MAŠINE ZA POSTIZANJE GOLOVA: Otkrivamo – Ko su TROJICA NAJHLADNOKRVNIJIH FUDBALERA sveta?

Mesi
Promo

Šta razlikuje legende fudbala od onih koji to žele da budu? Zbog golova koje su postizali u prelomnim trenucima utakmica, fudbalska javnost i ljubitelji "najvažnije sporedne stvari na svetu“ prozvali su majstore zanata Lionela Mesija, Luisa Suareza i Andrea Pirla hladnokrvnim mašinama za postizanje golova.

 

Igrači najvišeg kalibra moraju ostati sto odsto pribrani i fokusirani isključivo na igru, ne obraćajući pažnju na spoljne faktore. U želji da im ovo omoguće, proizvođači sportske opreme se decenijama unazad utrkuju oko toga ko će proizvesti modernije dresove, udobnije kopačke ili pametniju loptu.

Evo zašto je Leo – Leo. Igrajući u kvalifikacijama za učešće na Mundijalu u Rusiji, pred poslednje kolo, reprezentacija Argentine našla se na šestoj poziciji na tabeli. Malo je falilo da “gaučosi” ostanu bez plasmana na najpoznatije fudbalsko takmičenje, prvi put još od 1970. godine. Utakmica protiv Ekvadora bila je na sve ili ništa. Hoće li dobiti priliku da opravdaju titulu aktuelnog vicešampiona sveta ili potpuno razočarati pripadnike svoje nacije, u kojoj je fudbal religija? Samim tim, ekipa koja je nastupila bila je pod ogromnom presijom, a gotovo sav teret pao je na pleća kapitena Mesija…

Sve je delovalo izgubljeno nakon što je već u 38. sekundi ekvadorski napadač Romario Ibara postigao najbrži pogodak koji je argentinska reprezentacija ikada primila u mundijalskim kvalifikacijama. Svima su zaklecala kolena, a verovatno se svih 40 miliona Argentinaca uhvatilo za glave dok su gledali prenos na televiziji.

Međutim, Mesi je ostao fokusiran i hladnokrvan, pokazavši da ima ogromno srce. U svom stilu jurnuo je ka golu i u eksplozivnom napadu u 12. minutu postigao izjednačujući gol, sjajnim šutem sa ivice kaznenog prostora. U momentu kada bi prosečan fudbaler podlegao pritisku, Leo je još jednom preuzeo u svoje ruke sudbinu argentinske reprezentacije. I spasio je. U drugom poluvremenu solo-akcijom postigao je i drugi pogodak, čime je obezbedio da Argentina, posle mnogo muke, ipak nastupi u Rusiji ovog leta.

Čuveni “panenka penal” smatra se možda i najhladnokrvnijim udarcem u fudbalu, a igračima koji se usude da izvedu ovaj šut ne može se reći ništa drugo do – kapa dole. U četvrtfinalu prvenstva Evrope, odigranog 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini, susrele su se Italija i Engleska. Olimpijski stadion u Kijevu bio je ispunjen do poslednjeg mesta. U prvih 120 minuta nije bilo golova, pa su pobednika odlučivali penali.

Nakon promašaja Rikarda Montoliva, izgledi nisu bili na strani Azura. Međutim, Andrea Pirlo je posle nekoliko minuta postigao pogodak koji je, kako se ispostavilo, odlučio konačni ishod igre. Tadašnji igrač Juventusa se zaleteo, naveo engleskog golmana Džoa Harta da se baci u stranu, lagano potkopao loptu i hladnokrvno zatresao protivničku mrežu. Publika je ostala u transu, a Pirlov pogodak ostao je upamćen kao jedan od najhrabrijih poteza u istoriji fudbala.

Upravo su eksplozivnost i hladnokrvnost pred golom dovele još jednog majstora “bubamare”, Luisa Suareza, do vrhova svetskog fudbala. Na njegovom primeru teško je govoriti o pojedinačnom golu, već pre o ukupnom skoru, kao i o karakterističnom stilu igre. Pre samo nekoliko dana u meču protiv Real Sosijedada, ponovo je demonstrirao svoje umeće. Iako ljubitelji fudbala ne očekuju da susreti Barselone i ekipe iz Baskije budu krupan zalogaj za Katalonce, okolnosti u duelu 19. kola španske lige nikako nisu išle u prilog timu sa Nou Kampa.

Nakon što su izgubili pet od sedam mečeva La lige odigranih na Anoeti, Barsa se suočavala sa negativnom tradicijom, što je verovatno uticalo na fudbalere na psihološkom planu i dovelo do zaostatka od dva gola tokom utakmice. Međutim, poslednjom u nizu svojih majstorija, posle Paulinjovog pogotka iz 39. minuta, Luiz Suarez uspeo je da vrati u igru katalonski klub.

Temperamentni Urugvajac umirio je loptu i savršeno iskontrolisao pravac njenog kretanja. Golman Sosijedada Heronimo Rulji ostao je ukopan u mestu. Već dvadesetak minuta kasnije, Suarez je rutinski postigao i drugi gol, kojim je Barsa stekla prednost, čime je još jednom pokazao zašto ga smatraju jednim od najboljih napadača današnjice.

Kako bi ispratio potrebe svetskih imena fudbala i bio u rangu igrača koji i u najstresnijim trenucima ostaju hladnokrvni i pribrani, adidas Football predstavio je nove modele Cold Blooded kopački Predator 18+, NEMEZIZ 17+ 360 AGILITY, X17+ 360 SPEED, kao i COPA18.1.

Nagle promene pravca kretanja, eksplozivnost, brzina i kontrola nad loptom obeležile su neke od “najhladnokrvnijih” golova u istoriji fudbala, a sva četiri nova modela adidas kopački dizajnirana su upravo sa ovim predispozicijama – one stabilizuju pokrete, pružaju dvostruku zaštitu zglobova i adekvatnu potporu pete. Kopačke dolaze u kombinaciji bele, crvene i crne boje, a za neke od njih su se, pored Suareza, odlučili i Geret Bejl, Mesut Ozil i Pol Pogba.

Odavno važi teorija da talenat nije presudan u fudbalu – nisu dovoljne samo izuzetna veština i dobra fizička forma. Da bi se neko od igrača vinuo u nebesa i pomerio granice ovog sporta, neophodni su odvažnost da se preuzme inicijativa i briljira kad je najteže, da se ostane smiren i hladnokrvan pred golom. Uostalom, lekciju iz nedelje u nedelju šalju najbolji!