Marjanović heroj ‘Delija’: Zvezdin centar sa bacanja doneo pobedu crveno-belima

Košarkaši Crvene zvezde Telekom u Pioniru su savladali grčki Panatinaikos sa 69:68 u poslednjem kolu Top 16 faze Evrolige.

 

Crveno-beli su pre ovog meča bili bez šansi za četvrtfinale, dok su gosti imali imperativ pobede. Međutim, Makabi je savladao ALBU u Berlinu i poslao ‘Zelene’ među osam najboljih timova Evrope.

Centar crveno-belih Boban Marjanović bio najefikasniji u pobedničkom timu sa 12 poena i 16 skokova čime je oborio rekord Mirsada Turdžana po broju skokova u toku jedne sezone.

Dvocifren poenterski učinak ostvarili su još Nikola Kalinić (14), Markus Vilijams (11), Jaka Blažič (11) i Luka Mitrović (11).

Na drugoj strani dominirao je Esteban Batista sa 15 poena, a pratili su ga Dimitris Dijamantidis sa 12 i Nikos Papas sa 11 poena. Demarkus Nelson završio je utakmicu sa 8 poena.

Crvena zvezda Telekom završila je učešće u TOP 16 fazi Evrolige sa skorom 4-10, dovoljno za sedmu poziciju na tabeli grupe “E”.

Bivši košarkaš Crvene zvezde, a sada Panatinaikosa, Damarkus Nelson, pozdravljen je gromoglasnim aplauzima pred početak utakmice.

 

Najava i tok meča:

Crveno-beli na ovoj utakmici nemaju takmičarski motiv obzirom da šanse za plasman među osam najboljih na Starom kontinentu ne postoje. Sa druge strane, pobedom bi zagorčali život višestrukom prvaku Evrope i ostavili bi ga bez plasmana u narednu rundu ovog takmičenja. Naravno, u slučaju da Alba iznenadi Makabi.

Individualno gledano, ovaj meč je važan za centra tima sa Malog Kalemegdana, Bobana Marjanovića. Ovaj 222 cm visoki košarkaš mogao bi da uđe u istoriju Evrolige po dva statistička parametra – broju skokova i ukupnom indeksu korisnosti.

Marjanoviću je potrebno još 9 skokova da nadmaši rekord sezone koji drži Mirsad Turkdžan (240), a sa indeksom korisnosti 10 oborio bi i rekord bivše zvezde Makabija Entonija Parkera (597).

U timu Panatinaikosa nastupa bivši košarkaš Crvene zvezde, Damarkus Nelson. Takođe, zeleni dres nosi i Vladimir Janković, sin legendarnog Slobodana Bobe Jankovića koji je crveno-belu odoru oblačio 12 sezona.

Zvezda je ostvarila tri pobede na prethodnih 13 mečeva, dok je PAO zabeležio sedam. U prethodnom duelu u Atini, Panatinaikos je slavio 74:69.

  

Prva četvrtina – 16:7; Zvezda stegla odbranu, Marjanović u istoriji

Meč u prepunoj dvorani „Pionir” košem je otvorio Batista, da bi potom Zvezda vezala pet poena. Marjanović je pogodio dva bacanja, a Vilijams je bio precizan van linije 6,75 – 5:2. Bilo je zanimljivo videti i asistenciju Zvezdinog centra za Amerikanca, a u narednom napadu Vilijams je asistirao Mitroviću za atraktivno zakucavanje – 9:4.

Domaćin odlično igra odbranu u uvodnoj četvrtini o čemu svedoči tek šest poena grčkog tima za sedam minuta. Zvezda je pomoću Vilijamsa i Marjanovića još jednom napravila seriju od 5:0 – 14:6. U Pioniru je usledilo veliko oduševljenje kada se Bobi, u nameri da spasi jednu loptu, uspešno bacio pod košem.

U strelce se upisao i Nikola Kalinić sjajnom leđnom tehnikom, a do kraja prve četvrtine gosti nisu uspeli ništa da ubace – 16:7.

