LŠ: Bez golova u madridskom derbiju, Vidal sa ’kreča’ pogodio za pobedu!

Prvim utakmicama četvrtfinala nastavljeno je takmičenje u Ligi šampiona. U gradskom derbiju na „Visente Kalderonu” nisu viđeni golovi, Atletiko je uspeo da sačuva mrežu od silovitog Reala (0:0). U drugom duelu, Juventus je savladao Monaka, zahvaljujući majstorskom pogotku Vidala sa „bele tačke“, pa će „Stara dama” u Francusku na revanš otići sa golom prednosti (1:0).

 

Sutra se igraju preostale dve utakmice, u kojima se sastaju Pari Sen Žermen i Barselona, odnosno Porto i Bajern iz Minhena. Revanš mečevi zakazani su već narednog utorka i srede. 

„Jorgandžije” su ovim remijem nastavile niz bez poraza u mečevima protiv gradskog rivala, dok je Juventus nastavio tradiciju pobeđivanja francuskih ekipa u nokaut fazama Lige šampiona.

TOK MEČEVA:

SASTAVI:

Atletiko Madrid: Oblak, Huanfran, Miranda, Godin, Sikera, M. Suarez, Gabi, Koke, Turan, Grizman, Mandžukić.

Real Madrid: Kasiljas, Marselo, Varan, Ramos, Karvahal, Modrić, Rodrigez, Kros, Benzema, Bejl, Ronaldo.

Juventus: Bufon, Lihtštajner, Bonući, Kjelini, Evra, Vidal, Pirlo, Markizio, Pereira, Tevez, Morata.

Monako: Subašić, Rađi, Karvaljo, Abdenur, Kurzava, Fabinjo, Kongdobija, Mutinjo, Karasko, Marsial, Dirar.

Atletiko Madrid – Real Madrid 0:0 (0:0)

Veliko veče za sve građane Madrida, ali i Srbi imaju udeo u gradskom derbiju, jer pravdu na ovom meču deli srpski arbitar Milorad Mažić. Naš sudija je na ogromnom ispitu, videćemo kako će ga položiti. Utakmica je počela.

Inicijativa „Galaktikosa” na startu meča je bila mnogo veća. Pritisak, bolja igra, organizacija u napadima, „Jorgandžije” nisu imale nikakav odgovor, čak ni iz kontri. Ekipa Dijega Simeona se u uvodnim minutima samo branila.  

Real je stvorio dve lepe prilike, ali je u oba navrata odlično intervenisao Oblak. Prvo je zaustavio Karvahala, a onda i Bejla,  imao idealnu priliku da donese vođstvo „Kraljevskom klubu”.

 

Nervoza je bila prisutna kod oba tima. Prekidi su obeležili prvih 10 minuta igre.

Real je nastavio da vrši pritisak, bio je agresivniji i bolji. S druge strane, sve „prilike” domaćina bile su blede. Real je apsolutno kontrolisao igru u prvom delu, jedina „šteta” za navijače ekipe Karla Anćelotija bila je ta što je mreža gradskog rivala ostala netaknuta.

U 38. minutu Luka Modrić uputio je jak šuta, ali je lopta išla iznad gola. Usledili su i pokušaji Bejla i Hamesa, kao i odlične intervencije golmana Atletika.

Heroj prvog poluvremena definitivno Jan Oblak, sve šuteve igrača Reala uspeo je da odbrani. 

 

Zanimljivo je da je Mažić imao dosta posla u ovom meču. Velika nervoza i tenzija među igračima Reala i Atletika rezurtirala je i dosta prekida.

Simeone je na pauzi očigledno dao dobre instrukcije svojim pulenima, pa je njegov tim u nastavku uspeo da izgura Real sa svoje polovine. Usledio je period kada smo gledali tvrd duel na sredini terena, utakmicu u kojoj se strpljivo čeka greška protivnika.

Prvi udarac u drugom poluvremenu uputio je Kros u 58. minutu sa 25 metara, ali ponovo je Oblak ukrotio loptu.

Za razliku od prvog dela, u ovom je Atletiko koliko-toliko uspostavio kontrolu. Igra se bazirala na sredini terena, domaćin je vrebao iz kontre, do je tempo igre gostiju znatno opao.

Nije lak posao imao Milorad Mažić, suočavao se sa pritiscima igrača i duelima na ivici kartona, a Mandžukića je ignorisao posle duela sa Ramosom. Utakmica je završena bez golova – 0:0.

 

Juventus – Monako 1:0 (0:0)

„Stara dama” je uspostavila kontrolu na početku meča. Juventus je imao veći posed lopte, ali nije predstavljao veliku pretnju po gol Monaka, ne računajući pokušaj Alvara Morate iz četvrtog minuta, kada je uputio šut preko gola.

Iako je lopta bila više u nogama fudbalera iz Torina, za 16. minuta igre „Kneževi” su uputili dva šuta u okvir gola, a domaćin samo jedan. U oba navrata gostiju pretio je Janik Ferejra, ali je Đanluiđi Bufon izlazio kao pobednik. 

Najbolji igrač ekipe Karlos Teves napravio je u 27. minutu sjajan solo prodor, gađao suprotni ugao, ali je hrvatski golman ponovo sprečio pogodak. U poslednjem minutu prvog dela Arturo Vidal je imao šansu, nije bio uspešan i na odmor se otišlo bez golova. 

 

Bufon je u 52. minutu bio primoran da interveniše posle pokušaja Karaska, a pet minuta kasnije Monako je kažnjen za nepažnju, najviše Karvalja koji je se veoma loše postavio, a onda je morao da pojuri za Moratom kojeg je odgurnuo, dok je Španac dodatno sam sebe sapleo u kaznenom prostoru, pa se može reći da je dosuđeni penal bio opravdan.

Odgovornost je preuzeo Vidal koji je majstorski izveo jedanaesterac poslaviš loptu u gornji levi ugao za vođstvo Juventusa  – 1:0.

Monako je krenuo u veliku ofanzivu u 71. minutu kada je Žardim iz igre izveo defanzivca Rađija, a uveo Dimitra Berbatova koji je je posle samo 20 sekundi bio u velikoj prilici, ali je glavom prebacio prečku. 

Gosti iz Francuske pružili su za nijansu jači otopr protivniku nakon primljenog gola, iako je utakmica bila prilično nezanimljiva posle prvih petnaestak minuta drugog dela. Ipak, rezultat je ostao nepromenjen do poslednjeg sudijskog zvižduka – 1:0.