Mark Špic demantuje: Nemam dokaze da je Čavić pobedio Felpsa

Nekadašnji slavni plivač Mark Špic tvrdi da nikada nije rekao da ima dokaze da je Čavić pobedio Felpsa u Pekingu 2008. godine. Kako je Špic naveo, on nikada nije imao bilo kakvu prepisku sa "Omegom", a izjava koja se nedavno pojavila u medijima je pogrešno interpretirana i rezultat novinarskih konstrukcija.

 

Legendarni američki plivač Mark Špic demantovao je da je dobio dokaze od “Omege” kojima se potvrđuje da je srpski plivač Milorad Čavić pravi pobednik finalne olimpijske trke na 100 metara delfin iz Pekinga 2008, a ne Amerkanac Majkl Felps.

Špic je pre nekoliko dana uskovitlao svetsku sportsku javnost izjavom da je Omega priznala da je Čavić na Igrama pobedio Felpsa.

Moja izjava je pogrešno protumačena. Novinaru sam jasno rekao kako sam primio mejlove i poruke sa društvenih mreža u kojima se tvrdilo da je pravi pobednik trke Čavić. Novinar je uzeo sebi slobodu i dodao da sam mejl dobio od ‘Omege’, što nije tačno. Nikada nisam imao nikakvu prepisku sa ‘Omegom’. Ostajem pri tom da je Felps najbolji plivač svih vremena – izjavio je Špic za sajt swimswam.com.
 

Svi svetski mediji i agencije prenele su pre dva dana da je sedmostruki olimpijski šampion iz Minhena 1972. rekao za britanski list “Ekspres sport” da poseduje dokaze da je Čavić pobedio Felpsa na igrama u Pekingu.

 

On je u toj izjavi napomenuo da “ne veruje da je Felps pobedio u finalnoj trci u Pekingu, iako smatra da je on najbolji plivač sveta, sa ili bez te medalje”.

Zvanični rezultat posle finalne trke bio je da je Felps trijumfovao u vremenu 50,58 sekundi, dok je Čavić osvojio srebro sa stotinkom zaostatka.

“Omega” je godinu dana nakon čuvene trke u Pekingu saopštila da je Čavić prvi dotakao taster na cilju, ali da je Felps to učinio snažnije, pa je njegov udarac pre registrovan.