Holinsa, koji je vodio Memfis Grizlisa.

Po mnogima je, međutim, jedna od opcija i to da predsednik Timbervulvsa Flip Saunders preuzme vođenje tima. Mnogi kao razlog za tu mogućnost vide njegov odličan odnos sa prvom zvezdom Vulvsa Kevinom Lavom, koji ima opciju u ugovoru da napusti tim već ovog leta, pa će u klubu učiniti sve da se to ne desi.