LEGENDARNI GUSTAVO KUERTEN O NOLETU: Znam FORMULU njegovog USPEHA, reč je o OVOME!

kerten
Wikipedia

Gustavo Kuerten, legendarni brazilski teniser, veliča lik i delo Novaka Đokovića.

 

Guga, nadimak po kome je Kerten nadaleko poznat, trostruki je osvajač Rolan Garosa (1997-2001) i prvi reket sveta s kraja 20. i početka 21. veka. To su ujedno i jedine gren slem titule u vitrini Brazilca.

Đoković je sada upotpunio kolekciju. Ima ukupno 12 gren slem trofeja, a trenutno je aktuelni šampiona sva četiri! To je prethodno uspelo samo dvojici igrača…

Novak je po broju gren slem titula na deobi četvrtog mesta “večne liste” sa Rojom Emersonom. Ispred su Rafael Nadal i Pit Sampras sa po 14 i rekorder Rodžer Federer sa 17.

“To je nešto što se najčešće smatra nemogućim u tenisu, ali on je uspeo to da ostvari. I takve stvari radi na dnevnom nivou, obara rekorde, pomera brojke i sada je sve bliži Federeru. Možda će za godinu ili dve Đoković biti i u poziciji da ga prestigne po broju gren slem titula. Zastrašujuće je što je svake godine sve bolji – još pre dve godine igrao je bolje od Rodžera i Rafe, od tada je napredovao i sada napreduje”, rekao je Kuerten i dodao:

“Marej može da mu predstavlja izazov, protiv njega je Novak nekada u nevolji, ali to je to – mislim da će igračima iz nove generacije biti potrebnu još godinu i po ili dve dana da na pravi način pariraju Đokoviću. Pobeđuje i kada ne igra najbolje, a kada se dođe u taj stadijum, onda si neverovatno uspešan”.

Novakova Srbija, kao i Gugin Brazil, nisu važili za teniske sile, dok se oni nisu pojavili.

“Teško je verovati u početku, ali na kraju uspeh doživljavaš još dublje i još jače jer znaš koliki si dug put prevalio. To daje dodatnu aromu svemu i stvara novu motivaciju, tako je bilo i sa Novakom”.

Prvi reket sveta će da odmara do Vimbldona.

“Ne znam, ako nisam lud, reći ću da će on da osvoji. On je favorit na svakom turniru. Žao mi je što Rafa sada nije došao do Novaka, igrao je odlično i to bi bio sjajan meč, ali nema mnogo njih koji mogu da se nose s Đokovićem. Sada će biti još slobodniji, on jedostavno ima previše rešenja u svojoj igri”.

Kerten veruje da zna Novakov recept za uspeh.

“Daje sebe 190 odsto svakog dana, radi sve da bi dodatno napredovao – kondicija, udarci, brzina, onda mu je i um jači. Kada se dođe do njegovog nivoa, onda se svaki dodatni mali pomak reflektuje na celokupnu igru. Teško je ustajati svakog dana i davati maksimum, nekada ti jednostavno nije ni do čega i kažeš: ’Dosta’, ali njemu nije, juri svoje snove”.

Brazilac je napravio kratku analizu Novakovog pohoda ka “Kupu musketara” u Parizu.

“U meču sa Bautistom Agutom Novak je probio led, tada je morao da ostavi srce na terenu i to je uradio. I sada mu je na početku nije išlo, ali šljaka je takva – dođe dan kada moraš da se ‘uprljaš’, da trčiš kao lud dok ne dočekaš prelomnu tačku, a u finalu sa Marejem to je bio početak drugog seta”, zaključio je Gustavo Kerten.

Podsetite se kako je 2012. godine Đoković imitirao Kuertena.