Mundobasket: Francuzima pripala bronza posle dramatične završnice

Košarkaši Francuske osvojili su bronzanu medalju na Svetskom kupu u Španiji, pošto su u borbi za treće mesto savladali Litvaniju sa 95:93.

Francuzi su do trijumfa stigli uprkos tome što su za odmor imali veoma malo vremena – samo 18 sati od kraja polufinalnog meča sa Srbijom.

‘Trikolori’ su u četvrtfinalu eliminisali Španiju i po svemu prikazanom na turniru medalju su i zaslužili, i to svoju prvu u istoriji na šampionatima sveta.

Čovek odluke bio je Boris Dijao, koji je u završnici vezao četiri poena za 84:80, pre nego što je Ertel promašajima sa penala uneo dramu u meč i odveo nas u neverovatan niz penala sa obe strane. Ertel se pribrao, pogađali su i Dijao i Batum, pa je Francuska sa linije slobodnih bacanja sačuvala prednost i došla do pobede.

Najefikasniji kod pobednika bio je Nikolas Batum sa 27 poena (8-12 iz igre, 9-11 penali, 3 sk), dok je Boris Dijao upisao 15 poena (6-10 iz igre, 2sk. i 4ast). Žofre Lovernj imao je 13 poena (6-10 iz igre) i 9 skokova, a Tomas Ertel takođe je ubacio 13 poena (3-5 iz igre).

Litvance je predvodio Jonas Valančunas sa 25 poena (8-12 iz igre) i 9 skokova, Juškevičus je ubacio 14 poena, Sejbutis 13, Martinas Pocijus imao je 11 poena, 4 skoka i 3 asistencije, a 11 poena dao je i Mačijulis.

U jednom trenutku činilo se da će umor sustići Francuze, kada su Litvanci pogodili dve trojke u nizu (Pocijus i Jankunas) i poveli sa 62:54 sredinom treće deonice.

Međutim, fantastični Batum je uz pomoć Lovernja postepeno vraćao Francuze u igru, pa je na šest minuta do kraja bilo nerešeno (75:75).

U neizvesnok završnici Dijao je preuzeo odgovornost i sa dva briljantna prodora doneo je Francuskoj vođstvo 84:80, da bi posle dobre odbrane i penala Ertela bilo +6 na pola minuta do kraja.

Činilo se da je tada meč rešen, ali Litvanci se nisu predavali – Juškevičus je pogodio dva penala, a zatim je Ertel promašio oba na drugoj strani i bacio rivalu pojas za spasavanje.

Juškevičus je zatim pogodio uz faul za -1 na 16 sekundi do kraja, posle čega se ušlo u penal završnicu.

Ertel i Seibutis pogodili su po četiri penala, zatim je dva puta bio precizan Dijao, a Jasaitis je bio polovično precizan. Međutim, i Batum je promašio jedan penal, pa se nastavila serija slobodnih bacanja – Valančunas je na nešto manje od četiri sekunde smanjio na 93:92.

Potom je Batum pogodio oba penala, a na drugoj strani je Mačijulis dao prvo i namerno promašio drugo bacanje. Ipak, Francuzi nisu dozvolili rivalu ofanzivni skok i došli su do pobede.