Lovernj prvi skakač, Bogdanović treći strelac Evrolige

Završena je Top 16 faza Evrolige, u četvrtfinale su se plasirali Real Madrid, CSKA, Galatasaraj, Makabi, Olimpijakos, Barselona, Panatinaikos i Armani, dok je naš šampion Partizan završio učešće sa solidnim skorom 4-10.

Kapiten Partizana, francuski krilni centar, Žofri Lovernj najbolji je skakač Top 16 faze Evrolige sa 8,1 skokom po meču.Iza harizmatičnog i srčanog Francuza ostali su Ričard Hendrih (7,2) i Ante Tomić (6,4), a potom slede dva reprezentativca  Srbije – Vladimir Štimac (6,3) i Nemanja Bjelica (6,2).

Lovernj nije samo najbolji skakač Top 16 faze, Žofri je prvi skakač cele sezone (8,6 skokova prosečno, na 24 meča (uz 11,1 poen po utakmici)). Iza Lovernja su Pops Mensa-Bonsu (7,6), gore pomenuti Hendriks (7,3), zatim Andres Noćioni (6,6) i Džon Brajant (6,5).

Bogdanović je u Top 16 fazi prosečno postizao 15,5 poena i to ga stavlja na treće mesto najboljih strelaca ove faze. Ispred njega su Kit Lengford (18,8) i Džastin Dentmon (16,8), a iza njega su ostali Karlos Arojo i Serhio Rodrigez koji su prosečno postigazli 15,1 poen po meču.

Isto kao i njegov kapiten, i Bogdanović je jedan od lidera kada se pogleda cela sezona. Tu je, takođe, na trećem mestu, koje deli sa imenjakom Bojanom i saigračem Tarensom Kinzijem, sa 14,8 poena. Prvi je Lengford sa 17,6 poena po utakmici, drugi je Dentmon sa 16,8.

Kad smo već kod statistike, treba istaći da je najkorisniji igrač Top 16 faze Kit Lengford sa 19,2 indeksnih poena po meču. Iza njega su Rodrigez, Jevtoksa, Tomić i Dilejni. Gledajući celu sezonu i tu je Lengford prvi (18,7), slede ga Rodrigez, Dilejni, Tomić i Noćioni.

Najbolji asistent Top 16 faze je Karlos Arojo sa 6,8 dodavanja po meču. Iza njega su ostali Uertel, Dijamantidis, Gordon i Rodrigez. Arojo ipak nije najbolji asistent kada se pogleda cela sezona (5,7 dodavanja po duelu), ispred njega je Dijamantidis (6,5), a iza su gore pomenuti Uertel, Gordon i Rodrigez