LŠ: ’Bavarci’ poniženi u Portugalu, Katalonci ’rezervisali kartu’ za polufinale!

Posle sinoćnih ne preterano uzbudljivih duela, večeras su nam četvrtfinalni mečevi Lige šampiona priredili pravu fudbalsku poslasticu. Neočekivana rutinska pobeda Porta nad Bajernom iz Minhena (3:1), kao i ubedljiv trijumf Barselone na „Parku prinčeva” (3:1) prijuštili su sportski užitak svim ljubiteljima fudbala.

 

Ono što je predstavljalo nemoguću misiju za fudbalere Porta pred okšraj sa „Bavarcima” večeras je postalo i te kako moguće. Bledi Bajern doživeo je debakl u Portugaliji. Najpre je Kvarežma, u uvodnim minutima prvog poluvremena, sa dva pogotka šokirao Gvardiolin tim, da bi Nemce dodatno dotukao Martinez u 65. minutu.

S druge strane, oslabljeni Pari Sen Žermen nije imao snage da se suprostavi silovitoj Barsi, koja je zahvljujući dvostrukoj majstoriji Suareza i golu Nejmara, praktično rezervisala kartu za polufinale najelitnijeg evropsog fudbalskog takmičenja.

Sinoć, u gradskom derbiju na „Visente Kalderonu” nisu viđeni golovi, Atletiko je uspeo da sačuva mrežu od silovitog Reala (0:0), dok je u drugom duelu Juventus savladao Monaka, zahvaljujući majstorskom pogotku Vidala sa „bele tačke“ (1:0).

Revanš mečevi zakazani su već narednog utorka i srede.

PARI SEN ŽERMEN – BARSELONA 1:3 (0:1)

(ag. Matje 82. – Nejmar 18, Suarez 67, 79. minut)

PARIZ – Stadion: „Park Prinčeva”. Kapacitet: 49.691 Sudija: Mark Klatenburg.

Pari Sen Žermen: Sirigu, Maksel, Silva, Markinjos, Van der Vil, Matuidi, Pastore, Kabaje, Rabio, Laveci, Kavani. Trener: Loran Blan

Barselona: Bravo, Matje, Pike, Maskerano, Alba, Buskets, Inijesta, Rakitić, Nejmar, Mesi, Suarez. Trener: Luis Enrike

PORTO – BAJERN MINHEN 3:1 (2:1)

(Kvarežma 3, 10, Martinez 65.  – Alkantara 28. minut)

PORTO – Stadion: „Dragao”. Kapacitet: 50. 431 Sudija: Velasko Karbaljo.

Porto: Fabijano, Danilo, Maikon, Martins, Sandro, Kazemiro, Brahimi, Evandro, Erera, Teljo, Martinez. Trener: Hulen Lopetegi

Bajern: Nojer, Rafinja, Alonso, Dante, Vizer, Lam, Alkantara, Bernat, Miler, Gece, Levandovski. Trener: Pep Gvardiola

  

TOK MEČEVA: 

Pari Sen Žermen – Barselona 1:3

Mnogo sigurnije su ovu utakmicu otvorili gosti iz Španije. Napadi po levom boku ispostavili su se kao veoma uspešna taktika Luisa Enrikea, jer je golman domaćeg tima bio savladan već u 14. minutu, ali je stativa zaustavila Mesijev pokušaj sa 18 metara i sprečila ga da postigne gol. Ipak, inicijativa Katalonaca se nastavila, a isplatila se samo četiri minuta kasnije, kada je strelac bio Brazilac Nejmar.

Buskets je oduzeo loptu Rabiou na sredini terena i odmah je prosledio do Mesija, on je ubrzo izbacio Nejmara, a Brazilac rutinski rešio školsku kontru – 1:0.

Slika na terenu se nije mnogo promenila posle vodećeg gola gostiju. Barselona je i dalje imala veći posed lopte i tako držala kontrolu u igri.

