Mijatović: Izraelci zaslužuju maksimalan respekt, nisu slučajno među osam najboljih ekipa

Osvajanjem prvog mesta u grupi „E“, reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina starosti, koje se održava u Grčkoj, za protivnika u četvrtfinalu dobila je selekciju Izraela sa kojom će podeliti megdan na Kritu u petak od 16 časova.

Na prvi pogled daleko najlakši protivnik u konkurenciji Turske, Hrvatske i Francuske sa čim se nikako ne slaže selektor naše mlade reprezentacije Dejan Mijatović.

– Izraelci zaslužuju maksimalan respekt. Nisu slučajno među osam najboljih ekipa na šampionatu. Treba pogledati koga su sve ostavili iza sebe. Ko ih je god potcenio, žestoko se opekao. Radi se atipičnoj ekipi, koja igra sve vreme sa jednim centrom i četiri spoljna igrača. Svi fenomenalno šutiraju i po broju ubačenih trojki daleko su najbolja ekipa na turniru. Dosta trče, odlično se transformišu u tranziciji. Imaju sjajan karakter, borbeni su do fanatizma, ne odustaju do poslednjeg minuta. Napravili su već sada veliki uspeh, biće rasterećeni, opušteni, svakako još opasniji – jasan je Mijatović.

Selektor naše mlade reprezentacije ipak veruje u svoje izabranike koji moraju odigrati na najvišem mogućem nivou ako žele da se plasiraju polufinale i ostanu trci za mestom na pobedničkom postolju:

– Moramo zaboraviti sve što smo do sada uradili. Sve pobede. Prva mesta koje smo zauzeli u prve dve faze šampionata se jednostavno poništavaju. Ovo je najvažnija utakmica na turniru. Igrači moraju da shvate, da za razliku od grupne faze takmičenja, više nema druge šanse. Očekuje nas velika borba tokom svih 40 minuta, dosta trčanja. Učinićemo sve da se adaptiramo na kombinovane odbrane po čemu je selekcija Izraela prepoznatljiva. Nikako ne smemo da srljamo, već da strpljivo čekamo priliku i da iskoristimo naše prednosti. Za tako nešto potrebna je mornoća, apsolutnu maksimalna koncentracija. Nema dileme da naši igrači imaju više kvaliteta i talenta, ali to treba dokazati na terenu, što u ovakvim eliminacionim mečevima nije uvek jednostavno, pogotovo ne lako – zaključio je Dejan Mijatović, selektor mlade reprezentacije Srbije.