Maljković: Ovo je veliki uspeh za Srbiju, ponosna sam na uspeh

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković rekla je da je osvajanje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu veliki uspeh za zemlju i kazala je da su igračice najzaslužnije zbog toga.

 

– Čestitke Francuskinjama na fer-pleju, a čestitke i celom timu od broja četiri do broja 15. Ovo je zaista tim, nije važno ko iskoči. Večeras nam je kapitenka (Milica Dabović) bila povređena i druge devojke su preuzele odgovornost. Ovo je veliko dostignuće za našu zemlju. Devojke treba da budu ponosne, ovo je nešto čudesno i neverovatno – rekla je Marina Maljković novinarima posle meča.

Srbija je danas u Budimpešti pobedila Francusku sa 76:68 u finalu Evropskog prvenstva i tako osvojila prvu medalju od kad se država takmiči pod tim imenom, ali i prvo zlato ženske košarke uopšte.

Nakon meča francuska selektorka Valeri Garnije nasrnula je na Marinu Maljković zato što je ova zatražila tajm-aut kada je meč bio rešen. Srpska selektorka joj nije to zamerila.

– Bilo je 10 razlike i 26 sekundi do kraja za nas i mislim da je bilo normalno i ljudski da uvdem kapitenku na kraju. Probala sam da to uradim bez tajm-auta, ali nisam uspela. To sam joj i objasnila posle meča i ne zameram joj ništa – rekla je selektorka.

 

Najkorisnija igračica turnira Ana Dabović bila je presrećna iz nekoliko razloga.

– Stvarno ne znam šta da kažem. Presrećna sam, zbog cele svoje zemlje i zbog toga što su nas gledale devojčice i što smo ih možda motivisale da počnu da igraju košarku. Došle smo da se borimo i htele smo da predstavimo svoju zemlju na pravi način, i da imamo poštovanja prema svima – rekla je Ana Dabović.

Na novinarsko pitanje Marini Maljković da prokomentariše što je Srbija već u junu 2015. izborila plasman na Letnje olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016, Ana Dabović se javila za reč i prva uzela mikrofon.

– Je l’ mogu ja da odgovorim? Hvala. Do nedavno smo igrale kvalifikacije i za Evropsko prvenstvo i ja sam rekla da jednostavno neću više da igram bilo kakve kvalifikacije i da treba da idemo na Olimpijske igre direktno. Sada nam ostaje da uživamo i ne moramo više da se vidimo do sledećeg leta – rekla je uz osmeh Ana Dabović.

 

Uz Anu Dabović članica prve petorke šampionata Sonja Petrović naglasila je da je ovo timski uspeh.

– Ovo je jedand od retkih trenutaka da ostanem bez teksta. Ovo je veliko dostignuće za naš tim, sa naglaskom na tim. Hoću da naglasim da je ovo timska pobeda…Jelena Milovanović je jedna od naših najboljih igračica a večeras nije dala mnogo koševa. To vam govori da su to osobe koje su spremne da se obuzdaju i igraju za tim. To smo mi, grupa devojaka koja igra sport koji voli – rekla je Sonja Petrović.

– Odradili smo fenomenalan posao, odigrale smo svoj najbolji meč jer smo bile opuštene – dodala je ona.

Sonja Petrović se vratila u reprezentaciju posle punih šest godina i to desetak dana pre početka šampionata, a novinare je zanimalo da opiše kako je došlo do toga.

– Prvo sam razgovarala sa selektorkom, to je bio tajni sastanak za koji niko u Srbiji nije znao. Ona je bila skroz iskrena, rekla je da me vraća za medalju i za Olimpijske igre i evo, ispunjena je misija – rekla je Sonja Petrović kroz smeh, dok je Marina Maljković klimala glavom.

 

Valeri Garnije je čestitala Srbiji i priznala je da je bila bolja večeras.

– Čestitke Srbiji, bile su bolje, ali naš cilj ostaje isti, da idemo u Rio sledeće godine. Nije tačno da smo se istrošile u polufialu i revanša protiv Španije. Poštovale smo Srbiju, bile smo opuštene, znale smo da će Srbija ‘biti tu’, ali je večeras bila mnogo bolja od nas – rekla je Garnije.