Prvih deset minuta igre definitivno je obeležio Boban Marjanović koji je sa devet skokova ušao u istoriju Evrolige.

 

Druga četvrtina – 14:19; Grci se trgli, Zvezda i dalje u prednosti

Kapiten domaćina Luka Mitrović doneo je svom timu dvocifrenu prednost (18:7), a Cirbes zakucavanjem i Dangubić trojkom su oduševili navijače za rezultat 23:12. Atinski ”zeleni” uspeli su malo da se konsoliduju, pre svega svoju igru u napadu, pa su uspeli da smanje zaostatak na „minus šest” – 24:18.

Nažalost po beogradski klub, deluje kao da su Atinjani pronašli svoj ritam i trojkom Jankovića došli su na 26:23. Marjanović je prvi put pogodio iz igre tek u 17. minutu i to atraktivnim zakucavanjem. Au, kakvo je samo dodavanje zabeležio crveno-beli gorostas! Nakon što su ga udvojili, u pravom trenutku je video utrčalog Mitrovića koji je asistenciju u stilu Vlada Divca krunisao zakucavanjem – 30:24.

Posle prvog poluvremena u dvorani Pionir domaći tim imao je četiri koša prednosti – 30:26.

 

Treća četvrtina – 14:19; „Zeleni” preokrenuli rezultat

Iako su Grci uz novu trojku Jankovića preokrenuli na 30:31, malo je bilo potrebno igračima Dejana Radonjića da podignu buku u Pioniru. To su učinili Blažič i Vilijams baš trojkama, Marjanović ih je ispratio za seriju 8:0, okončanu novim efektnim zakucavanjem Batiste – 38:33.

Zatim su Dijamantidis i Janković ponovo bili precizni pri šutu za tri poena za novi egal (42:39). Do odlaska na odmor se ništa značajnije nije promenilo, igralo se koš za koš, da bi pred poslednjih deset minuta Zvezda imala poen zaostatka – 44:45.

  

Četvrta četvrtina – 25:23; Bobi Marjanović Zvezdin heroj

Bivši košarkaš beogradskog kluba odmah na startu ove deonice je vezao šest poena za osetnih sedam razlike. Luka Mitrović je trojkom uspeo da smanji zaostatak – 47:51. Posle koša Focisa, usledio je poen uz faul Nikole Kalinića – 50:55.

U međuvremenu, okončan je i meč Alba – Makabi (64:73), pa je ekipa Duška Ivanovića i imala zagarantovano mesto u drugoj fazi.

Pionir je u potpunosti utihnuo kada je Focis lošu odbranu domaćina kaznio pogotkom koji donosi tri poena – 50:58. Trojkom Blažiča, te koševima Mitrovića Zvezda je koliko-toliko sebe održala u igri, barem za sada – 57:62.

Ušlo se u neizvesnu završnicu posle tri pogođena slobodna bacanja domaćeg tima (Marjanović jedno, Kalinić dva) – 60:62. Imala je Zvezda napad za vođstvo, no Vilijams nije ubacio trojku.

Ijao, pa ovako nešto dugo nije viđeno! Jaka Blažič je iz samog ćoška pod žestokim prekršajem uspeo da pogodi trojku za izjednačenje na 43 sekunde do kraja, no bacanje nije ubacio – 65:65.

Srećom, pokupio je domaćin loptu pod košem gostiju, a Dženkins je, pošto je bio fauliran, oba puta bio precizan sa linije za slobodna bacanja 67:65.

Sa druge strane, Nikos Papas je u narednom napadu ponovo doneo prednost svojoj ekipi – 67:68.

U poslednjem napadu Markus Vilijams je promašio šut za pobedu, ali je Marjanović pokupio loptu pod košem uz faul. Neverovatni centar crveno-belih je pogodio oba slobodna bacanja 69:68 i doneo veliku pobedu svom timu.