NAJBOLJI IGRAČ EVROPE NIJE U NBA: TEODOSIĆ vratio PRESTIŽNU NAGRADU na Stari kontinent!

Teodosić
print screen/twitter.com/cskabasket/media

Srpski plejmejker Miloš Teodosić, osvojio je prestižnu nagradu "Euroscar" za najboljeg igrača Evrope. Nagradu dodeljuje "Gazzetta dello Sport", a ona je po prvi put od 2000. godine pripala igraču koji ne nastupa u NBA.

 

Jedna od tri najprestižnije nagrade u evropskoj košarci, uz FIBA igrača godine i Sveevropskog košarkaša u izboriji Eurobasketa, pripala je srpskom plejmejkeru, prvom igraču od 2000. godine koji je proglašen za najboljeg, a da ne nastupa u NBA ligi.

Italijanska Gazzetta dello Sport, koja tradicionalno sprovodi ovu anketu u 33 zemlje sveta, a pravo glasa imaju treneri, igrači i sportski novinari, nazvala je Teodosićev trijumf istorijskim utoliko što je prekinuta duga tradicija da se za najbolje iz Evrope biraju oni koji nastupaju u NBA ligi.

Prethodno je Gregor Fućka bio proglašen za najboljeg kao igrač Fortituda u 2000. godini, a onda su redom birani: Peđa Stojaković, Dirk Novicki (6 puta), Toni Parker (2), Pau Gasol (4), Andrej Kirilenko i Mark Gasol.

Prvi Euroscar dodeljen je 1979. godine i pripao je sovjetskom košarkašu Vladimiru Tkačenku, a potom je usledila dominacija igrača iz jugoslovenske škole: Dražen Dalipagić, Dragan Kićanović (2), Dražen Petrović (4), Toni Kukoč (5), uz kratke prekide kada bi za najboljeg bio biran Arvidas Sabonis (6).

Novicki i Sabonis rekorderi su sa po šest laureata, jednim više od Kukoča i dva od starijeg Gasola.

Teodosićev izbor dobija na snazi ako pogledamo ko sve od Evropljana trenutno nastupa u NBA ligi, ali i kakva je konkurencija u samoj Evropi.

Teo je u 2016. godini predvodio CSKA do trijumfa u Evroligi, a potom i Srbiju do finala Olimpijskih igara u Riju, na tom putu igrajući košarku koja mu je donela još jedno laskavo priznanje pristiglo od američkih košarkaških trenera, koji su ga proglasili najboljim košarkašem koji ne nastupa u NBA ligi.

Uredništvo Gazzette u tekstu u kom su objavljeni rezultati glasanja nazvalo je Teodosića “fenomenom” i podsetilo da mu na kraju sezone, a ima 29 godina, ističe ugovor sa CSKA iz Moskve i da postoji mogućnost da veličanstvenu karijeru završi u NBA ligi.

Gazzetta podseća i na Teove početke u Valjevu i potom FMP Železniku, kao i da je 2007. bio izabran za najboljeg igrača Evrope do 20 godina, što mu je donelo transfer u Olimpijakos.

Drugo mesto u glasanju pripalo je Teodosićevom saigraču iz CSKA, Nandu De Kolou, a treći je bio prošlogodišnji pobednik, Pau Gasol, sada igrač San Antonio Sparsa.