Mračna strana sporta: Ovo su najveći doping skandali koji su potresli planetu (FOTO+VIDEO)

Novi nemački dokumentarac koji govori o navodnom sistematskom dopingu ruskih atletičara, kao i zaveri zvaničnika u prikrivanju te prakse, ponovo je dovodeo jednu od najmračnijih strana sporta u fokus javnosti. Portal Dnevno.rs vas podseća na neke od najvećih doping skandala koji su potresli sport.

Duga tradicija varanja

Iako bi se moglo učiniti da je nečasno osvajanje odličja relativno nova praksa, to zapravo nije slučaj. Jedan od prvih zabeleženih skandala desio se davne 1904. na olimpijskim igrama, a glavni junak priče je američki maratonac Tomas Hiks. Pred početak trke, on je ubrizgao injekciju strihinina, supstance koja u malim količinama deluje kao stimulans. Ispostaviće se da jedna doza nije bila dovoljna, pa je zato Hiks ponovio postupak tokom trke.

Foto: Wikipedia

Kada je prešao cilj, atletičar je izgubio svest. Kako je kasnije utvrđeno, da je dobio još samo jednu istovetnu dozu otrovnog strihinina, maratonac bi nesumnjivo umro. Hiks je bio drugi atletičar koji je završio trku, ali je ipak osvojio zlato jer se saznalo da je prvobitni pobednik, Hiksov sunarodnik Fred Lorc, jedan deo staze prešao vozeći se automobilom. Sa druge strane, Hiks nije kažnjen jer organizatori jednostavno nisu predvideli mogućnost upotrebe stimulansa. Tek posle ovoga, strihinin je postao zabranjena supstanca.

Sistematski doping zbog promocije zemlje

Želja za pobedom po svaku cenu nažalost nije ostala ograničena na pojedinačne prestupe sportista. Kasnije su čitavi savezi, pa čak i države organizovali sistematski doping u želji da promovišu svoju zemlju i da je predstave što uspešnijom. Jedna od prvih asocijacija je praksa Istočne Nemačke čiji su sportisti masovno i dugotrajno unosili nedozvoljene supstance da bi poboljšali rezultate.

Slučaj koji najbolje ilustruje ozbiljnost i posledice ovakvog ponašanja je priča o bacačici diska Hajdi Kriger koja je bez svojeg znanja redovno unosila anaboličke steroide dugi niz godina. Već od punoletstva, kod Kriger, buduće osvajačice evropskog zlata 1986. godine, počinju da se razvijaju tipične muške osobine. Posle završetka karijere Hajdi Kriger podvrgla se operaciji promene pola i uzela novo ime – Andreas. Iako je kasnije objašnjavao kako je i pre hormonskih terapija imao nedoumica oko svojeg rodnog identiteta, Andreas Kriger objašnjava da ga je nesvesno podvrgavanje dopingu „lišilo mogućnosti da sam donese odluku”.

Drugi čuveni slučaj masovnog dopinga vezuje se kineski ženski plivački tim koji je godinama dominirao svetskom scenom. Kasnije, pred početak Olimpijskih igara 2000. godine otkriva se da je veliki zamajac za postizanje vrhunskih rezlutata ponovo bilo dopingovanje. Posledica događaja bile su kazne za deset plivačica i trenera, uključujući i tadašnju „kraljicu bazena” i svetsku rekorderku Vu Janjan. Još 27 članova kineskog olimpijskog tima odustalo je od učešća na predstojećim Igrama u Sidneju kada su najavljene strože kontrole i uvođenje testova uzoraka krvi.

„Najprljavija trka u istoriji”

Daleko od toga da su najveći doping skandali bili rezervisani isključivo za zemlje nekadašnjeg Istočnog bloka. Sjedinjene Američke Države, a pogotovo njihovi atletičari bili su u centru takvih događaja u više navrata. Nadaleko je čuvena trka na 100 metera sa Igara u Seulu koju često nazivaju i „najprljavijom trkom u istoriji”. Prvobitni pobednik, Kanađanin Ben Džonson, naknadno je diskvalifikovan zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci. Zlato je tada pripalo Karlu Luisu, iako je i on kao i Džonson i nekolicina drugih sprintera bio pozitivan na doping tokom kvalifikacija za takmičenje. Zapravo, jedini nedopingovani sprinter „najprljavije trke” bio je Kelvin Smit koji je završio na trećem mestu.

