KAO NEKADA, SAMO ZNATNO MODERNIJA: Ovako izgleda nova ZVANIČNA LOPTA Svetskog prvenstva u fudbalu (FOTO)

lopta za svetsko prvenstvo
Promo

Adidas je juče predstavio Telstar 18, zvaničnu loptu Svetskog prvenstva u fudbalu, koje se 2018. godine održava u Rusiji, gde učestvuje i reprezentacija Srbije.

 

Model Telstar 18 je naslednik prve Adidas lopte kojom se igralo neko FIFA Svetsko prvenstvo u fudbalu, 1970. u Meksiku, a koja je upravo nosila naziv Telstar.

Ime je svojevremeno dobijeno od dve reči “televizija” (tel) i “zvezda” (star), s obzirom na popularnost koju je lopta vrlo brzo stekla. Radi se o prvoj lopti koja je ukrašena sa crnim panelima, petouglovima, jer je tako bila uočljivija tokom prenosa na crno-belim televizorima u to vreme. Ovakve šare na lopti predstavljale su prekretnicu u fudbalskom dizajnu.

Za razliku od kreativnog rešenja za Meksiko, Telstar 18 ovog puta ima potpuno drugačije panele, koji donekle podsećaju na Brazuku, zvaničnu loptu Svetskog prvenstva 2014. u Brazilu. U isto vreme, odlikuje je potpuno nova i moderna tehnologija kako bi se povećale performanse lopte.

Telstar 18 je prošao kroz brojna i temeljna testiranja, da bi se ispunila očekivanja i potrebe najboljih igrača na svetu. Među reprezentacijama i klubovima koji su učestvovali u procesu testiranja su Argentina, Kolumbija, Meksiko, Mančester junajted, Juventus, Real Madrid i Ajaks.

 

O adidas fudbalu

Adidas je globalni lider u fudbalu. Zvanični je sponzor i partner najvažnijih fudbalskih turnira u svetu, kao što su FIFA Svetski kup, FIFA Kup Konfederacija, UEFA Liga šampiona, UEFA Liga Evrope i UEFA Evropskih prvenstava. Takođe je i sponzor nekih od najvećih fudbalskih klubova kao što su Mančester junajted, Real Madrid, Bajern Minhen, Juventus i Milan. Neki od najboljih svetskih igrača na adidas spisku su Leo Mesi, Pol Pogba, Garet Bejl, Karim Benzema, Roberto Firmino, Tomas Miler, Luis Suarez, Džejms Rodrigez, Diego Kosta, Mesut Ozil, Renato Sančez i Julijan Draksler.  

Tehnološki napredak u odnosu na ranije lopte je ostvaren u mnogim segmentima, uključujući potpuno novi dizajn panela, sa metalik printom i grafičkim efektom teksture koji je napravljen da bi obezbedio performanse i izdržljivost na stadionu i na ulici. Održivost je glavni fokus lopte Telstar 18, sa elementima koji uključuju i recikliranu ambalažu za pakovanje.

POLICIJA SPREČILA TRAGEDIJU: Provokativna proslava gola RAZJARILA navijače Sent Etjena!

Zanimljiva i važna karakteristika modela Telstar 18 je ugrađeni NFC čip, koji će prvi put biti korišćen na nekoj zvaničnoj lopti na Svetskim prvenstvima. Time će ovaj model biti najinovativnija lopta do sada, u tehnološkom smislu.

FIFA OBRAZLOŽILA ODLUKU: FSS je kažnjen zbog Principa i Kosova!

Čip omogućava korisnicima da “komuniciraju” sa loptom, i to uz pomoć mobilnog telefona. Nakon povezivanja i ostvarene interakcije, svaka lopta će da generiše jedinstven identifikator, otključavajući ekskluzivni sadržaj i informacije koje će slati nazad na telefon korisnika.

 

Personalizovano iskustvo, kao i prepoznavanje lokacije na kojoj se koristi, doneće nove izazove za korisnike tokom pripreme za Svetsko prvenstvo.

Milorad Vučelić IMA REŠENJE za Zvezdino (ne)zadovoljstvo: “Neka delegira sudije i sebi i nama, a derbi da sude STRANCI”

Originalni Telstar je jedna od najprepoznatljivijih lopti u istoriji fudbala, i model koji je zauvek promenio fudbalski dizajn. Zato je razvoj modela Telstar 18 bio pravi izazov za nas, s obzirom na to da je bilo potrebno da ostanemo verni originalnom modelu. Nova struktura panela i uključivanje NFC čipa je dovela fudbalske inovacije i dizajn na novi nivo, nudeći korisnicima i igračima potpuno drugačije iskustvo, izavio je Roland Domler, direktor odeljenja za fudbalski hardver u Adidasu.

Lopta Telstar 18 biće dostupna u prodaji u odabranim Adidas maloprodajnim objektima, objektima distributera i putem online shopa .