MOTO GP: Nezaustavljivi Markez! U Le Manu Španac stigao i do pete pobede u ovoj sezoni!

Vozač Repsol Honde Mark Markes nastavio je dominaciju u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata trijumfom i na Velikoj nagradi Francuske.

Branilac titule je u Le Manu zabeležio peti trijumf zaredom na petoj trci ove sezone, i to peti put posle starta sa pol pozicije.

Markes je do pobede došao u vremenu od 44:03.925 minuta, sa jednom i po sekundom prednosti u odnosu na Valentina Rosija na Jamahi, dok je treći bio vozač Gresini Honde Alvaro Bautista.

Markes je u Le Manu ponovo odvozao sjajnu trku, ali je morao da se pomuči. U prvom krugu je prilikom borbe sa vozačem Jamahe Horheom Lorencom napravio grešku i pao na devetu poziciju, ali se posle 12 krugova vratio na čelo i potom rutinski održavao prednost do prolaska kroz cilj.

Špancu je to bila peta pobeda zaredom od početka sezone, a pre njega to je poslednji put pošlo za rukom Đakomu Agostiniju 1972. godine. Takođe, tako je postao jedini vozač pored Mika Duana koji je uspeo da dođe do pet trijumfa zaredom sa pol pozicije.

Sjajnu trku imao je i ‘Doktor’, koji je jedini mogao da pripreti Markesu, dok je iza njega Bautista pobedio Pola Espargara na Jamahi Teh 3 za poslednje mesto na podijumu. Espargaro je takođe jedan od junaka trke, pošto je ostvario najbolji plasman karijere u najjačoj klasi.

Za razliku od njih, drugi vozači Repsol Honde i Jamahe Dani Pedrosa i Horhe Lorenco su imali razočaravajuće trke. Oni su zauzeli peto, odnosno šesto mesto, i nijednog trenutka nisu mogli da pariraju vozačima na samom vrhu.

Od starta na legendarnoj stazi u Le Manu poveo je vozač Dukatija Andrea Doviciozo, ispred Štefana Bradla na LCR Hondi, mlađeg Espargara, Rosija, Markesa i Lorenca. Aktuelni šampion je na polovini trke napravio grešku kada je pokušao da pretekne Lorenca i pao na deveto mesto, iza Pedrose, ali i vozača Jamahe, koji je izgubio nekoliko pozicija.

Odmah posle starta viđeno je i izletanje vozača Aspara Nikija Hejdena, a brzo je trka bila gotova i za Andreu Janonea na Pramak Dukatiju. Vozač Jamahe Teh 3 Bredli Smit se probio do petog mesta, iza timskog kolege, da bi Rosi napredovao i pretekao Bradla, a potom se upustio u borbu sa Doviciozom.

Markes se u međuvremenu našao ispred Pedrose i Bautiste, a ‘Doktor’ je posle velike borbe pretekao Dovicioza, ispred kojeg se našao i Espargaro. Lorenco se probio na četvrto mesto, ispred Smita i Markesa, dok je Dovicozo nastavio da pada u poretku. Branilac titule se nije tu zaustavio, pretekao je Espargara, a potom i Rosija i došao do vođstva.

Do kraja trke, Bautista je odvozao sjajno i zasluženo došao do podijuma, dok su se iza najbolje četvorice borili Lorenco i Pedrosa. Vozač Repsol Honde je izašao kao pobednik iz tog duela, a iza njih su sledili Bradl i Doviciozo, dok su prvu desetoricu kompletirali vozač NGM Forvard rejsinga Aleš Espargaro i Smit.

Posle pet trka, Markes u generalnom plasmanu ima maksimalnih 125 bodova, a prate ga Pedrosa sa 83 i Rosi koji ima 81.

Ovogodišnji Moto GP šampionat se nastavlja Velikom nagradom Italije na stazi Muđelo 1. juna.