LEGENDARNI SELEKTOR OBJASNIO RAZLIKU: Ovu osobinu srpski igrači nemaju, a Hrvatsku je odvela u finale Mundijala!

Popularni „Štraus sa Grbavice“ kaže da je Hrvatska imala bolje kontakte sa Zapadom i da je tamo više naučila, „posebno njihovi igrači koji su tako raspoređeni“, da je praktično sa njima lakše raditi.

printscreen/youtube.com/Hayat HD

Hrvatska je bliže „izvorima“ nego ostale bivše jugoslovenske republike, kaže za Sputnjik poslednji selektor SFR Jugoslavije Ivica Osim povodom plasmana hrvatske reprezentacije u finale svetskog prvenstva u Rusiji.

– Medijski gledano, bili su umereniji nego mnogi drugi. Ono što Dalić (hrvatski selektor) često priča, ta skromnost je vrlo bitna, bar na našim prostorima, da ostanemo na zemlji. Ništa slučajno ne dolazi. Puno je rada i talenta koga su, hvala bogu, Hrvati imali. Imali su nekoliko izvanrednih igrača i dobro su iskoristili političku situaciju na Balkanu. Sve je to njima u prilog išlo i na jedan mudar način su to iskoristili. Od nekadašnjih neprijatelja pravili su sebi prijatelje i vrlo pametno su postupali, bez neke velike pompe – objašnjava Ivica Osim.

Osim ističe da je hrvatski najveći fudbalski uspeh u istoriji pokriven kvalitetom, uz napomenu da reprezentativci igraju u ligama „Velike petorke“ i da su svi standardni, što je škola za sebe. Oni su maksimalno izvukli sve što se moglo izvući, uključujući i način ponašanja fudbalera, ističe Osim.

– Stvarali su uvek jednu pozitivnu klimu i njihovi igrači su vaspitavani na jedan drugačiji način. Nisu završavali karijeru sa parama koje dobiju u državama u kojima igraju, već su išli dalje i to su radili na najbolji mogući način – ne potcenjujući nikog i ne precenjujući nikog. A to je najteže, naći neku meru da znamo ko smo, gde smo i šta možemo a šta ne možemo. I to, objektivno, treba izneti i oni su to napravili. Sad će biti neke pompe, ali to je zasluženo. Ipak je teren taj koji sve pokazuje. Uspeli su da naprave jednu ekipu koja je vrlo motivisana i tu motivaciju su zadržali dugi niz godina – kaže poslednji selektor SFRJ.

Hrvati su mnogo toga naučili, ističe Osim i dodaje da za ostale Jugoslovene važi da „mi znamo sve, a ne volimo da učimo“. On veruje da će Hrvati duže vreme ostati „pri sebi“ i da će „njihova priča trajati duže“, a da se neće završiti, kao uvek kod nas – „bilo pa prošlo, pa onda krenu kritike i traže se mane“.  Nada se da će iz hrvatskog iskustva pouku izvući celi Balkan.loading...