Lovernj presudio ‘Orlovima’ sekundu pre kraja, čudne odluke sudija! Srbija – Francuska 73:74

Košarkaša reprezentacija Srbije poražena je od Francuske sa 74:73 (21:20, 21:14, 20:26, 14:11) u 2. kolu A grupe Mundobasketa u Španiji.

Poen odluke u utakmici odigranoj u Granadi sa linije penala postigao je Žofri Lovernj 1,1 sekundu pre isteka vremena. Prethodno je spornom odlukom sudija Raduljica napravio prekršaj nad Lovernjom, a francuski reprezentativac pogodio iz slobodnog bacanja.

Najefikasniji u ekipi Srbije bio je Miroslav Raduljica sa 21 poenom i sedam skokova, Bogdan Bogdanović dodao je 12, a Nemanja Bjelica 11 poena. U ekipi evropskog šampiona najefikasniji je bio Žofri Lovernj sa 19 poena i šest skokova. Bivši košarkaš Partizana je u poslednjoj sekundi postigao pobedonosni poen za linije za slobodna bacanja. Antoan Dio dodao je 15, a Edvin Džekson 12 poena.

Narednu utakmicu Srbija igra u ponedeljak od 15.30 sati protiv Irana.

Najava i tok meča:

Srbija je bez problema savladala Egipat sa 85:64 u prvom kolu Grupe A na Svetskom prvenstvu u Španiji.

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević rekao je da je zadovoljan pobedom nad Egiptom na početku Mundobasketa.

On je da njegova ekipa može još da napreduje tokom takmičenja.

– Interesuje nas sledeća utakmica, da imamo dovoljno energije za Francusku, koja je sjajna ekipa. Imali su nekoliko dobrih utakmica pred početak prvenstva, imaju lidere u Batumu i Dijaou, koji igra plejmejkera sa pozicije krilnog centra. Željno čekamo taj izazov – rekao je Đorđević novinarima posle utakmice u Granadi.

U ostalim utakmicama grupe A, od 18 časova se sastaju Brazil i Iran, a od 22 Španija i Egipat.

Prva četvrtina – 21:20; Lovernj nezaustavljiv, dve trojke Bogdanovića

Selektor Aleksandar Đorđević odlučio je da prvu petorku Srbije čine Marković, Bogdanović, Kalinić, Štimac i Raduljica, a naspram njih su se našli Ertel, Želabal, Dijao, Batum i Lovernj.

Sjajno je Srbija započela meč, trojku je pogodio Bogdanović. Na drugoj strani, sjajnu akciju Francuske završio je Batum zakucavanjem. Novi član Fenera deluje raspoloženo, solo prodorom donosi prednost našem timu – 5:2. Posle ubačenog bacanja ‘Petlova’, veoma brzu kontru ‘Orlova’ iskoristio je Kalinić uz pogođeno dodatno bacanje – 8:3. Posle pogotka Lovernja, loptu kroz obruč proturio je i Raduljica – 10:5. Francuzi su vezali 4 poena pogocima Batuma i Ertela – 10:9.

Bogdanoviiiiić! Bivši plej Partizana opet je pogodio trojku – 13:9. Crno-bela ”žica” je razigrana na početku meča, ali ovoga puta u pitanju je Lovernj koji ima sedam poena – 15:13. Četiri poena  je potom veza Bjelica, ali Lovern nastavlja da ”sipa” – 19:17.

Trojkom Batuma Francuzi su prvi put poveli na meču (19:20), ali je do kraja četrvtine Teodosić prvim košem vratio prednost – 21:20.

Druga četvrtina – 21:14; Dobra odbrana ‘Orlova’, Raduljica odličan

Ovu deonicu je pogotkom uz dodatno slobodno bacanje otvorio Raduljica, a potom je Jović pogodio dva brza koša – 28:20. Seriju je prekinuo Žober, a Raduljica je poenom iz teške situacije postavio rezultat na 30:23. Nažalost, Želabal je bio ostavljen sam na liniji za tri poena, on to koristi za 30:26.

Izgleda da se razigrao Raduljica, njegova četiri poena doveli su nas do maksimalne prednosti – 34:26. Fantastičnu akciju videli smo kada je Simonović sjajno asitirao Katiću, a ovaj je lagano pogodio za 37:28. Sa bacanja je dva puta Bjelica bio precizan – 39:28.A onda smo videli dve trojke: prvo je Džekson bio siguran sa osam metara, da bi potom uvek hladnokrvni Teodosić uzvratio za 42:31.

Prve poene u ovoj četvrtini Lovernj je postigao tek u poslednjem minutu – 42:34, u ispostavilo se da je to i konačan rezultat na poluvremenu.

Treća četvrtina – 20:26; Francuzi se razgoropadili

Neverovatno su započeli treću deonicu Francuzi. Za tri minuta napravili su seriju od 10:0 i neočekivano došli do izjednačenja – 46:46. Sa četiri poena Raduljica je držao Srbiju na svojim plećima, ali ‘Petlovi’ su nastavili sa poenima – 50:50.

Konačno su krenuli Srbi da igraju u ovoj deonici! Jović je pogodio posle ulaza uz dodatno bacanje, a videli smo i trojku Bjelice. Novi igrač Zvezde, Kalinić, pogodio je sa polu-distance, ali, nažalost, ni Francuzi se nisu predavali – 58:58.

Do kraja četvrtine prednost je ipak bila na našoj strani – 62:60.

 

Četvrta četvrtina – 11:14; Srbiji presudio učenik Duška Vujoševića – Lovernj

Ertel je otvorio poslednju četvrtinu preciznim šutem sa pet metara, a naši izgubljenom loptom. Srbiju šut nije služio u prva dva minuta, pa su Francuzi preuzeli vođstvo trojkom Kahudija za 62:65, i to pre nego što je Bogdanović sa polu-distance primakao “orlove” na “-1”.

Dve dobre odbrane omogućile su da se lakše diše, a naročito kada je Jović krenuo u kontranapad, koji je nesportski zaustavio Batum. Reprezentacija Srbije je slobodnim bacanjima mladog plejmejkera vratila prednost – 66:65. Nova dobra odbrana, ako se to može reći jer je rival dvaput promašio šut u jednom napadu, donela je novu priliku “orlovima”, Bjelica je to iskoristio za prodor i 68:65 na semaforu.

Usledili su tada promašaji naših, nije išlo ni Bjelici ni Bogdanoviću izvan linije 6,75, pa su Lovernj i Dijao doneli izjednačenje na 69:69. Ušlo se u neverovatno napetu završnicu, a poslednji napad pri rezultatu 73:73 imala je Srbija. Bar se tako činilo, jer je Bogdanović izgubio loptu i omogućio protivniku da organizuje navalu na četiri sekundi pre kraja meča.

Auh, pa šta su ovo sudije dosudile!? Na jednu sekundu pre kraja dosudile su ličnu Raduljici koji je faulirao Lovernja. Taj prekršaj videla je samo sudijska trojka. Bivši centar Partizana pogodio prvo, namerno promašio slobodno bacanje i doneo trijumf Francuskoj od 74:73.