Barsi je malo nedostajalo da na dva minuta pre poluvremena duplira prednost, kada je Suares ušao u kazneni prostor i poslao loptu ka desnoj stativi. Međutim, siguran je bio golman Sirigu. U nadoknadi je priretio i PSŽ, Kavani je na drugoj stativi pokušao da izvede makazice, ali je pokušaj bio bezuspešan. Katalonci su na odmor otišli sa minimalnim, ali i te kako zaslužnim vođstvom.

 

Iako ozbiljno oslabljen zbog povrede na startu meča, Davida Luiza, ali i odsustva Ibrahimovića, Pari Sen Žermen je u nastavku pretio Barsi, napadao i bio konkretniji. 

Inijesta je na nosilima iznet sa terena u 53. minutu, što je odgovaralo trenutno agresivnijem PSŽ-u. Na teren je ušao Ćavi kome je ovo 147. nastup u Ligi šampiona.

Međutim, čak i kada je situacija na terenu išla u korist domaćina, sila i jačina Barse ponovo je demonstrirana. Ovog puta zahvaljujući Luizu Suaresu. On je dobio loptu na desnoj strani, prevario Markinjosa, onda i Maksvela, te maestralnu akciju krunisao poslavši loptu pored Sirigua uz prvu stativu – 2:0.

Nije to bilo dovoljno El Pistoleru, već je i 12 minuta kasnije morao da pokaže magiju koju poseduje. Odigrao je dupli pas sa Maskeranom, stuštio se ka golu rivala, proturio loptu kroz noge Luizu kao kod prošlog pogotka i maestralno pogodio gornji desni ugao – 0:3.
 

Da revanš ne bude puka formalnost pobrinuo se Van der Vil uz pomoć rezerviste Matjea.  Gregori van der Vil je šutirao sa ivice kaznenog prostora, loptu je zakačio Matje, i tako prevario svog golmana – 3:1.

 

Porto – Bajern Minhen 3:1

Kakav šok za „Bavarce” na samom startu! Bajern je već na početku bio u ogromnom problemu. Ćabi Alonso je na 20 metara od svog gola amaterski izgubio loptu koju je preuzeo Džekson Martinez koji se ustremio direktno ka gostujućem golu, a onda ga je u kaznenom prostoru srušio Manuel Nojer koji je zaradio žut karton.

Odgovornost je preuzeo Rikardo Kvarežma koji je pogodio donji levi ugao, pa Nojer nije imao priliku da spreči vođstvo Portugalaca – 1:0.

Nemci nisu stigli ni da se oporave od šoka na početku meča, a već je usledio još jedan.  Kvarežma je uspeo i da stigne do svog drugog gola, i tako za samo deset minuta meča napravi pravo iznenađenje za Bajern, ali i za Porto, koji se sigurno nije nadao ovakvom ishodu već u prvom poluvremenu. 

Fudbaler Porta i strelac prvog gola, ponovo je zatresao mrežu u desnom donjem uglu za velikih 2:0!

Došlo je i vreme da Bajern preuzme inicijativu. Usledio je period kada su gosti iz Minhena imali veći posed lopte i činili sve da se koliko-toliko rezultatski vrate u ovaj meč.

Za tako nešto najviše se potrudio Alkantara, koji je pogotkom u 28. minutu smanjio na 2:1. Bajern je iz prvog udarca u okvir gola uspeo da zatrese mrežu.

Samo sedam minuta kasnije Porto je umalo vratio dva gola prednosti, šansu je imao bek Aleks Sandro, gađao je sa ivice kaznenog prostora, ali je lopta otišla za malo iznad prečke.

Očekivalo se da će gigant iz Minhena znatno ofanzivnije ući u drugo poluvreme. Međutim… „Bavarci” su u 65. minutu doživeli nok-daun. Porto je ponovo došao do dva gola prednost. Strelac je bio Martinez – 3:1.  Gol najviše ide na dušu Boatenga kojeg je lopta Aleksa Sandra preskočila kao da je u kategoriji pionira, a posle nije mogao da stigne napadača Porta.