Liverpul pregazio Mančester!

Fudbaleri Liverpula nadigrali su Mančester Sitija 3:2 (2:0) u spektakularnom derbiju Premijer lige kojim se domaći tim primakao prvoj tituli posle 24 godine.

Liverpul je blistao u prvom poluvremenu pa je golovima Rahima Sterlinga i Martina Škrtela poveo 2:0, nakon loših reakcija kapitena Sitija Vensana Kompanija.

Siti se ekspresno vraća golom Davida Silve koji je kumovao i autogolu za 2:2, da bi u 78. minuti Kompani poklonio još jedan gol domaćinu kojim Filipe Kutinjo donosi Liverpulu 3:2 i sedam bodova prednosti.

Meč na Enfildu ponudio je najbolju moguću fudbalsku predstavu, sjajno prvo poluvreme Liverpula za dva gola prednosti, ekspresan povratak Sitija u drugom, te konačno pobeda domaćina nakon nove, treće greške tragičara meča Vensana Kompanija.

Belgijanac je prvo naivno ispao u šestom minutu zajedno sa svojim golmanom Džoom Hartom nakon sjajnog lažnjaka Sterlinga za 1:0, da bi mu 20 minuta kasnije pobegao Škrtel koji je glavom pogodio za 2:0 na poluvremenu.

Siti se ipak vraća u igru u nastavku, potpuno preuzima kontrolu meča te posle dve sjajne timske akcije za samo 15 minuta stiže do 2:0. Prvo je Silva pogodio nakon 20-ak dodavanja njegovih saigrača, a potom posle akcije sa Nasrijem i Milnerom uz pomoć golmana Liverpula Simona Minjolea donosi 2:2.

Bili su „građani” bliži trećem golu u narednih 15 minuta, Džeko i Silva su imali sjajne šanse, ali je Liverpul imao i sreće. Zbog toga su na kraju surovo kažnjeni, a pobedu Liverpulu je i zvnaično doneo Kompani, koji je opet poklonio gol šansu domaćinu koju je iskoristio Kutinjo.

Meč je obeležio i divljački start Džordana Hendersona u 93. minutu, on je sa dve noge uklizao u Samira Nasrija, zbog čega je isključen. Početkom prvog poluvremena Luis Suares je izbegao isključenje jer mu je Mark Klatenburg oprostio simuliranje faula, jer je već imao žuti karton.

Liverpul četiri kola pre kraja ima 77 bodova, sedam više od Sitija koji je i dalje u igri za titulu jer ima dva meča manje. Između je Čelsi sa pet bodova i utakmicom manje od “redsa”.

Liverpul – Mančester Siti 3:2 (2:0)
Sterling 6, Škrtel 25, Kutinjo 78 – Silva 57, Minjole 63ag

Liverpul: Minjole – Džonson, Škrtel, Sako, Flanagan – Henderson, Džerard, Kutinjo – Sterling, Suares, Staridž (Alen 66′);

Mančester Siti: Hart – Sabaleta, Kompani, Demićelis, Kliši – Ture (Garsija 19′), Fernandinjo – Navas (Milner 50′), Silva, Nasri – Džeko (Kun Aguero 68′).

Tok meča:

Na startu utakmice domaći tim ima inicijativu, veći deo vremena je lopta na polovini terena koja pripada Sitiju, a prvi šut na gol oputio je Kutinjo, međutim veoma neprecizno.

6′- GOL!- Međutim u šestom minutu Rahim Sterling je postigao fenomenalan pogodak, Suares je dobio duel na sredini terena, “spojio” Sterliga sa golom, ali je u tom trenutku vezni fudbaler Liverpula stao.

Ipak, sjajno se snašao, lažnjakom je izbacio iz ravnoteže Vensana Kompanija i Džoa Harta, te rutinski prosledio loptu u mrežu.

12′ – Fudbaleri Sitija prvi put su “videli” šesnaesterac protivnika u 12. minutu, Jaja Ture je bio u ozbiljnom napadu, ali je napravio prekršaj. Dva minuta kasnije je defanzivni vezni igrač Mančestera uputio udarac sa nekih dvadesetak metara, ali je bio veoma neprecizan.

15′ – Nova fenomenalna akcija Liverpula, Sterling je sjajno pronašao Staridža u šesnaestercu Sitija, Kompani je kasnio, a napadač Liverpula bio je neprecizan. Jaja Ture definitivno ne može da nastavi utakmicu, prilikom šuta je povredio prepone. Umesto njega na terenu je Havi Garsija.

25′ – GOL! – Siti se otvara, sve češće su gosti na polovini terena Liverpula, a Džo Hart spasio je svoj tim od novog gola, Džerard je šutirao glavom potpuno neometan sa šest metara posle kornera, ali je golman Sitija bio na mestu.

Već u sledećem minutu korner Džerarda u gol je loptu smestio Martin Škrtel, fantastičnim skokom pored Vensana Kompanija.

