MONIKA JE DOMINIRALA SVETSKIM TENISOM: Najlepša jugoslovenska sportska priča završena je NAPADOM PSIHOPATE! (VIDEO)

Monika Seleš
Vikipedija

Ovih dana navršava se tačno četvrt veka od kada se odigrao stravični atentat na najbolju igračicu sveta, Moniku Seleš.

 

Meč između Monike Seleš i Bugarke Katarine Malajeve, u istoriji će ostati upamćen kao jedan od najružnijih sportskih događaja ikada.

Toga dana 30. aprila 1993. dogodio se atentat na jednu od najtalentovanijih igračica i verovatno najbolju teniserku koja se ikada pojavila na ovim prostorima.

Monika je u meču protiv Bugarke Malajeve, imala prednost od 6:3, a tokom kobnog drugog seta zaostajala je za protivnicom 0:3. Ipak, Jugoslovenka je po ko zna koji put u svojoj kratkoj karijeri, pokazala neverovatnu mentalnu čvrstinu. Fantastičnom serijom od 4 vezana gema, došla je u priliku da sa maksimalnih 2:0 obezbedi plasman u narednu rundu i korak bliže novom trofeju.

Usledila je pauza između gemova i malo šta je u tim trenucima slutilo da se sprema velika nesreća. Monika je sedeći na svojoj klupi na trenutak spustila glavu, a tada se gotovo niotkuda, pojavio psihopata Ginter Parhe sa kuhinskim nožem u ruci.

Sečivo dugo 23 centimetara, zario je u leđa najbolje teniserke sveta i tako zauvek uništio jednu od najlepših sportskih priča ikada napisanu na Balkanu.

Događaji koji su se potom nizali u Hamburgu, daleko su od svega što se može dovesti u vezu sa sportskim rivalitetom i sportom uopšte. 

Istraga je utvrdila da je napadač navodno strastveni obožavatelj najveće Monikine rivalke Štefi Graf i da je napad danima planiran od strane psihopate iz Hamburga. Deceniju i po posle mučkog napada, postavlja se pitanje šta je nemačka policija učinila da ga spreči u svojoj zamisli.

 

Monika se tih dana oporavljala u jednoj hamburškoj bolnici, a na zaprepašćenje svetske sportske javnosti, turnir je nastavljen. U finalu su se sastale Štefi Graf i Aranča Sančez, a domaća teniserka je bila poražena rezultatom 6:3, 6:3.

Monika je lečenje nastavila u SAD, gde se vrlo brzo oporavila ali su psihološke posledice napada bile daleko teže od fizičkih.

U periodu od 1990. do tog 30. aprila 1993. godine, Monika je osvojila čak 8 “grend slemova” i pretila je da postane verovatno najbolja ikada. Stravični napad je prekinuo njen astronomski uspon pa nikada kasnije nije uspela da podigne formu i nivo igre koji je dvadesetogodišnju Moniku Seleš krasio do tada.

– Danima, noćima i mesecima imala sam košmare, pod uticajem događaja u Nemačkoj, odlučna sam da više nikada, ni pod kojim uslovima ne kročim u tu zemlju – govorila je Novosađanka posle napada.

Atentator Ginter Parhe je pred nemačkim sudom osuđen na dvogodišnje psihijatrijsko posmatranje!?

Štefi Graf je postala dominantna figura u svetskom tenisu, bez prave konkurencije što je Monika Seleš svakako bila.

Jedna od najboljih sportistkinja koju je ova zemlja ikada imala, vratila se tenisu na nagovor Martine Navratilove i svog oca i trenera Karolja. Uspela je da osvoji još jedan Australijan Open, ali i 3 Dejvis kupa i bronzanu medalju na Olimpijadi u Sidneju. Tada je već uveliko nastupala kao teniserka Sjedinjenih Američkih Država.