Majstori svog zanata: Sportski rekordi koji nikada neće biti oboreni (FOTO+VIDEO)

Jusein Bolt
Beta

U istoriji, mnogo je rezultata koji će zauvek ostati upisani u sve sportske almanahe. Ipak, postoje i oni koji će teško ikada biti prevaziđeni. Portal Dnevno.rs donosi vam listu od deset sportskih rekorda koji su bez premca i već dugo odolevaju da budu oboreni.

 

– Glen Hol, hokej

Igrao je na poziciji golmana, a pošlo mu je za rukom da odigra čak 502. kompletne i uzastopne utakmice. Do tog neverovatnog podviga došao je između 1955. i 1962. godine. Smatra se za jednog od najboljih čuvara mreže u istoriji ovog sporta.

 

Foto: en.wikipedia.org


– Džo Dimađio, bejzbol

Njegov rekord: 56 utakmica u nizu u kojima je bio u igri i osvojio barem jednu bazu UDARCEM

Legendarni sportista je celu karijeru proveo u Njujork Jenkisima (od 1936. do 1942. i od 1946. do 1951.), a svoju seriju je započeo protiv Vajt Soksa. Bio je toliko popularan da su u njemu spevane i pesme, a stručnjaci su saglasni u oceni da će ovaj rekord teško biti oboren.

 

Foto: en.wikipedia.org


– Vilt Čemberlen, košarka

Čemberlen je vlasnik nekoliko desetina NBA rekorda, najčešće u poenima i skokovima. Zajedno sa drugim ostvarenjima, Čemberlen je jedini igrač koji je u jednoj NBA sezoni ostvario proseke više od 40 i 50 poena po utakmici, kao i jedini koji je u jednoj utakmici postigao 100 poena.

Takođe, Čemberlen je osvajao sedam nagrada za najboljeg strelca lige, jedanaest nagrada za najboljeg skakača lige, devet puta bio je najprecizniji u postignutim koševima, te je jednom čak predvodio ligu i u asistencijama.

– Roki Marćano, boks

Američki teškaš, rođen pod imenom Roko Frensis Markeđano, imao je perfektan učinak – 49 pobeda iz 49 mečeva. Od toga, čak 43 nokautom. Važio je za boksera sa najsnažnijim udarcem u istoriji tog sporta, a bio je apsolutni svetski prvak od 1952. do 1956. godine.

Poginuo je u nesreći malog aviona 31. avgusta 1969. u 45. godini života.

– Jusein Bolt, atletika (sprinter)

Jamajčanin je jedno od najprepoznatljivijih lica današnjice, ne samo sporta. 

Postao je prvi sprinter u istoriji koji je osvojio šest zlatnih olimpijskih medalja.

Na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu postavio je svetski rekord u trci na 100 metara rezultatom 9,69 sekundi i svetski rekord u trci na 200 metara sa vremenom 19,30 sekundi. Prvi je sprinter u istoriji kojem je pošlo za rukom da obori svetski rekord u obe ove discipline na istom takmičenju.

 

Zanimljivo je da je Bolt bio svetski prvak na 200 metara, a da mu je ovo takmičenje u trci na 100 metara bilo tek peto zvanično takmičenje u karijeri.

Na Svetskom prvenstvu u Berlinu 16. avgusta 2009. poboljšao je svoj svetski rekord iz Pekinga u trci na 100 metara na 9,58 sekundi. Četiri dana kasnije, 20. avgusta, u finalnoj trci na 200 metara osvaja zlatnu medalju uz postavljanje novog svetskog rekorda 19,19 sekundi.

