MIJAILOVIĆ ODGOVORIO SAOPŠTENJEM: “Za kratko vreme sam ušao u društvo legendi Crvene zvezde”

Predsednik košarkaškog kluba Partizan Ostoja Mijailović izjavio je danas da je "primoran da uđe u blato" i odgovori "nekome ko bi poslednji trebalo da deli lekcije nakon toliko godina širenja mržnje, nasilja i svih rabota".

Ostoja Mijailović
Beta

– Partizan je klub koji gleda u svoje dvorište, predano i pošteno radeći na oporavku i osnaživanju. Ponosan sam na učinjeno u prethodne dve godine i dajem sve od sebe da tim putem nastavimo. Ponosan sam na činjenicu da smo ljubiteljima košarke u Srbiji i regionu u stanju da podarimo polufinalnu seriju ABA lige, za koju je interesovanje kao za fajnal-for Evrolige. U ovom trenutku, nećemo biti neskromni ako konstatujemo da je polufinale ABA lige u fokusu evropske košarkaške javnosti koja sa velikom pažnjom prati uzbudljive mečeve u oba polufinala. Takođe, želim da istaknem kako sam ponosan na to što Partizan igra dobru košarku i što imamo svetlu sadašnjost i budućnost – navodi se u uvodu Mijailovićevog pisma javnosti objavljenom na zvaničnom sajtu kluba.

Mijailović je reagovao posle saopštenja Crvene zvezde od ponedeljka, koje je objavljeno dva dana posle druge utakmice polufinalne serije ABA lige, u kojoj je Partizan pobedio i izjednačio protiv “večitog” rivala.

On je naveo da je prinuđen da reaguje na odredjene stvari umesto da, kako piše, uživa u dobroj sportskoj predstavi i borbi na terenu.

– Ako u Srbiji pokušate da se zalažete za gospodske manire u vođenju kluba i ophođenju u javnosti, ako ne replicirate na prozivke i uvrede, a kroz sredstva javnog informisanja se nikako ne konstatuju činjenice, onda višegodišnji postupci inicijatora, njegove toliko puta izrečene laži, postaju istina, poput one o “gepekovanju” – naveo je Mijailović.

Istakao je da se osetio počastvovanim zbog Zvezdinog saopštenja.

– Za tako kratko vreme ušao sam u društvo ne “samoproglašenih” na transparentima Pionira, već istinskih legendi Crvene zvezde, poput Dragana Džajića, Moke Slavnića, Ducija Simonovića i Zorana Radovića. Kad su takve veličine omalovažavane i vređane sa iste adrese, čast je, makar po tom osnovu, naći se u njihovom društvu – naveo je.

– Kad shvatiš da si prozivan kao Dejan Bodiroga, Saša Đorđević, Saša Danilović, Dejan Tomašević, Zoran Savić, Raša Radovanović, Željko Obradović, pa sad i Andrea Trinkijeri, osetiš satisfakciju, da si na pravoj strani – dodaje se.

Mijailović je kazao da “nema vremena za marifetluke, podmetanja, spinove, naručene intervjue i jutarnje programe”.

– Degutantno je da posle pljuvanja, drmanja koševa, gađanja bakljama, kaiševima, mokraćom, vodom, loptom iz VIP reda, jurenja igrača po terenu od strane klupskog vozača, pp aparata, paljenja kafića po Pioniru…da o organizaciji utakmice i posebno skrnavlju pehara, priča organizator na čijoj je utakmici pehar ukraden i uništen – piše u saopštenju prvog čoveka crno-belih.

Opravdanje za “ulazak u blato”, kako se navodi, našao je u reakciji Dragana Džajića “jer kada mirni i odmereni, svuda uvaženi Džajić, revoltiran uvredama i lažima pribegne sili, koju nije primenjivao ni prema bekovima koji su ga nemilosrdno tukli tokom cele karijere, zašto ne odgovoriti verbalno”.

– Sa svojih 39 godina i vaspitanjem iz zdrave srpske, domaćinske porodice iz Prislonice, kojim se ponosim, iz koje sam otišao u inostranstvo i tamo stekao svoj kapital, ne priliči mi da vraćam uvrede nekome koji je 21 godinu stariji od mene, ma koliko pokušavao da me uvuče u blato u kojem se najbolje snalazi – piše u pismu Mijailovića.

Dodao je da je protiv vređanja sa tribina bilo koje vrste, posebno članova porodica “ma koliko se isti nedolično ponašali, provocirali, izjavljivali stvari koje nikome ne idu na čast, ali i na posredan, a opet direktan način vodili bliske klubove, što je suprotno važećim pravnim aktima”.

Dalje je naveo da su “sva ružna skandiranja i uvrede sa tribina za osudu, kao i uvrede u svim jutarnjim programima sa nacionalnom frekvencijom ili ona od rođake u Železniku, a koje se čuju i vide u televizijskom prenosu, uz izbacivanje članova familije od strane sudija”.

Mijailović je rekao da će ponovo apelovati na navijače da pevaju Partizanu, a ne “pesme rivalskih navijača nastale pre 13 godina u Železniku, kada im takođe nije dozvoljeno da uz paprene cene udju na utakmicu Zvezde protiv bivšeg FMP-a, samo tada sa još vulgarnijim porukama i transparentima, o čemu svedoči arhiva”.

– Kao odgovoran čovek nikada nisam, niti ću uvrediti ni jednog igrača, trenera, legendu, a posebno ne navijača Crvene zvezde. To su moji prijatelji, komšije, rođaci, kolege, niti ću ih vređati po jutarnjim programima i intervjuima. Nikada ne bih ni izjavio da će se u ‘”Srbiji lepše živeti kada Partizan bude prvak”, “da ću staviti tačku na crveno-beli svet”, “da Zvezda može biti prvak ABA samo ako je pokrade”. Ili vređao predsednike Budućnosti, Cedevite, Olimpije, sudije, komesare, predsednika, generalnog sekretara saveza, novinare, trenere… – piše u obraćanju Mijailovića javnost.

Navodi se da Partizan ima jaavne sponzore, ali manje nego oni koji ga prozivaju, a koji “u svojim redovima imaju sedam stranaca u prvom i četiri u razvojnom timu, što ni jednom nismo isticali nigde”.

– Nikada se nisam vodio geslom “da komšiji crkne krava”, gledao u tuđe dvorište, delio drugima lekcije, širio mržnju i tenzije u ove dve godine. Svi znaju od kada one postoje, ko se na njima hrani i huška navijače kao ovim saopštenjima. Poznato je i moje uvažavanje protivničkih, ne neprijateljskih, igrača, trenera, posebno pristalica, što se za neke ne bi reklo – naveo je Mijailović.

– Scenario huškanja i podgrevanja tenzija, odavno je prepoznat i pre mog ulaska u KK Partizan. Ko je tada bio kriv? – dodao je.

Mijailović je rekao da “drži za reč” potpisnika Zvezdinog saopštenja da treća utakmica polufinalne serije treba da se održi na evroligaškom nivou i da se raduje ako će to zaista tako i biti.