MAJSTORIJE U ZEMLJI FUDBALA: Golovi koji su obeležili sezonu u Premijer ligi

Huan Mata
Beta

Engleski fudbal umnogome je drugačiji, zbog toga je Premijer liga jedna od najjačih na svetu, a tokom jedne sezone svedoci smo raznih dešavanja. sjajnih poteza, maestralnih pogodaka...

 

Portal Dnevno.rs napravio je listu od 20 golova koji su obeležili sezonu engleskog šampionata.

20. Ros Barkli (Everton)

Fudbaler Evertona, Ros Barkli, na početku sezone nije bio deo startne postave pošto je mučio muku sa povredama. Međutim, čekanje njegovog dolaska na teren se i te kako isplatilo. Na „Gudison parku” u decembru prošle godine Everton je ugostio ekipu Kvins Park Rendžersa, a Ros Barkli je u tom meču postigao fenomenalan pogodak.

19. Ajoze Perez (Njukasl)

U jednoj veoma očajnoj sezoni za Njukasl čudno zvuči kada kažemo da su crno-beli imali blistavih trenutaka. Iako su do poslednjeg kola vodili bitku za opstanak, u prvom delu prvenstva priča je bila nešto drugačija. Njukasl je tada napravio seriju od pet uzastopnih pobeda uključujući i utakmice protiv Totenhema, Mančester sitija, Liverpula… Na toj listi nalazi se i meč protiv Vest Bromviča, koji je Njukasl dobio rezultatom 2:0, a prvi pogodak (vredan pažnje) postigao je mladi Ajoze Perez – centaršut po zemlji, a onda njegova reakcija petom u stilu najgenijalnijih svetskih igrača.

18. Vejn Runi (Mančester Junajted)

I dok su mnogi mislili da će Radamel Falkao biti ključni igrač Mančester Junjateda, onaj koji je tu godinama ponovo je prelomio – Vejn Runi. Napadač „Crvenih đavola” u utakmici protiv Aston Vile (koja je odigrana u aprilu), pokazao je najbolje i potvrdio koliko je bitan igrač u timu sa „Old Traforda”. Pogledajte ovu „bombu” iz voleja:

17. Hari Kejn (Totenhem)

U ovoj sezoni istakao se i mladi napadača Totenhema. Hari Kejn je bio izuzetno dominanat u dresu „Spursa”, a gol koji je postigao u meču protiv Čelsija, kasnije je opisao kao najbolji u njegovoj karijeri. Kejn je uzeo loptu, prošao sa leve strane, prevario odbranu „Plavaca” i zatresao mrežu udarcem po zemlji u donji levi ugao.

16. Bafetimbi Gomis (Svonsi)

Koliko se odbrana Hal sitija na ovom meču mučila, toliko je fudbaler Svonsija bio spretan i precizan. Bafetimbi Gomis je na „Liberti stadionu” u pobedi njegovog tima (3:1) postigao dva gola, a posebno se ističu „makazice” iz 37. minuta: 

15. Aleksis Sančez (Arsenal)

Arsenal i Mančester siti su u septembru prošle godine odigrali izuzetno uzudljiv meč na „Emiratima” – tipičan premijerligaški, u kome nije bilo pobednika, u okviru četvrtog kola Premijer lige – 2:2. Bio je to već treći remi „Tobdžija”, a prvi Sitija. Strelci za Arsenal bili su Džek Vilšer i Aleksis Sančes, koji je preokrenuo na 2:1 – lob Vilšera, na asistenciju Ramzija i još bolja majstorija u režiji Sančesa, koji je „uhvatio volej” i unutrašnjim delom stopala, izuzetno odmerenim udarcem, poslao loptu u mrežu.

14. David Silva (Mančester siti)

Vest Hem je u oktobru na svom terenu savladao Mančester siti sa 2:1. Domaćin je bio dominantan u prvom poluvremenu, što je rezultovalo vodećim golom Morgana Amalfitane u 23. minutu. Izabranici Manuela Pelegrinija su u nastavku meča kao osice napali domaćina, koji je grčevito odolevao. Uprkos očiglednoj nadmoćio gostiju, usledio je novi šok pošto je Sako u 75. minutu povećao vođstvo domaćina na 2:0. Pelegrini je u tom trenutku sve karte bacio na napad, ali je iz silovitih naleta jedini bio efikasan David Silva koji je u 77. minutu nadmudrio odbranu Vest Hema sjajnim šutom sa oko 15 metara.

13. Olivije Žiru (Arsenal)

Mnogo se polemisalo oko toga da li je Olivije Žiru dovoljno dobar fudbaler za Arsenal. Posle niza promašaja i lošeg starta u sezoni, mnogi su zanemeli kada Francuz počeo da „trese mreže”. Jedan od njegovih lepših pogodaka jeste ovaj protiv Aston Vile – Ozil je odlično uposlio Žirua, koji je imao završnicu za divljenje:

12. Gracijano Pele (Sautempton)

Ovom sjajnom pogotku umnogome je kumovao naš reprezentativac Dušan Tadić pošto je aistirao Peletu. Naime, on mu je odlično „servirao” loptu u kazneni prostor, a Italijanu je preostalo samo da je „ćušne” u mrežu.

 

11. Angel di Marija (Mančester Junajted)

Veliki poraz Junjted je doživeo u septembru, pošto je Lester zabeležio pobedu od 5:3. Međutim, ovaj meč ostaće upamćen po izvanrednoj partiji Anhela di Marije, kojem je inače ova sezona predstavljala i debi u Premijer ligi. Pogledajte kako je Argentinac prevario protivničke igrače:

E, sad dolazimo do top 10 golova, a za njih nikakva objašnjenja nisu potrebna. Uživajte…

10. Andre Šurle (Čelsi)

(Utakmica protiv Barnlija, avgust)

9. Aleksis Sančez (Arsenal)

(Utakmica protiv Liverpula, April)

8. Fil Jagelka (Everton)

(Utakmica protiv Liverpula, septembar)

7. Džordan Henderson (Liverpul)

(Utakmica protiv Mančester sitija, mart)

6. Met Filips (Kvins Park Rendžersi)

(Utakmica protiv Kristal palasa, mart)

5. Bobi Zamora (Kvins Park Rendžersi)

(Utakmica protiv Vest Bromviča, april)

4. Filipe Kutinjo (Liverpul)

(Utakmica protiv Sautemptona, februar)

3. Čarli Adam (Liverpul)

(Utakmica protiv Čelsija, april)

2. Džermejn Defo (Sanderlend)

(Utakmica protiv Njukasla, april)

1. Huan Mata (Mančeser Junajted)

Mata je postigao spektakularan gol na meču protiv velikog rivala Liverpula. Igrao se 58. minut kada je Huan Mata odigrao dupli pas sa Di Marijom, Argentinac ga je uposlio u srcu šesnaesterca, a španski fudbaler je „makazicama” zatresao mrežu.