LJUDINA NA KVADRAT: Novak je ovim plemenitim gestom oduševio celu Australiju

Novak Đoković
Beta

Prvi teniser sveta Novak Đoković obišao je u ponedeljak humanitarnu organizaciju Misija grada Melburna (Melbourne City Mission) koja pomaže ugroženoj deci iz Melburna, igrao se sa decom i donirao u ime svoje fondacije 20.000 dolara.

 

Đoković, koji je u nedelju u Melburnu osvojio svoju šestu titulu na Otvorenom prvenstvu Australije, zalaže se za poboljšanje uslova ranog razvoja, navodi se u saopštenju njegove fondacije.

Kako je navedeno, Novak Đoković fondacija doniraće novac za program “Early Years Supported Playgroup” humanitarne organizacije iz Melburna, kako bi se pomoglo deci u predgrađima Brejbruk i Dorin.

Nakon upoznavanja, Novak se igrao sa mališanima, crtali su, igrali tenis, a neki od njih su otkrili najboljem teniseru šta žele da budu kada porastu, o čemu maštaju i koje želje bi voleli da im se ostvare.

Đoković je rekao da je fokus organizacije Misija grada Melburna, koja želi da istakne važnost ranog obrazovanja, potpuno u skladu sa ciljevima njegove fondacije koja na tom cilju radi pune četiri godine.

 

Za četiri godine otvoreno je sedam objekata u kojima deca pohadjaju predškolski program, obučeno više od 600 nastavnika i pokrenut je niz projekata sa ciljem da deca u ranom periodu dobiju adekvatno znanje.

Đoković je rekao da rano obrazovanje daje deci šansu da snažno odgovore na bilo koji izazov i da postanu pobednici na bilo kom terenu.

Podrška koju sam imao u najranijem periodu imala je ključnu važnost u mom životu, a sve ono što sam tada učio, slušao i čitao oblikovalo me je kao ličnost – rekao je Đoković.

On je rekao da je Misija grada Melburna organizacija lider u obezbedjivanju inovativnih i korisnih programa za rano obrazovanje i da je srećan što njegova fondacija može da doprinese njihovom radu na tom planu.

Dolazim iz zemlje u kojoj gotovo polovina dece ne pohadja nikakve predškolske programe, što im kasnije oteža školovanje, napuštaju školu i postaju problem celom društvu. Takvih zemalja je mnogo i to moramo da promenimo svi zajedno – dodao je prvi teniser sveta.

Novak Đoković fondacija osnovana je 2007. godine sa ciljem da deca iz socijalno ugroženih sredina rastu, igraju se i razvijaju u stimulativnom, kreativnom i bezbednom okruženju. Ta fondacija pomaže organizacije i programe širom Srbije, a donacije su nakon poplava upućene i deci iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Fondacija sada upućuje pomoć i u druge države u kojima je Novak Đoković aktivan tokom svoje profesionalne teniske karijere, svog rada u ulozi globalnog ambasadora dobre volje Unicef, kao i kroz partnerstvo Novak Đoković Fondacije i Svetske banke.