Ludilo u Japanu posle pobede Nišikorija: ‘Samuraj’ Kei udarna vest u svim medijima

Japanski navijači do jutra su slavili pobedu svog tenisera Keija Nišikorija nad svetskim teniserom broj 1 Novakom Đokovićem, na Otvorenom prvenstvu SAD.

Nišikori se plasirao u finale pobedom u četiri seta 6:4, 1:6, 7:6, 6:3 i postao ne samo prvi Japanac koji došao do finala nekog grend slema, već i prvi teniser iz Azije kome je to pošlo za rukom.

Njegova iznenađujuća pobeda udarna je vest u svim japanskim medijma a neke novine su danas objavile posebna izdanja posvećena Nišikoriju.

– Za nas je izvor inspiracije sama činjenica da je Nišikori prvi Japanac koji je došao do finala – rekao je jedan od navijača.

Ipak, više od inspiracije bilo je stanje euforije koje se dešavalo u ranu zoru po lokalnom vremenu u “zemlji izlazećeg sunca”.

– Nazvaću moje dete – Kei! – napisao je korisnik Tvitera “26Cheers”, student ekonomije iz Kobea.

– Probudim se i shvatio da je Nišikori izmenio istoriju – napisao je drugi Japanac.

A Nišikorijev prvi trener Masaki Kašivagi, koji je Keija trenirao pre nego što je on napustio domovinu, bio je u suzama.

– Pun sam emocija. Želim da sad napravi korak više, da postane grend slem šampion – rekao je Kašivagi.

Oko 350 navijača gledalo je meč na recepciji hotela u Nišikorijevom rodnu gradu Macue, primorskom gradiću od skoro 200.000 stanovnika. Oni su gledali prenos uživo koji je trajao do skoro 4.30 po japanskom vremenu, a jutro koje je osvanulo – na mnogim sportskim radnjama, ali i ne samo u njihovim izlozima, donelo je poruke radosti i podrke novoj planetarnoj zvezdi.

Pobeda Nišikorija važna je za Japan u kome nema baš mnogo poznatih muških tenisera. Premda živi u SAD već nekoliko godina, Nišikori je velika zvezda u rodnoj zemlji. On je zaštitno lice konfekcijske fabrike Uniklo, prehrambene kompanije Nisin i kompanije za sportsku opremu Vilson.