Naknadni incidenti u kojem su američki atletičari pominjani u ovom kontekstu vezuju se za „Balko” skandal, kada se otkrilo da je laboratorija iz San Franciska snabdevala veliki broj sportista steroidima. Nekako se najviše medju njima istakla trostruka osvajačica olimpijskih zlata Merion Džouns. Prvi put je bila osumnjičena kada je njen prvi suprug, olimpijac i bacač kugle Si-Džej Hanter kažnjen zbog dopinga. Džouns se kasnije razvela od Hantera i udala za još jednog atletičara, Tima Montogomerija. Kada je i drugi suprug razotkriven zbog dopinga, red je bio i na Merion Džouns koja je posle opsežne istrage i velikog pritiska konaćno priznala da je uzimala nedozvoljena sredstva. Zlatne medalje koje je osvojila su joj oduzete, a nedugo zatim čak je završila i u zatvoru zbog lažiranja čekova.

Pored atletičara, sada ugašena „Balko” laboratorija povezivana je i sa dopingom bejzbol igrača. Preciznije, u pitanju je rekorder po broju houm-ranova u jednoj sezoni i tokom karijere – Beri Bonds. On je nakon prvobitnog poricanja svoje povezanosti sa dopingom pre tri godine osuđen zbog krivokletstva i ometanja postupka. Skoriji primer iz istog sporta je iz prošle godine, kada je 13 igrača profesionalne lige suspendovano zbog korišćenja hormona rasta. Najdrastičniju kaznu među njima dobio je Aleks Rodrigez.

Bajka zanosvana na lažima

Sport koji se takođe naročito ističe po narušenoj reputaciji zbog velikog broja skandala je biciklizam, dok je „zaštitno lice” svih negativnih pojava u ovom sportu verovatno najpoznatiji i najosramoćeniji bicklista svih vremena – Lens Armstrong. Sedmostruki uzastopni osvajač čuvenog „Tur d’Frans” takmičenja dugo je važio za heroja koji je uspeo da pobedi rak, a zatim i da se trijumfalno vrati vođen neverovatnom snagom volje i upornošću.

 

Kasnije se, ipak, saznalo da je inspirativna priča zasnovana na lažima i nedozvoljenim supstancama. Armstrong je bio primoran da vrati ne samo odličja koja je osvojio, već i ogomnu sumu novca koju je zaradio tokom karijere. Ipak, njegov slučaj nikako nije usamljen u ovom sportu. Od šezdesetih godina naovamo, razotrkiveno je čak 13 pobednika Tur d”Fransa zbog korišćenja dopinga, a poslednji među njima je Španac Alberto Kontador koji je trijumfovao na tri uzastopne trke između 2007.i 2010. godine.

Stepanovi protiv Ruske atletske federacije

Da se nečasna praksa dopingovanja u vrhunskom sportu nastavlja, a da se samo menjaju supstance koje se koriste u tu svrhu, ukazuje i najnoviji doping skandal koji potresa Rusiju. Novinari nemačke ARD televizije snimili su dokumentarac koji istražuje sumnjiva dešavanja u atletskom savezu najveće države na svetu. Priča je zasnovana na tvrdnjama bračnog para uzbunjivača Julije i Vitalija Stepanova. Bivša atletičarka, koja je sada suspendovana zbog nepravilnosti u svom biološkom pasošu, govorila je o tome kako je od trenera dobijala doping i kako je bila ohrabrivana da čuva uzorke „čistog” urina u frižideru, u slučaju da dođe do kontrole.

Njen suprug Vitalij, koji je radio u ruskoj agenciji za antidoping, tvrdi da su i državni zvaničnici saučesnici u ovoj praksi. Navodno, kada se otkrije doping takmičara koji imaju potencijal da dođu do najsjajnijih odličja, od kontrolora se tražilo da te rezultate zataškaju. U nekim disciplinama kao što su skijanje, plivanje ili dizanje tegova, uopšte nema nikakve kontrole po rečima Stepanova. Među umešanim u aferu se pominje i aktuelna olimpijska šampionka Marija Savinova.
Sa druge strane, zvaničnici Ruske atletske federacije, a pogotovo njen predsednik Vitalij Balkničev odlučno negiraju izrečene tvrdnje koje nazivaju „gnusnim lažima”. Poslednje vesti govore kako se Balkničev privremeno povukao sa čela nacionalnog atletskog saveza dok se istraga o navodima o dopingu ne završi.

 

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta sporta pratite na našoj Facebook stranici – SportDnevno.rs, kao i na Twitteru @Sport_Dnevno_rs.