MALJKOVIĆ NE HAJE ZA PREPORUKU VLADE: Srpski sportisti ostaju na postolju čak i da Kosovo osvoji zlato!

Božidar Maljković
commons.wikimedia.org/Augustas Didžgalvis

U slučaju da se naši sportisti nađu na pobedničkom postolju sa kolegama iz samoproglašene države Kosovo, moraće da ostanu na njemu do kraja ceremonije.

 

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidars Maljković, apsolutno odbacuje bilo kakvu mogućnost bojkota dodele medalja ukoliko se naši sportisti nađu na pobedničkom postolju sa kosovskim sportistima.

– Ako se to ne sviđa državnom vrhu, neka me promeni. Ako je bilo ko u državi protiv toga, moraće mene da otera. Ne priznajemo Kosovo, to je svima jasno, ali kada sportisti osvoje medalju, moraju na postolje bez obzira na to ko je još na tom istom postolju – navodi Maljković u intervjuu za Nedeljnik.

Maljković se povodom tog problema prisetio događaja sa Olimpijade u Đeru.

– Bio sam na toj olimpijadi i Đorđe Višacki mi kaže: “Božo, možemo da imamo veliki problem, a to je da se takmičarka s Kosova u džudou nađe na postolju sa našom takmičarkom” . Odluka Vlade Srbije je da predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta napišemo pismo da ne priznajemo Kosovo. I to smo i uradili. Ali da je bio slučaj u bilo kom olimpijskom sportu da se na postolju nađu sportisti iz Srbije i sa Kosova, moj stav je bio čvrst i odlučan da budemo na postolju. Nema odlaska sa postolja. Nije se to desilo u Đeru, ali ubuduće ako se to desi, jer ja sam takav čovek i u duhu olimpizma, pravde, ideje sporta – odlučan je Maljković.