Lepa vest za navijače: Bez fudbala na Veliku subotu

Fudbalske utakmice u Srbiji najverovatnije se neće igrati za crkveni praznik Velika subota, a to je učinjeno na molbu klubova, da bi na stadionima bilo više publike.

Direktor takmičenja Vladimir Bulatović rekao je agenciji Beta da je promena rasporeda “u fazi usaglašavanja”.

– To je želja klubova i trenutno je u fazi usaglašavanja. Smatramo da je to dobro, jer mislimo da svi koji slave taj veliki praznik mogu da budu sa svojim porodicama. Ništa se ne gubi takmičarski, jer se namestilo da imamo vanrednu sredu i ne gubimo ritam odigravanja. Smatramo da je to logično – rekao je Bulatović.

Velika subota je praznik koji Srpska pravoslavna crkva obeležava dan pred uskrs. Ona pada 19. aprila. Umesto tada, utakmice tog kola bi trebalo da se igraju u četvrtak 19. aprila, a naredno kolo sredinom nedelje posle uskrsa.

Od povratka religije u javni život Srbije, početkom devedesetih godina, sportski događaji koji se organizuju u zemlji poštovali su Božić i Uskrs, ali je poslednjih godina, pre svega od navijača nekih klubova, počelo da se traži poštovanje i drugih crkvenih dana.

Bulatović se složio da je to osetljiva tema i imao je spreman odgovor na pitanje gde je granica za podilaženje verskim praznicima.

– Granica, odnosno suština je da imamo publiku na stadionima. Nema drugog. Ponavljam, ovo se čini na zahtev klubova, svi su imali isti uslov i isti tretman, bez razlike. Važno je i da se zadržava takmičarski ritam, tako da se ništa ne narušava – rekao je Bulatović.