MODERNI LEGIONARI: Najviše državno odlikovanje za reprezentativce Francuske

Članovi francuske fudbalske reprezentacije koja je juče osvojila titulu šampiona na Svetskom fudbalskom prvenstvu biće odlikovani Legijom časti, najvišim francuskim odlikovanjem, saopštilo je danas francusko predsedništvo.

Beta/AP

Odlikovanja će im biti uručena za nekoliko meseci.

Oni će biti odlikovani prema odluci francuskog predsednika Emanuela Makrona, kao što su  odlikovani i svetski šampioni u fudbalu iz 1998. godine. Među njima je tada bio Didije Dešan, kao kapetan francuskog tima, a danas je selektor pobedničke ekipe u Rusiji.

Makron će sa suprugom Bržit danas popodne primiti igrače pobedničkog tima u Jelisejskoj palati pošto budu prošli pariskom avenijom Šanzelize po povratku iz Moskve.

Oko 3.000 ljudi pozvano je da proslavi njihov dolazak u vrtovima Jelisejske palate, među kojima brojni mladi iz fudbalskih klubova koji formiraju svetske šampione, kao što je klub “Bondi” iz pariske oblasti gde je počeo mladi Kilian Mbape.

Pozvani su i sportisti koji su osvojili medalje na poslednjim Olimpijskim igrama kao i igrači ragbija mlađi od 20 godina koji su nedavno postali svetski šampioni.

Posle dobrodošlice u počasnoj bašti Jelisejske palate francuski reprezentativci će imati privatan susret s Emanuelom Makronom i njegovom suprugom a zatim će im u bašti biti priređen prijem.