Masters u Šangaju: Švajcarac u dva seta do finala! Đoković – Federer 4:6, 4:6

Najbolji teniser sveta Novak Đoković savladan je u polufinalu turnira iz Masters 1000 serije. Švajcarac Rodžer Federer je u dva seta (6:4, 6:4) stigao do finala, gde će se za titulu boriti sa Francuzem Žilom Simonom.

Švajcarac je odigrao vrhunski meč, često je menjao ritam bekhend paralelama i izlazio je na mrežu, čime je unervozio Novaka i preuzeo kontrolu nad mečom.

Time je prekinut Novakov niz od 28 pobeda u Kini, a zakomplikovala se i borba za prvo mesto, pošto će se Federer dodatno približiti Novaku (koliko, zavisi od ishoda finala).

Đoković je tako propustip novu, treću priliku da izjednači međusobni skor sa Federerom, pa sada Švajcarac vodi sa 19:17 u pobedama.

Najava i tok meča:

Đoković i Federer do sada su se sastajali čak 35 puta, a Švajcarac ima jednu pobedu više i u međusobnim duelima vodi sa 18-17. Dakle, ako Nole danas pobedi i plasira se u finale Mastersa u Šangaju, izjednačiće skor protiv jednog od najboljih tenisera svih vremena.

Njih dvojica ove godine su ukrstili rekete četiri puta i imaju po dve pobede. Poslednji put je to bilo u nezaboravnom finalu Vimbldona kada je Srbin trijumfovao sa 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4. Tom pobedom Novak se vratio na prvo mesto ATP liste.

U četvrtfinalu Đoković je savladao Davida Ferera sa 6:4, 6:2, dok je Federer savladao Francuza Žilijena Benetoa sa 7:6, 6:0.

Masters u Šangaju igra se za nagradni fond od 4.195.895 dolara.

Prvi set: Novak Đoković – Rodžer Federer 4:6

Čast prvog servisa pripala je srpskom teniseru. Posle Noletovog uvodnog poena, Rodžer je zabeležio i prvi viner – 15:15. Siguran je Srbin bio u nastavku, jak servis za prvi as. Odličan početak meča – šest poena, šest vinera. Prvi gem pripao je Novaku – 1:0.

Namučio se Švajcarac na svoj servis. Želeo je Novak da što pre stigne i do prvog brejka. Velika borba viđena je u drugom gemu – 40:40. Videli smo i prvi as za Federera, za prednost koju koristi – 1:1.

Posle tri odigrana gema nije bilo brejka. Sigurna igra na obe strane. Nole je malo više diktirao tempo igre u odnosu na protivnika, a jedini problem predstavljale su mu „kratke lopte” koje je slao, jer je na taj način Federer izlazio na mrežu i lako stizao do poena – 2:1 (40:15) u korist našeg tenisera.

Nastavio je servis da sluša Švajcarca. Rodžer se fantastično snalazio, a Noletu nije ostavljao ni malo prostora za eventualni brejk – 2:2. Ono što nije dozvolio Federer, jeste Nole. U petom gemu, Rodžer je imao i prvu brejk loptu – 40:15. Prvu je Srbin sačuvao, ali ne i drugu. Švajcarac stiže do prvog brejka i vođstva od 3:2.

Ušao je Federer u ritam, definitivno. Konstantno je izlazio na mrežu, a to je za Noleta na ovom meču (za sada) bila nerešiva enigma. Ipak, borio se Đoković. Videli smo i odličan ritern na fantastičan servis Rodžera – izjednačenje 40:40. U nastavku veoma dobar „pas šot” za Srbina i prednost. Izgledalo je da bi najbolji teniser sveta mogao brzo da vrati brejk, ali to nije realizovano – 4:2 za Federera. Osmi gem bio je neverovatan. Rodžer je „počistio” Novaka sa nulom (40:0) – 5:3. Novak je smanjio na 5:4, u sledećem je od 30:0 stigao do 30:30, ali je zatim Federer napao forhendom i stigao do set lopte. Zatim je odservirao as i osvojio prvi set za 39 minuta igre.

Drugi set: Novak Đoković – Rodžer Federer 4:6

Početak drugog seta bio je loš za Novaka. Federer je već na startu došao do brejka, a u nastavku ga i potvrdio, za sada već ogromnu prednost od 2:0. Iako je Nole smanjio na 2:1, koncentracija nije popuštača Švajcarca. Fenomenalno je odservirao i u četvrtog gemu (40:15) za novu prednost od 3:1. Mnogo se mučio Srbin u sledećem gemu, kada je servirao. Spasio je tri brejk lopte i posle velike borbe konačno osvojio gem – 2:3. Imao Đokivć šanse u narednom gemu. Mogao je i do brejka, jer je u jednom trenutku vodio sa 30:0. Međutim, furiozni Rodžer nije dozvolio da se to dogodi  – 4:2.

Pri rezultatu 4:3 Novak je na Federerov servis došao od 40:0 do izjednačenja, imao je Đoković malo i sreće, ali propustio je nekoliko prilika da dođe do brejk lopte, iako se igrao dug gem sa četiri izjednačenja – 5:3. Đoković je spasao dve meč lopte na svoj servis i omogućio je sebi još jednu šansu da se vrati. I kada je Federer servirao za meč Novak je imao mini šansu, vođstvo od 15:30 i solidan ritern, ali naredni udarac bio je isuviše plitak, pa je Federer izjednačio. Usledio je as, pa još jedan agresivni poen i pobeda Švajcarca.