Moraš biti đubre da bi trajao: Kralj provokacija Kevin Garnet nikada ne bira sredstva (VIDEO)

Poslednji incident u kojem se Garnet sukobio i razmenio udarce sa Dvajtom Hauardom, a zatim i zaradio suspenziju, samo je poslednji u podužem spisku „prljavih“ poteza kojima se Kevin Garnet služio tokom dve decenije u NBA ligi. Portal Dnevno.rs donosi vam priču o njegovim bezobrazlucima.

Pored tipičnog izazivanja sukoba i (neki bi rekli) kukavčkih povlačenja, Garnet je pravi umetnik i u vređanju, pogotovo mladih igrača i stranaca, a protivnicima pominje i familiju, pa čak ponekad i dune u uho. Čak ni saigrači nisu sigurni od Garneta koji svoje postupke pravda rečima da je za ostanak u košarkaškoj eliti neophodno da igrač bude đubre i da ne bira sredstva.

Nema sumnje da je karijera Kevina Garneta bila izuzetno uspešna i sasvim je izvesno da će sadašnji igrač Bruklin Netsa po okončanju karijere biti primljen u „Kuću slavnih”. Kada je 1995. godine izabran kao peti izbor na draftu uprkos činjenici da je u najjaču konkurenciju stigao pravo iz srednje škole, bilo je jasno da je Garnet predodređen za velike stvari. Tokom boravka u Minesoti, a pogotovo Bostonu, košarkaš rođen u Južnoj Karolini je beležio sjajne pojedinačne i timske rezultate. Tokom godina bio je najbolji igrač cele lige, najbolji odbrambeni igrač, četiri puta član idealnog tima, osvajao je NBA prsten, 15 puta nastupao u Ol-star utakmicama…

Osim sjajnih partija košarkaša koji je na 14. mestu večne liste strelaca i 6. najbolji skakač u istoriji lige, Garnet je prečesto bio u fokusu zbog problematičnog odnosa sa protivnicima, pa i saigračima. Poznat kao jedan od najupornijih i najspremnijih da provociraju protivnike, Garnet je imao običaj da se okomi na strance jer ih je smatrao „lakšim plenom”. U nameri da stigne do pobede po svaku cenu, Garnet je mnogo puta bio na ivici ozbilnjijeg pesničenja sa protivnicima.

Kao po pravilu, teatralni Kej-Dži bi inicirao sukob, a zatim bi se povukao i izbegavao tuču poput osnovca koji govori drugovima „pustite me da ga prebijem”, ali zapravo nema hrabrosti da se potuče. Takvo ponašanje mu je obezbedilo reputaciju „prljavog” igrača, ali po nekim mišljenjima i kukavice.

 

Stranci kao omiljena žrtva

 

„Treš-tok”, odnosno provociranje i zadirkivanje protivnika, nikako nije retko u NBA ligi, ali malo igrača mu je tako posvećeno kao što je Garnet. Kako je u svojoj prvoj godini u ligi otkrio Joakim Noa, najbolji strelac u istoriji Minesote ima običaj da za „žrtvu” izabere Evropljane i mlade košarkaše.

Francuz (koji je ranije izuzetno cenio i voleo Garneta, pa je čak imao i njegov poster na zidu) je izjavljivao posle njihovih sukoba da on u tim provokacijama prelazi svaku granicu korektnog ponašanja zbog čega se potpuno razočarao u svog nekadašnjeg idola. Osim sa Noom, čuveni su i dueli sa Hozeom Kaldernom koji se trudio da mu nikako ne ostane dužan, kao i čarke sa Andrejom Barnjanijem ili Gruzijcem Zazom Pačulijom.

Osim košarkaša sa Starog kontinenta, Garnet zna i da se obruši na igrače koji su poznati po smirenosti i primernom ponašanju kao što je Tim Dankan. Njemu je jednom u gužvi udario ćušku sa leđa, a drugom na sav glas poželo srećan Dan majki (u kombinaciji sa psovkama), iako je poznato da je Dankanu majka umrla neposredno pre njegovog 14. rođendana.

Da voli da pominje familiju kada provocira protivnike još jednom je bilo vidljivo i u plej-of duelu Bostona i Njujorka prošle godine kada je Karmelu Entoniju govorio da njegova supruga ima ukus meda i čokolade. Melo je zbog toga potpuno pobesneo, pa je čak pokušao da se sukobi sa njim i u svlačionici. Posle neuspeha da dodje do Garneta u hali, Entoni ga je i čekao ispred autobusa, ali je incident izbegnut uz pomoć policije.

Taktička povlačenja

 

Svoju rutinu izluđivanja protivnika, a zatim bežanja od pravog sukoba je pogotovo primenjivao ako su protivnici igrači sa kojima se ne treba šaliti, kao što su Entoni Mekdajs ili Ron Artest. Jedan od slučaja kada su mu se provokacije bukvalno obile o glavu je i incident sa bivšim saigračem Entonijem Pilerom koji je u nastupu besa udario mnogo višeg Garneta laktom u vilicu.

Osim uvreda i nasilja, nekadašnji as Seltiksa ume i da pronađe nove kreativne načine da iznervira protivnika. Jedan od svakako najoriginalnijih je iz ove sezone, kada je potpuno izludeo Dejvida Vesta i naterao ga na tehničku grešku kada mu je duvao u uho. Jedna od uvreda kojom je takođe došao u fokus je kada je Čarlija Viljanuevu nazvao „pacijentom sa rakom”.

Nisu samo protivnici imali problema sa jednim od najboljih krilnih centara u istoriji lige. Garnet je 2000. godine dok je još igrao u Minesoti posle svađe na treningu udario pesnicom u lice saigrača Volija Serbijaka. Poznat je i incident sa Glenom Dejvisom iz plej-ofa 2009. dok su obojica nastupali za Seltikse. Ovaj slučaj desio se za vreme tajm-auta koji je klupa Bostona tražila kada su rezerve prokockale veći deo visoke prednosti koji je tim ranije stekao. Tokom pauze Garnet se izderao na saigrače, a posebno na Dejvisa. Garnetov saigrač nije mogao ni da ga sasluša do kraja već je ljutito seo na kraj klupe dok je vikao i mahao peškirom. Na kraju, Dejvis koga zovu Velika beba je u skladu sa svojim nadimkom čak i pustio suzu.

Dugačka lista „prljavih” poteza, sukoba i provokacija svakako je umnogome obeležila inače vrhunsku karijeru igrača koji je odavno odigrao svoje najbolje partije. Razlog za takvo ponašanje ipak nisu neobuzdane emocije koliko Garnetova proračunatost. Po njegovom mišljenju, da bi se došlo do uspeha nisu dovoljna samo dozvoljena sredstva.

To se vidi i iz njegove skorašnje izjave, kada je objasnio da ako košakraš želi da se zadrži na najvišem nivou, onda jednostavno mora da se ponaša kao đubre. Košarkaški makijavelista je to čak rekao i mnogo eksplicitnije i ponovo dokazao da nikada ne bira reči, zamenivši termin „đubre” delom tela koji u žargonu ima isto značenje.

 

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta sporta pratite na našoj Facebook stranici – SportDnevno.rs, kao i na Twitteru @Sport_Dnevno_rs.