MADRIĐANI 10. PUT KRALJEVI EVROPE, DONČIĆ PORUČIO: “Imali smo MU*A, to nam je donelo pobedu!”

Evroliga
Beta/Branislav Božić

Košarkaši Real Madrida osvojili su Evroligu, pobedom večeras u finalu u Beogradu nad Fenerbahčeom sa 85:80, i po 10. put postali su šampioni Evrope.

 

Real je predvodio Fabijen Kozer sa 17 poena, dva manje je postigao Luka Dončić, dok se u ekipi Fenerbahčea sa 26 istakao Nikolo Meli.

Fenerbahče je bolje počeo u prepunoj Areni, poveo je sa 5:0, dok je Real u igri držao Dončić, koji je jedini pogađao za “kraljevski klub” u prvih pet minuta.

Ekipa Željka Obradovića je imala prednost tokom cele prve deonice, ali je Real trojkama Fernandesa i Ljulja minut i 15 sekundi pre kraja prešao u vođstvo (18:15). Real je boljom odbranom u finišu četvrtine preuzeo kontrolu na terenu i na prvu pauzu otišao sa četiri poena prednosti.

 

Dončić MVP, nagradu predao Duda

Košarkaš Real Madrida Luka Dončić proglašen je za najkorisnijeg igrača završnog turnira Evrolige u Beogradu.

Dončić je u finalu, u kome je Real pobedio ekipu aktuelnog šampiona Fenerbahče, postigao 15 poena, uz četiri asistencije i tri skoka. Slovenački košarkaš je prethodno predvodio Real u polufinalu protiv CSKA Moskve sa 16 poena, sedam skokova i dve asistencije.

Njemu je nagradu predao legendarni srpski trener Dušan Ivković.

Najkorisniji igrač finala Evrolige je takodje košarkaš Reala Fabijen Kozer, koji je protiv Fenerbahčea postigao 17 poena.

Španska ekipa je drugu deonicu nastavila u istom ritmu, Tejlor je odveo svoj tim na “plus” šest, ali je ekipa Željka Obradovića ipak uspela da zadrži priključak preko Nikola Melija i na sredini deonice dođe na samo pola koša zaostatka – 30:31.

Real je održavao prednost do finiša poluvremena kada je Fenerbahče predvođen Vonamejkerom i serijom od 8:0 došao do preokreta, a tačku na prvih 20 minuta stavio je Slusak trojkom za vođstvo od 40:38.

Ekipa Pabla Lasa je drugo poluvreme otvorila serijom od 7:0 za novo vođstvo i tu prednost je sjajnom odbranom održavala sve do kraja tog dela igre. Na poslednji odmor otišlo se sa osam poena prednosti za Real – 63:55.

Utakmica je praktično prelomljena posle četiri minuta igre u poslednjoj četvrtini. Veseli je zaradio nesportsku ličnu grešku nakon čega je Dončić pogodio oba slobodna bacanja, a Kerol trojku za deset poena prednosti za madridski tim (71:61).

 

Turskoj ekipi je u finišu utakmice nedostajalo koncentracije u odbrani, što je Real iskoristio i ofanzivnim skokovima dolazio do poena.

Fenerbahče je u poslednjem minuta trojkom Diksona prišao na minus tri, a Kozer je potom promašio dva bacanja, međutim Trej Tompkins je skočio u napadu i položio za konačnih 85:80.

Ispostavilo se da su ti poeni kraljevskom klubu doneli 10. titulu u najjačem evropskom takmičenju.

DONČIĆ: Imali smo mu*a!

Košarkaš Real Madrida Luka Dončić rekao je da je neverovatan osećaj postati šampion Evrope.

Neverovatan je osećaj biti šampion Evrope, mislim da smo zaslužili trofej. Igrali smo glavom i srcem, imali smo muda i to nam je donelo pobedu – rekao je Dončić za Sportklub.

Real je 10. put postao šampion Evrope, a Dončić je vodio španski klub do trofeja. Bio je MVP sezone u Evroligi, potom i završnog turnira u Beogradu.

Naveo je da mu je poseban osećaj što je baš u Beogradu postao šampion Evrope.