Mijatović o učešću Srbije na Mundijalu: “Mi znamo da možemo da odigramo uspešno utakmice koje su važne”

U toku je Svetsko prvenstvo u fudbalu, a jedna od utakmica koja se sa velikom pažnjom gledala u našoj zemlji, bila je jučerašnja u kojoj je je reprezentacija Kameruna prvo povela sa 1:0, a krajnji rezultat je bio 3:3.

Printscreen

O tome i o svemu što možemo da očekujemo na Mundijalu danas je govorio bivši fudbaler Predrag Mijatović u emisiji “Kec na jedanaest” na K1 televiziji.

Treba biti realan i reći da na prethodne dve utakmice (protiv Brazila i protiv Kameruna) reprezentacija Srbije nije bila na nivou na kom smo svi očekivali. Protiv Brazila je bilo jako konfuzno. Branili smo se, za 90 minuta nismo napravili nijednu šansu i to je rezultiralo porazom, koji je bio blag po meni, s obzirom da je Brazil imao puno prilika da da i neki gol više. Što se tiče utakmice sa Kamerunom, mislim da su stvari bile mnogo bolje. U samom startu meča bilo je nervoze, bilo je malo grešaka, Kamerun je poveo sa 1:0. Od tog trenutka reprezentacija Srbije je na brilijantan način završila prvo poluvreme. U tom nekom dodatnom vremenu su postigli dva gola, a onda na početku drugog poluvremena još jedan gol. I maltene je bilo sve okej i sve rešeno i onda iz nekog razloga, meni još uvek neshvatljivog, reprezentacija Srbije je krenula u nekakvu dinamiku koja je potpuno nelogična kad su takve utakmice u pitanju. Možda je bilo inteligentnije da se zgusnu redovi, da se obrati pažnja na defanzivne zadatke. Ekipa Kameruna je verovatno u tom trenutku morala da krene napred i u kontri postigne još neki pogodak. Međutim, da li je u pitanju bila velika želja, ili nekakva sigurnost u tom trenutku, da se krene napred i postigne gol više i na kraju se desilo šta se desilo. Jedna konfuzna završnica utakmice, gde je možda Kamerun, uz malo više koncentracije, mogao i da pobedi – rekao je Mijatović.

Peđa Mijatović je rekao i to da je poslednja utakmica – odlučujuća.

– Selektor je govorio da, bez obzira na prvu i drugu utakmicu, ona sa Švajcarskom je odlučujuća. Eto, to se i dogodilo, jedino pobedom može da se očekuje prolaz dalje. I mislim da su momci zajedno sa stručnim štabom napravili plan i znaju kako i na koji način da odigraju. Moram reći da je Švajcarska ozbiljna reprezentacija, što smo videli u jučerašnjoj utakmici sa Brazilom. To je reprezentacija protiv koje će nam biti jako teško igrati. Uz neku korekciju, uz motivaciju i sve ono što bi trebalo ovih dana da urade, mislim da reprezentacija Srbije može da pobedi i pokaže nam zašto su na briljantan način otišli na Mundijal – rekao je ovaj bivši jugoslovenski fudbaler.

Mijatović smatra da još uvek postoji šansa da se reprezentacija Srbije plasira u dalje takmičenje i da sada nije vreme za kritike i detaljnije analize.

– Kada je reč o komunikaciji između stručnog štaba i igrača na samom terenu, to nije kao u nekim drugim sportovima. Fudbalski teren je mnogo veliki, velika je buka, ima 50.000 ljudi na tribinama, strašno je teško u tim momentima napraviti pravu komunikaciju da te igrači ustvari čuju. To se obično radi kad je neki faul, kad neki od igrača priđe do klupe, a onda on to prosledi dalje igračima. Ali to je neki proces koji traje, traje nekih tridesetak sekundi. Kada je reč o golovima koje smo primili u dva minuta, mislim da je u pitanju umor, taktička neinteligencija i pad koncentracije. Videli ste na koji smo način primili dva gola, praktično na isti način. Da ne budemo toliko kritični ne pravimo detaljne analize, hajde da sačekamo utakmicu sa Švajcarcima i onda analiziramo sve – kazao je Mijatović.

Peđa Mijatović ima poverenje u selektora Dragan Stojkovića Piksija.

– Piksi je na brilijantan način vodio reprezentaciju do ovog turnira i mislim da mu treba dati podršku u izboru tima. Mi sa strane moramo navijati i slati pozitivnu energiju i videti da li su momci zaista kadri da u poslednjoj utakmici smognu snage i da pobede, što je jedino što Srbiji odgovara. Mislim, isto tako, da svi reprezentativci znaju gde greše, kako su odigrali prve dve utakmice. Optimista sam i mislim da će reprezentacija Srbije pokazati da može da pobedi reprezentaciju Švajcarske. Jednu smo izgubili, drugu igrali nerešeno i mislim da je sada red da jednu utakmicu pobedimo – optimističan je Predrag Mijatović.

Bivši fudbaler istakao je da fudbaleri moraju da shvate da je učešće na Svetskom prvenstvu velika privilegija, čast i odgovornost.

– Treba da se zaboravi na pritiske koji nemaju veze sa fudbalom. Moramo da se fokusiramo da se napravi dobra atmosfera, da se koriguju situacije koje su se dešavale u prve dve utakmice i da shvatimo da igramo protiv jedne reprezentacije koja je bolja od Kameruna. U našem mentalitetu je da smo na važnim utakmicama uvek znali da postavimo stvari na pravi način i postignemo uspeh. Ja sam optimista, treba biti koncentrisan, odigrati na nivou, održati motivaciju i odigrati kvalitetnu utakmicu, jer znamo da možemo – rekao je Mijatović u emisiji “Kec na jedanaest”.