Ovo je njegov rekord na 100 metara:

A pogledajte i onaj na duplo dužoj deonici:

– Džon Izner i Nikolas Mau, tenis

Teniski meč između Amerikanca Džona Iznera i Francuza Nikolasa Mauija, odigran u prvom kolu Vimbldona 2010. godine bio je najduži meč u istoriji profesionalnog tenisa – i po vremenu trajanja i po broju odigranih gemova. Nakon 11 časova i pet minuta igre tokom tri dana, susret je završen pobedom Iznera, rezultatom 6:4, 3:6, 6:7(7), 7:6(3), 70:68. Glavni sudija meča bio je Muhamed Lahijani.

Meč je počeo u 18:18 časova, u utorak, 22. juna 2010, a prekinut je zbog mraka pri rezultatu 2-2 u setovima. Potom je bio nastavljen sutradan u 14:05 i rekord po dužini trajanja meča je bio oboren u 17:45. Igra je ponovo bila prekinuta zbog mraka u 21:13, pri rezultatu 59:59 u petom setu. Meč je nastavljen u četvrtak u 15:40, a završen je u 16:49 časova. Poslednji set je trajao 8 časova i 11 minuta.

Igrači su oborili i postavili i nekoliko drugih teniskih i vimbldonskih rekorda, uključujući i broj asova u jednom meču kojeg je držao Hrvat Ivo Karlović, sa 78 asova, a kojeg su obojica premašila – Izner je postigao 113 asova, a Mau 103.

– Džoni Vander Mer, bejzbol

Jedini čovek u istoriji bejzbola koji je došao do dva uzastopna „no-hitter”-a. U prevodu – dve utakmice za redom niko nije mogao da udari lopticu koju on baca. On je to uradio 1938. godine, a taj rekord je i dan-danas na snazi.

Da bi utakmica bila „no-hitter” mora da se igra svih 9 ininga. Ining je jedan period meča gde se oba tima smene u napadu. Ako je meč trajao kraće od 9 ininga iz nekog razloga, nije „no-hitter” čak i ako nije bilo udaraca.

 

 Foto: en.wikipedia.org


– Štefi Graf, tenis

Štefi Graf je ukupno 377 nedelja bila prva na WTA listi, i takav rezultat niko nije uspeo da ugrozi. Osam godina završavala je kao najbolja na svetu.

Takođe, Nemica je jedina teniserka koja je svaki od četiri najveća teniska turnira na svetu osvajala bar po četiri puta, a zahvaljujući zlatnoj medalji na Olimpijskim igrama u Seulu i osvajanju sva četiri najveća turnira te godine u njenu čast uveden je termin Zlatni slem.

Od aktivnog bavljenja tenisom oprostila se 13. avgusta 1999, udala se za američkog tenisera Andre Agasija, s kojim ima dvoje dece.

 

– Donald Bredman, kriket

Ser Donald se smatra za najpoznatijeg Australijanca svih vremena. Razlog tome je jednostavan, naime, ni u jednom drugom sportu jedan igrač nije bio toliko dominantan i obožavan kao Don Bredman.

Matematičar Čarls Dejvis utvrdio je da bi u drugim sportovima sa loptom neko mogao da se meri sa Bredmanom te brojke izgledale ovako: u bejzbolu takav udarač bi morao da ima prosek 0.394, a u košarci da prosečno postiže 43 poena po utakmici.

U 338 iningsa u mečevima prve-klase (za neupućene, reč je o mečevima sa neograničenim brojem iningsa, kako reprezentativnim tzv. „test mečevima”, tako i klupskim, koji nemaju „test” epitet) postigao je 117 „stotki” sa neverovatnim prosekom od 95.14 trčanja po meču. U 52 test meča koja je odigrao za Australiju postigao je 29 stotki, sa prosekom 99.94 trčanja po meču.

 

 Foto: en.wikipedia.org


– Džahangir Kan, skvoš

Ljubitelji ovog sporta obožavaju ga kao Boga. Bio je prava-pravcata mašina za pobede, a u razmaku od 1981. i 1986. godine trijumfovao je na 555 uzastopnih mečeva. Taj skor je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najduža serija pobeda ikada u profesionalnom sportu.