Mit o Kobijevom sebičluku: Posle ovoga ćete shvatiti da je Brajant među najboljim asistentima u istoriji (FOTO+VIDEO)

Košarkaš Los Anđeles Lejkersa Kobi Brajant postao je prvi igrač koji je tokom karijere u NBA ligi uspeo da zabaleži više od 30.000 poena i 6.000 asistencija. Portal Dnevno.rs donosi vam priču o jednom od najboljih košarkaša u istoriji igre pod obručima.

U produžetku utakmice protiv Toronto Reptorsa, koju je bek Los Anđeles Lejkersa završio sa dvocifrenim učinkom u tri kategorije, Brajant je uspešno asistirao 6.000. put. Ovaj podatak posebno je interesantan zbog reputacije koja ga prati i po kojoj je Brajant sebičan košarkaš koji ne voli da razigrava saigrače. Posle utakmice u kojoj je stigao do rekorda on se i sam osvrnuo na te kritike i pomalo cinično rekao: „Izgleda da ipak dodajem više nego što ljudi pričaju”.

Ima boljih asistenata, ali ne među vrhunskim košgeterima

Izgleda da Toronto Reptorsi posebno inspirišu Brajanta za velike partije. Svoj najbolji košgeterski učinak od 81 poena na meču i drugi najbolji u istoriji lige posle Ćemberlenove „stotke”, Brajant je ostvario 2006. upravo protiv jedinog NBA ligaša iz Kanade.

U poslednjoj pobedi protiv Reptorsa, Kobi Brajant je uspeo da ostvari novi rekord. Brajant je stigao do broja dodavanja kojim ne može da se podiči niko od legendi NBA lige koje su ujedno uspele i da postignu više od 30.000 koševa. Čak ni Majkl Džordan, kojem za to nedostaje oko 400 dodavanja.

On se tako probio na na 31. poziciju najboljih dodavača svih vremena na kojoj je još daleko od nedostižnih Džona Stoktona, ili Džejsona Kida i Stiva Neša koji su odmah iza njega. Teško da će uspeti da sustigne i Medžika Džonsona, svog idola iz detinjstva zbog kojeg su mu Lejkersi postali omiljeni tim mnogo ranije nego što je zaigrao za njih. Ipak, igrač koji je treći najuspešniji asistent među aktivnim košarkašima svojim rezultatom pokazao je da kritike na račun njegove sebičnosti nisu (uvek) opravdane.

Samouverenost ili arogancija

Ubitačni napadački arsenal koji je Brajantu ranije omogućio da postane najmlađi igrač sa učinkom od 30.000 poena i njegova samouverenost u svoje sposobnosti koja može da se učini kao arogancija imaju veliki uticaj na stvaranje mita o Brajantu koji nikad ne dodaje. Ne samo da voli da završi napad, Brajant takođe i voli da sam pripremi situaciju u kojoj će to uraditi.

Kobi je nenadmašan u igri „jedan na jedan” i po njegovim rečima, čak ni Lebron sada nema nikakve šanse protiv njega u direktnom okršaju. Brajant je i pre profesionalne karijere bio dominantan u ovom segmentu i to je i doprinelo da se posle srednje škole odmah oproba u najjačoj konkurenciji. Naravno, veliki značaj u ovome su Garnetov uspešan debi prethodne godine kao i impresivna statistika Brajanta u srednjoškolskoj karijeri.

Po povratku u domovinu posle višegodišnjeg življenja u Evropi gde je njegov otac Džo igrao košarku posle odlaska iz NBA, Kobi je upisao srednju školu i već prve godine postao član startne petorke školskog tima. U završnoj godini, doveo je svoj Louer Merion do prve državne titule posle mnogo godina.

Postizanjem 2.883 poena tokom srednje škole postavio je rekord koji je nadmašio čak i učinak legendarnog Vilta Čemberlena tokom srednjoškolskih dana. Kasnije je postavio i mnoge druge individualne rekorde, uključujući i za najmlađeg NBA košarkaša, najmlađeg učesnika Ol-star utakmice, kao i za najboljeg strelca Lejkersa svih vremena.

Najveći uspesi u karijeri:

5 NBA titula, 2 puta MVP finalne serije, MVP sezone,16 Ol-star nastupa, 4 puta MVP Ol-stara, 11 puta ćlan idealne napadačke petorke, 9 puta član najbolje odbrambene petorke, 2 zlata na na OI, šampion sveta.

 

„Jedan na jedan”

Dominacija u igri jedan na jedan bila je vidljiva čitavim tokom Brajantove Karijere. Kada je pobedio Džerija Stekhausa 1995. godine, u kojoj je ovaj draftovan kao treći pik na draftu i kasnije izabran u idealnu postavu novajlija, Kobi je verovatno ubedio sebe da je već spreman da zaigra sa „velikim momcima”.

Da bi u to uverio Džerija Vesta i Lejkerse, pre početka sezone oprobao se sa tri godine starijim Donte Džonsom koji je tada bio zvezda koledž košarke. Treba li reći, Brajant je „oduvao” Džonsa i rezervisao sebi mesto u ekipi za koju je navijao. Da bi došao do žuto-ljubičastog dresa, bilo je ipak i neophodno malo dodatnog umeća u trgovanju. Naime, Vest i Lejkersi su na draftu izabrali Dereka Fišera, dok je Kobi došao posle već dobro poznate trampe sa Šarlotom u kojoj je novajlija menjan za Vlada Divca.


Uverenost u svoje sposobnosti u direktnim okršajima sa protivnicima veliki je činilac koji je doprineo priči o Brajantu kao igraču koji ne voli da dodaje. Ponekad su i očekivanja javnosti bila prevelika. Jedan od primera za to je Ol-star utakmica 1998. godine koja je bila predstavljena kao okršaj naboljeg igrača u istoriji sporta, Majkla Džordana, i njegovog naslednika.

Pokazalo se, pritisak je bio preveliki za Brajanta koji je želevši da se dokaže prečesto završavao napade. Zbog toga, sukobio se i sa budućim saigračem Karlom Melounom i na kraju presedeo poslednju četvrtinu na klupi. Ta utakmica je definitivno zacementirala njegovu negativnu reputaciju, a čak je i Džordan razgovarao sa Brajantom u vezi sa tim.

Pored toga, deo negativnog imidža u košarkaškom smislu prouzrokovan je i sukobom sa Šakilom O’Nilom kojem je zamerao nedovoljnu posvećenost košarci i koja je dovela do odlaska jednog od najboljih centara u istoriji lige iz ekipe.

 

Stvar kontrole

Ipak, da zamerke na Kobijevu sebičnost nisu uvek i potuno opravdane najbolje pokazuje rekord koji je nedavno postavio i kojim se osamostalio kao jedini vrhunski strelac koji je i zabeležio više of 6.000 asistencija. Čak je i sam Brajant istakao ovaj rekord kao draži od broja postignutih koševa.
Ujedno je i objasnio osnovni razlog zašto ga često smatraju sebičnim. Brajant objašnjava da je broj poena više u njegovoj kontroli od broja asistencija, kao i da se on najbolje oseća u situacijama kad je sve u njegovim rukama. Ipak, bek Lejkersa tvrdi da su mu dodavanja draža jer su značajnija za posvećenost i energiju saigrača. Iako će mnogi i dalje sumnjati u iskrenost ovih reči, jedino što je objektivno da Brajantu niko ne može da ospori da je vrhunski strelac sa najviše dodavanja u karijeri.

 

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta sporta pratite na našoj Facebook stranici – SportDnevno.rs, kao i na Twitteru @Sport_Dnevno_rs.