NA VRHUNSKOM NIVOU TOKOM ČITAVE SEZONE: Još jedna prestižna nagrada otišla je u njene ruke!

Ivana Španović
Youtube screenshot

Kraj svake godine rezervisan je za sumiranje postignutih rezultata koji su obeležili godinu na izmaku.

 

Svetska atletska asocijacija tradicionalno je izdvojila događaje po kojima ćemo pamtiti ovu atletsku 2016. godinu, pa tako u izveštaju o skoku udalj za žene najviše mesta je posvećeno uspehu srpske atletičarke Ivane Španović.

Španovićeva je svojim rezultatima zasenila svetsku javnost i mnoge stručnjake ostavila bez reči, a kako prenosi IAAF, Španovićeva je zasigurno oborila rekord za doslednost odnosno konstantnost.

Najbolja srpska atletičarka u sezoni na otvorenom takmičila se u 10 različitih zemalja, na četiri kontinenta, I uprkos varijacijama u vremenskoj zoni i klimatskim uslovima, svi njeni skokovi bili su razmaku najviše 18cm jedan od drugoga. U celoj sezoni taj razmak sveo se na najlošiji skok od 6,83m do 7,10cm koliko iznosi novi nacionalni rekord Srbije. Španovićeva je osvojila osam od 11 finala, dva puta je zauzela drugu poziciju, i jednom je bila treća na postolju.

Još jedan rekord gde je Ivana umešala svoje prste odnosi se na rekord koji je postigla u Dijamantskoj ligi. Šampionka Evrope pobedila je na pet mitinga iz serije, a samo je šestostruka svetska prvakinja i Olimpijska pobednica iz Londona, Britni Ris bila bolja od Srpkinje. Ris je takođe atletičarka koja ima najbolji rezultat sezone, impresivnih 7.31m.

Iako su obe briljirale u Riju sa skokovima 7,08m odnosno Ris 7,15m, morale su da se zadovolje bronzom odnosno srebrnom medaljom. Zlato je otišlo u ruke svetske prvakinje iz Pekinga Tiane Bartolete, koja je izvela najbolji skok života i zabeležila fenomenalnih 7,17m. Možda ne najbrža žena na svetu, ali definitivno najbrža daljašica, Bartoleta je maksimalno iskoristila svoju brzinu i titulu olimpijske šampionke uzela u svoje ruke. I pre,a i posle Rija, Bartoleta je bila daleko lošija od onoga što smo imali prilike da vidimo u Riju.

Pored titule vicešampionke sveta u dvorani, evropske prvakinje, bronzane iz Rija i osvajanje trofeja Dijamantske Lige, Ivana Španović definitivno iza sebe ima najuspešniju sezonu, ali upravo ta konstantnost među rezultatima, i pomeranje granica ličnih rekorda iz godine u godinu, čini našu Ivanu jednom od najboljih skakačica ovog vremena.

Dvojac Španović – Obradović već se uveliko sprema za nove izazove, a u Novoj godini ostaje nam samo da im poželimo zdravlja i malo više sportske sreće, recept za uspeh oni već odavno znaju.