MOGU DA IZDRZE DO 200 KILOGRAMA: Olimpijci će spavati na krevetima od RECIKLIRANOG KARTONA, evo kako izgledaju (FOTO)

Za olimpijce će biti potrebno ukupno 18.000 kreveta a za paraolimpijce 8.000.

Olimpijske igre
Beta

Sportisti koji se na leto budu takmičili na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju spavaće na krevetima od recikliranog kartona sa dušecima od polietilena koji će posle Olimpijade biti ponovo iskorišćeni za proizvodnju plastičnih proizvoda.

Za olimpijce će biti potrebno ukupno 18.000 kreveta a za paraolimpijce 8.000.

Kreveti dugi 2,10 metara odgovaraće svim sportistima, osim veoma visokih, a proizvodjač je uveren da mogu da izdrže težinu od oko 200 kilograma.

Nijedan sportista na prethodnim Igrama u Rio de Žaneiru nije bio toliko težak.

AP Photo/Jae C. Hong

“Ti kreveti mogu da izdrže do 200 kilograma”, rekao je generalni menadžer Olimpijskog sela Takaši Kitadjima, preneo je AP.

“Izdržljiviji su od drvenih kreveta”, rekao je on i dodao da se računalo i na proslave u sobama nakon osvajanja zlatne medalje.

“Naravno i drveni i kartonski krevet mogu da se slome ako skačeš po njemu”, kazao je menadžer.

Organizatori su danas u Tokiju prikazali krevete za takmičare i još neke delove nameštaja za sobe u Olimpijskom selu.

Izradnja nekih delova Olimpijskog sela, poput glavne trpezarije, inače još traje ali će sve biti gotovo u junu.

Posle Olimpijade apartmani će biti prodati ili iznajmljeni. Početna cena biće oko 54 miliona jena (oko pola miliona dolara) i porašće tri ili četiri puta, očekuje se.

Kompanije iz sektora nekretnina navode da će apartmani-stanovi za prodaju u Olimpijskom selu biti nešto veći od prosečnih u Tokiju, čija se površina kreće od 60 do 70 kvadratnih metara.

U medjuvremenu, organizatori ulažu napore da smanje ukupnu emisiju ugljenika od Olimpijade, rekao je istraživač zaštite životne sredine Đunići Fuđino, prenosi britanski Gardijan.

Sve medalje biće napravljene od metala iz reciklirane potrošačke elektronike, uključujući oko 6,2 miliona starih mobilnih telefona.

Olimpijska baklja napravljena je od alumunijumskog otpada a pobednička postolja od recikliranog kućnog i morskog plastičnog otpada.

Struja za Olimpijadu biće proizvedena iz obnovljivih izvora.

Olimpijske igre počinju 24. jula a Paraolimpijske 25. avgusta.