Najgori fudbalski foliranti: Oni su spremni na SVE kako bi iznudili penal ili slobodan udarac!

Neki fudbaleri ne biraju sredstva da bi došli do pobede, pa čak pokušavaju i da odglume prekršaje protivnika. Njihova gluma izaziva promenjive rezultate, a ponekad deluje poprilično urnebesno. Ovo su najgori glumci na travnatom terenu, među kojima se posebno ističu Ćileanac Brajan Karasko i Brazilac Adrijan

Opšte je poznato koliko je u fudbalu jaka konkurencija i kako najmanji detalji mogu da odluče ko će dobiti utakmicu, pa čak i trofej. Da bi doneli prednost svom timu, igrači se često posluže i nečasnim sredstvima i glumom. Ponekad je njihovo pretvaranje uverljivo i donese rezultat, međutim često se i dešava da fudbaleri uprkos svojoj najboljoj nameri i nisu baš talentovani za glumu. Zadivljujuće, čak i ovakve predstave znaju da privremeno zavaraju arbitre.

Smrtonosna lopta

Priču počinjemo sa dva slučaja u kojima igrači padaju kao mrtvi kada ih pogodi lopta. Prvi „glumac“ je legendarni Rivaldo. Osim po sjajnim igrama i maestralnim golovima iz slobodnih udaraca, ikona Barselone i Brazila ostaće upamćen i po teatralnosti u jednoj situaciji.

U duelu njegove reprezentacije sa Turskom na mundijalu 2002. godine, Rivaldo je demonstrirao krajnje neubedljivo glumu koja je začuđujuće čak i „upalila“. Dok se Brazilac spremao da izvede korner, Hakan Unsal je šutnuo loptu u njegovom pravcu. Kada ga je lopta pogodila u nogu, Rivaldo je pao kao pokošen. Posle toga, Unsal je isključen, a Brazil je dobio utakmicu. Rivaldo je naknadno ipak novčano kažnjen, ali je u pitanju bila krajnje simbolična suma.

Za razliku od „karioke“, Stiven Tejlor iz Njukasla nije uspeo da zbuni sudiju. Kada je njegov Njukasl još pre deset godina igrao sa Aston Vilom, Tejlor je u jednoj situaciji ostao poslednji igrač u odbrani. Tada je, stojeći blizu gol linije, uspeo da zaustavi šut protivnika, ali rukom. Da bi pokušao da sakriju tu činjenicu, Tejlor je hteo da odglumi kako ga je lopta zapravo pogodila u telo. Taj zakasneli pokušaj je ipak bio krajnje komičan pošto je engleski defanzivac baš preterao, pa je izgledalo kao da je pogođen sačmaricom. Na kraju, gluma se nije isplatila, a rezultat svega bilo je isključenje i dosuđen penal.

Loš tajming

U sličnoj ulozi kao i Tejlor našao se i Alberto Đilardino u periodu dok je još igrao za Milan. U duelu Lige šampiona koju je njegov tim igrao protiv Seltika, italijanski napadač se našao u protivničkom šesnaestercu. Okružen protivnicima, Đilardino je odlušio da je nabolje što može da uradi je da pokuša da natera sudiju da dosudi penal za njegov tim. Nažalost, ideja mu je „sinula“ kasno, kada već nikog nije bilo oko njega. Za teatralan pad umesto penala je dobio samo žuti karton.

Bliski susreti

Jedna od situacija koja se nažalost često može videti na fudbalskim terenima je ona kada se posle nekog jačeg duela dva rivala jedan drugom unose u lice. Tu ponekad zna i da dođe do udaraca i isključenja. Jedan od istaknutih glumaca u ovom žanru je trener Norbert Majer.

Sadašnji strateg Bilefilda je svoje dramsko „umeće“ prikazao dok je još bio na čelu Duizburga. U meču u kojem se njegov tim sastao sa Kelnom, Majer se našao „oči u oči“ sa protivničkim igračem Albertom Štrajtom koji nikako nije očekivao šta mu sledi. Tada ga je Majer udario čelom, a zatim odmah pao kao da je zapravo Štrajt bio nasilnik. Loša gluma je ipak uspela da prevari sudiju koji je isključio igrača Kelna. Kasnije je nepravda delimično ispravljena kada je Majer za glumu dobio tromesečnu suspenziju, ali ga to nije mnogo potreslo jer je već prethodno dobio otkaz.

Sličnu predstavu je prikazao nekadašnji igrač Glasgov Rendžersa Kajl Laferti. On je tokom ligaškog meča protiv Aberdina u sezoni 2008/09 došao u sukob sa protivnikom Čarlijem Malgruom.

Za razilku od prethodnog slučaja ovde čak nije bilo nikakvog udarca, već je Laferti pao kao da ga je pomeo protivnikov pogled. Još jednom, sudija je bio nasamaren i Malgru je dobio crveni karton. Ipak, naknadno pregledanje snimka je pokazalo da se fudbaler koji sada nastupa u Turskoj očigledno pretvarao, zbog čega naredna dva meseca nije smeo da nastupa za svoj tim.

Zašto si sam sebe udario u glavu?

Slede dva krajnje spektakularna glumačka performansa. Prvi je viđen na susretu mladih reprezantacija Čilea i Ekvadora. Glavna uloga je rezervisna za Brajana Karaska. Desni spoljni čileanske selekcije se tada poslužio krajnje inventivnim potezom.

On je u duelu uhvatio protivnika za ruku i sam sebe njegovom rukom udario u glavu u situaciji koja je podsećala na scenu iz čuvenog crtanog filma. Domišljati Karasko je još jedan u nizu prevaranta kojima se potez isplatio, jer je uspeo da izdejstvuje faul u korist svog kluba.

 

Riba na suvom

Za kraj, ostavljamo neprevaziđenog glumca koj bi svakako trebalo da dobije „Zlatnu malinu” za najneuverljivije ponašanje. Ovu nenadmašnu glumu izveo je plejmejker Lidsa Adrijan. U duelu protiv Darbija krajem prošle godine, jedan od protivnika je nešto oštrije startovao na Adrijana. Međutim, u želji da naglasi grubost ovog starta, Brazilac je prevršio svako meru jer je nastavio da se valja i praćaka kao riba na suvom, što je delovalo i više nego komično.