Na korak do titule: Zvezda došla i do druge pobede!

Košarkaši Crvene zvezde poveli su sa 2:0 u finalnoj seriji Super lige Srbije, pošto su večeras kao gosti pobedili Partizan sa 72:69 (19:17, 19:2, 18:15, 14:18) i tako došli na pobedu od osvajanja titule prvaka države.

 

Serija se igra na tri dobijene utakmice. Sledeći meč na programu je u četvrtak, a domaćin će biti Zvezda.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Čarls Dženkins sa 18 poena, dok je Markus Vilijams završio sa 15 poena i šest asistencija. Junak pobede bio je, međutim, Nikola Kalinić, koji je 11 sekundi pre kraja zabeležio ofanzivni skok posle promašenog penala Luke Mitrovića i postigao koš za tri poena prednosti.

Najefikasniji u Partizanu bio je Milan Mačvan sa 14 poena, Aleksandar Pavlović postigao je 11, a Dragan Milosavljević i Vanja Marinković po 10.

Utakmica je odigrana pred oko 5.000 gledalaca, a pored uobičajenih incidenata kada se igraju “večiti” derbiji, u jednom trenutku je prekinuta kada je Stefana Jovića na klupi Zvezde pogodio komad stolice koji je doleteo sa tribina. On je tada izašao sa terena, a trener Partizana Duško Vujošević apeolovao je na publiku da ne ubacuje ništa u teren, ali tribina nije ispražnjena.

Partizan je meč završio bez Dragana Milosavljevića, koji je u trećoj četvrtini napustio parket iz nepoznatog razloga. On je pre tajm-auta delovao besno kada je pokazivao da treba da se traži tajm-aut, a kada je Vujošević to uradio, on je otišao u svlačionicu, a za njim je krenuo timski lekar.

 

Zvezda je vodila skoro sve vreme meča, osim u nekoliko navrata u prvom poluvremenu. Partizan je u prvih 10 minuta bio u igri zahvaljujući poenima Aleksandra Pavlovića i Milosavljevića, dok je Nemanja Dangubić igrao dobro za Zvezdu i u napadu i u odbrani. Crno-beli su u nekoliko navrata vodili, ali su crveno-beli uglavnom imali oko dva poena prednosti.

Slično je bilo i u drugoj četvrtini, ali su se stvari malo promenile kada je nakon ulaska Andrije Milutinovića Partizan poveo 31:30, da bi Zvezda odgovorila serijom od 9:0 i tako stekla prvu osetniju prednost na meču.

Partizan je preko Mačvana i Vanje Marinkovića prišao na 36:40 na poluvremenu, a onda je u trećoj deonici izjednačio, prvo na 40:40, a onda i 43:43.

Zvezda je posle toga odgovorila serijom 10:0 i prvi put stekla dvocifrenu prednost. Tu seriju vodili su Markus Vilijams i Čarls Dženkins poenima, ali i Nikola Kalinić igrom na oba kraja terena.

Iako se očekivalo da će Zvezda mirnije privesti meč kraju kada nije bilo Pavlovića, domaći igrači su zaigrali snažnije i predvođeni Mačvanom, Marinkovićem i Milenkom Tepićem došli do izjednačenja 58:58, nakon što je Kaliniću dosuđena nesportka lična greška nad Borisom Daloom. Radost domaćih navijača kratko je, međutim, trajala, pošto je Dženkins odmah u sledećem napadu postigao koš i dodatno slobodno bacanje, a onda posle uspešne odbrane postigao trojku za vođstvo 64:58.

 

Tepić je posle toga uzvratio trojkom, a onda su oba tima počela mnogo da greše i promašuju, da bi posle skoro tri minuta bez poena Pavlović pogodio za dva, a Dženkins odmah odgovorio trojkom za vođstvo Zvezde 67:63. Nakon toga je Milutinov pogodio za dva, da bi u sledećem napadu Partizana Maik Cirbes blokirao šut Mačvana, a Dženkins odgovorio košem za 69:65 minut i po pre kraja.

Crno-beli se, međutim, nisu predavali, iako je Pavlović pogodio samo jedno bacanje, već su uspešno odbranili svoj koš, a onda je Mačvan postigao trojku za izjednačenje 16,5 sekundi pre kraja.

Nakon toga je fauliran Luka Mitrović, koji je pogodio prvo, a promašio drugo bacanje, samo da bi Kalinić zabeležio ofanzivni skok i pogodio koš, za vođstvo Zvezde od 72:69, 10,9 sekundi pre kraja. Šut za produžetak promašio je Marinković.