LOPTA IMA TEG, KLIZEĆI STROGO ZABRANJEN: Ovo su pravila futsala i sigurno ih niste znali

Futsal
Promo

U Beogradu danas (utorak) počinje Evropsko prvenstvu u futsalu i traje do 13. februara, a evo pravila koja bi trebalo da znate.

 

Sve karte za današnji meč Grupe A između Srbije i Slovenije kojim se u 18.30 časova otvara deseti Futsal Euro su rasporodate, a Arena Beograd će biti popunjena do poslednjeg mesta.

Beograd je sa 11.161 prodatom ulaznicom oborio rekord po broju posetilaca na prvom meču u istoriji Evropskih prvenstava u futsalu. Dosadašnji rekord držala je Hrvatska gde je na otvaranju 2012. godine prisustvovalo 8.000 posetilaca.

Organizatori očekuju da će tribine biti pune i za meč Portugal Srbija, 6. februara u 21 čas, jer je ostalo  još jako malo karata u prodaji na blagajnama Eventima. Veliko interesovanje vlada i za završnicu Evropskog prvenstva, odnosno za polufinalne i finalne mečeve za koje se odavno traži ulaznica više. Primera radi za finale je već prodato preko 6.500 ulaznica.

Ukoliko se odlučite da odete u Arenu na neki od mečeva, trebalo bi da znate neka od osnovnih pravila.

 

Pravdu deli dvoje sudija, a asistira im delegat. Kažnjavanje se vrši na nekoliko načina, isključivanjima, žutim i crvenim kartonima.

Teren za igru: širina 15-25m, dužina 25-42m (obavezno pravougaonog oblika; za međunarodna takmičenja 20-25 x 37-42). U Beogradu će se igrati na terenu širine 20 i dužine 40 metara.

Gol: dimenzije širina 3m, visina 2m, sa zaobljenim stativama i prečkom.

Lopta: tzv.’četvorka’. Teška je 440 grama i pritisak u njoj je do 0,6 atmosfera. Odskače manje od uobičajene, jer u svakoj postoji teg.

Broj igrača: na terenu u polju nalazi se četiri igrača plus golman, a najveći broj rezervnih igrača je sedam.

 

Broj izmena: neograničen.

Trajanje igre: 2×20 minuta efektivno.

Kazneni udarci: za prekršaj ili igranje rukom u kaznenom prostoru izvodi se kazneni udarac sa 6 metara tzv. ‘mali penal’. Svaka ekipa u toku jednog poluvremena može napraviti 5 prekršaja u polju, a svaki sledeći se kažnjava udarcem sa 10 metara tzv. ‘veliki penal’.

Golman: ima pravo da bude u posedu lopte samo jednom u toku napada svoje ekipe, dok protivnički igrač ne dodirne loptu ili lopta ne ode van granica igrališta. Nakon toga može ponovo jednom da bude u kontaktu sa loptom, ali isključivo nogom. Ukoliko se to pravilo prekrši, sudi se indirektan udarac.

Trebalo bi napomenuti da je klizeći start strogo zabranjen.

Pored Srbije i Slovenije, u Grupi A je Portugalija, sa kojom će se srpski nacionalni tim sastati u subotu od 21.00.

U Grupi B su Španija, Ukrajina i Madjarska, dok se u Grupi C nalaze Rusija, Hrvatska i Kazahstan, a u Grupu D smešteni su Italija, Češka i Azerbejdžan.

Po dve najbolje reprezentacije iz sve četiri grupe plasiraće se u četvrtfinala, koja će biti odigrana 8. i 9. februara. Polufinale je 11. februara, a finale i utakmica za treće mesto 13. titulu na šampionatu Evrope brani Italija.