Nadalu se ne sviđa selektorka Dejvis kupa: Odakle sad ona?!

Imenovanje žene za kapitena Dejvis kup reprezentacije Španije izazvalo je brojne reakcije u toj zemlji, a predsednik Teniskog saveza rekao je da stoji iza tog imenovanja.

Gala Leon Garsija je u utorak predstavljena kao novi savezni kapiten, a to imenovanje je javno kritikovao trener Rafaela Nadala, Toni Nadal, rekavši da „teorijski, žena ne može tako dobro da poznaje muški tenis”.

– Ja sam predsednik, a Gala Leon je moj kapiten – rekao je predsednik Kraljevoskog teniskog saveza Španije (RFET) Hose Luis Eskanjela.

Garsija će je na klupi zamenila Karlosa Moju. Ona ima 40 godina, a profesionalna karijera joj je trajala 14 godina. Najviši plasman na WTA listi bilo joj je 27. mesto.

– Reprezentacija u Federejssn kupu imala je muške kapitene dugo godina, pa smo tu pet puta pobeđivali. Mislim da nijedna žena nema obavezu da se pravda. Ovo je dugotrajna debata i vreme je da se smiri – rekao je Eskanjela.

Toni Nadal je kritikovao imenovanje žene za selektora muške reprezentacije.

– Nemam ništa protiv nje, ne znam šta može. Nadam se da će imati uspeha ali, teorijski, žena ne može tako dobro da poznaje muški tenis, jer to nije isto što i ženski tenis – rekao je Nadal.

Toni je kazao da ime novog selektora neće sprečiti Rafaela Nadala da se vrati u reprezentaciju nakon što je propustio duel sa Brazilom.

Sama Gala Leon Garsija nije se mnogo uzbuđivala zbog debate koja je izbila u javnosti i kritika na njen izbor.

– Ne mora svako da gleda isto na stvari. Radiću na komunikaciji sa igračima, a znam kakve su potrebe tima. Svako je odgovoran za svoje reči, a ja nisam došla da bih pravila seksističku raspravu već da bih pomogla da se trofej Dejvis kupa što pre vrati u Španiju – rekla je ona.