LŠ: Džerard u 93. sa penala za pobedu, lagana ‘petarda’ Reala, Olimpijakos savladao Atletiko (VIDEO)

Aktuelni prvak Evrope, Real iz Madrida, bez problema je zabeležio prvu pobedu u novoj sezoni Lige šampiona. Najviše drame viđeno je na meču između Liverpula i Ludogoreca sa čak dva gola u sudijskoj nadoknadi, dok je Atletiko Madrid poražen u Atini.

Za razliku od Reala, njihov gradski rival i prošlogodišnji finalista Atletiko poražen je na gostovanju Olimpijakosu u Pireju sa 3:2.

U derbiju na otvaranju 60. sezone najjačeg evropskog takmičenja Borusija je u Dortmundu pobedila Arsenal sa 2:0, a u ostalim mečevima prvog kola u grupama A, B, C i D viđena je samo jedna pobeda gostiju – Zenit je slavio protiv Benfike u Lisabonu sa 2:0.

Galatasaraj i Anderleht odigrali su nerešeno 1:1 u Istanbulu, a Liverpul je došao do prve pobede posle pet godina u Ligi šampiona tek u 93. minutu golom Stivena Džerarda sa penala protiv Ludogoreca (2:1). Juventus je slavio protiv Malmea sa 2:0, dok je Monako sa minimalnih 1:0 savladao Leverkuzen.

Grupa A:

Juventus se dugo mučio da slomi otpor Malmea, ali kada se i to desilo odnosno kada je Karlos Tevez nakon nepunih sat vremena pokušio jedan otpadak u šesneastercu i pogodio mrežu više se pitanje pobednika nije postavljalo. Konačan rezultat u samoj završnici ostavio je isti igrač prelepim golom iz slobodnjaka.

Posle početnog ispitivanja snaga, Pirej je eksplodirao. Artur Masuako je levicom matirao golmana Atletika Oblaka. Atletiko je opsedao gol domaćih, pretio, ali se odbrana Olimpijakosa predvođena Abidalom odlično držala. Međutim, Mitroglu i Afelaj ubrzo su izigrali Špance, Holanđanin koji je proveo nekoliko godina lečeći se, uspeo je da iskoristi kiks vicešampiona Evrope, 2:0!

Gosti su uspeli da se vrate u meč, Mario Mandžukić je iz četvrtog pokušaja zahvatio loptu kako je želeo, ostalo je grčkom golmanu samo da izvadi loptu iz mreže, rezultatska neizvesnost vraćena.

Olimpijakos je čekao svoju šansu, a Kostas Mitroglu je nastavio tamo gde je stao prošle jeseni, 3:1 za grčkog šampiona. To nije bio kraj na “Karaiskakiju”, Grizman je na asistenciju Kokea u 87. minutu smanjio na 3:2. To je bio i konačan rezultat.

 

Grupa B:

Hrabre Bugare nije impresionirao previše pun Enfild Roud niti veličina kluba protiv kojeg igraju, a koji je nakon pet godina pauze ponovo zaigrao u Ligi šampiona. Na golu Ludogoreca blistao je nekadašnji golman Rada Milan Borjan, koji je nedavno potpisao ugovor sa bugarskim timom, a na kraju je bio tragičar. Prvenac u dresu Crvenih postigao je Mario Baloteli koji je u 82. minutu iskoristio nespretnu reakciju odbrane Ludogoreca, ali se Bugari nisu predavali pa su preko Abaloa izjednačili u 90. minutu. Samo 90 sekundi kasnije Borjan je oborio Mankilja, sudija je dosudio penal, a junak Liverpula ponovo je bio kapiten Džerard koji je sigurno izveo jedanaesterac. 

Real je bez ikakvih problema upisao prvi trijumf u novom izdanju Lige šampiona koju su prošle sezone osvojili jubilarni 10. put pošto je savladan Bazel sa 5:1. Golove za Kraljevski klub postigle su najveće zvezde tima Ronaldo, Bejl, Rodrigez i Benzema, dok je peti odnosno prvi delo defanziva gostiju Suhija.

 

Grupa C:

Već u 6. minutu loša ofsajd zamka omogućila je Brazilcu Hulku da samo sprovede loptu u mrežu za vođstvo Zenita, a put ka trijumfu trasirao je crveni karton golmana Artura, zbog faula ispred šesnaesterca. Prinudno je izvršena izmena, ušao je Lopes, koji nije uspeo da zaustavi udarac bivšeg igrača Benfike Aksela Vitsela posle kornera za 2:0. 

U 61. minutu, bilo je dovoljno iskusno spuštanje lopte Berbatova za Mutinja, koji je matirao Lena za prva tri boda Monaka pred teško gostovanje razigranom Zenitu. 

Grupa D:

Neven Subotić dočekao je ekipu Arsenala kao starter Borusije, a Ćiro Imobile je doneo vođstvo ekipi posle slaloma sa centra terena. Na 2:0 povisio je brzonogi Aubamejang, na asistenciju Groskrojca u 3. minutu drugog poluvremena.

U Istanbulu, Prat je šokirao Galatu golom u 52. minutu, kada je na ivici šesnaesterca sebi stvorio prostor za nezaustavljiv šut.

Srpski reprezentativac Aleksandar Mitrović imao je priliku da potvrdi pobedu nešto kasnije, ali je u duelu sa Muslerom poslao loptu daleko od stative. Kazna za promašaje belgijske ekipe stigla je u nadoknadi, kada je Čeđu bio nezaustavljiv po boku, pa uposlio Jilmaza za 1:1.

 

Liga šampiona, prvo kolo (utorak):

Grupa A:

Olimpijakos – Atletiko Madrid 3:2 (2:1)

(Masuaku u 13, Afelaj u 31, Mitroglu u 73. – Mandžukić u 38, Grizman u 87.)

Juventus – Malme 2:0 (0:0)

(Tevez u 59. i 90.)

Grupa B:

Liverpul – Ludogorec 2:1 (0:0)

(Baloteli u 82, Džerard iz penala u 93. – Abalo u 91.)

Real Madrid – Bazel 5:1 (4:1)

(Suši a.g. u 14, Bejl u 30, Ronaldo u 31, Rodrigez u 37, Benzema u 80. – Gonzales u 38.)

Grupa C:

Monako – Leverkuzen 1:0 (0:0)

(Mutinjo u 61.)

Benfika – Zenit 0:2 (0:2)

(Hulk u 6, Vitsel u 22.)

Grupa D:

Galatasaraj – Anderleht 1:1 (0:0)

(Jilmaz u 91. – Prae u 52.)

Borusija Dortmund – Arsenal 2:0 (1:0)

(Imobile u 45, Aubmejang u 48.)