30′ – Kontranapadi Liverpula jednostavno ubijaju defanzivce Sitija, Suares je varkama tela potpuno izbacio iz ravnoteže Demićelisa, centrirao, međutim Staridž i Sterling bili su kratki za po korak.

32′ – Prva greška fudbalera Liverpula, Džeko se našao u izglednoj šansi, ali je na pravom mestu bio Džerard, klizećim startom je otklonio opasnost.

38′ – Kutinjo je na nekih 17, 18 metara napravio prekršaj nad Edinom Džekom, slobodan udarac izveo je David Silva, ali je živi zid zaustavio šut.

41′ – Identična situacija sa početka utakmice viđena je u finišu poluvremena, ponovo je Kutinjo stigao nadomak kaznenog prostora, otvorila mu se pozicija za udarac, ali je još jednom bio neprecizan.

44′ – Najbolji napad Sitija, Nasri je pretrčao sa loptom dobrih četrdesetak metara, prosledio do Hesusa Navasa, usledio je centaršut, ali je Silva bio neprecizan. Posle kornera Minjole je “proleteo”, jedan od igrača Sitija je zahvatio glavom, Sterling je reagovao na gol liniji jednom, a potom je glavom odigrao i Džonson. Iskupio se Minjole za nesigurnost, odbranio je sjajan šut Fernandinja iz šesnaesterca.

45′ – Prvo poluvreme je produženo za dva minuta, Liverpul je stigao do kornera, međutim Hart je uspeo da neutrališe napad.

50′ Nakon što u prvih pet minuta igre nastavka Siti nije ozbiljno zapretio domaćinu, Manuel Pelegrini je napravio novu izmenu. Povukao je sa terena nevidljivog Hesusa Navasa, a uveo iskusnog Džejmsa Milnera.

52′ Nakon nekoliko mirnih minuta u drugom poluvrmenu, u 51. je sudija Mark Klatenburg oštetio Siti. Luis Suares, koji je na startu meča dobio žuti karton, simulirao je faul prilikom prodora po levoj strani zbog čega sudije uglavnom pokazuju javnu opomenu, ali je Klatengurg progledao kroz prste Urugvajcu pa je najbolji igrač Premijer lige ostao na terenu.

57′ GOL! Siti je smanjio na 2:1 posle sjajne akcije. Kombinovali su “građani” nekoliko minuta, krenuli sa leve strane, razmenili 20-ak dodavanja, lopta je stigla na levi deo terena do rezerviste Milnera koji je odmah poslao u peterac, a tamo se sjajno snašao David Silva i loptu ubacio u mrežu.

60′ Silva pokušava dva puta u jednom minute, ali su ga defanzivci Liverpula oba puta izblokirali.

63′ GOL! Siti je izjednačio pola sata pre kraja meča! Igra domaćina se potpuno raspala, Siti je dominirao terenom i pet minuta nakon prvog postigao je i drugi gol.

Ponovo su gosti sjajno kombinovali, ovaj put po levoj strani, Silva je pronašao Milnera, ovaj dodao do Nasrija, Francuz je vratio Špancu, koji šutira na prvu stativu, a Minjole lose reaguje, a lopta se od njegovog stopala odbija u mrežu za 2:2.

65′ Suares pokušava da probudi svoj tim, ali ponovo olako pada nakon duela u kaznenom prostoru rivala.

67′ Siti dominira, bliži je preokretu nego Liverpul novom vođstvu. Novu šansu za goste imao je Edin Džeko, nakon katastrofalne greške Škrtela sjajno je šutirao, ali Minjole spašava svoj gol. Minut kasnije Džeko izlazi iz igre, a na teren se posle nekoliko nedelja pauze vratio Kun Aguero.

75′ „Građani” su umalo poveli 15 minuta pre kraja. Kun Aguero je dobio duel na levoj strani, brzo stigao do kaznenog prostora gde je u sredinu ugledao usamljenog Silvu, poslao sjajnu loptu, ali je Španac zakasnio za milimetar da je prosledi u mrežu.

78′ GOL! Liverpul opet vodi, ponovo je ključni čovek kod gola domaćina bio kapiten Sitija Vensan Kompani!

Belgijanac je napravio novu katastrofalnu grešku u svom kaznenom prostoru, promašio je loptu prilikom jednog rutinskog ispucavanja, ona je pala na nogu Filipeu Kutinju koji šutira iz prve i pogađa donji desni ugao.

82′ Siti je imao šansu da ponovo izjednači, Milner je ubacio iz kornera, sjajno je skočio Demićelis, gađao je glavom levu stativu, ali je Minjole opet spasao domaćina

90’+ Crveni karton! Divljački start Hendersona! U trećem minutu sudijske nadoknade vezni igrač Liverpula je brutalno startovao klizeći sa dve noge na Samira Nasrija. Kletenburg ga je isključio, ali je to blaga kazna za ovaj divljački start.

95′ You’ll Never Walk Alone se prolama Enfildom, Liverpul je pobedio 3:2 I primakao se prvoj tituli u Premijer ligi, prvom trofeju šampiona posle 24 godine!