NAJGORI INCIDENT U ISTORIJI KOŠARKE: Ko je kriv za ZVERSKU tuču pred kraj utakmice Partizana i Reala?

Meč Real Madrida i Partizana (80:95) ostaće upamćen po zverskoj tuči više nego po fantastičnoj igri crno-belih.

printscreen

Partizan je poveo sa 2-0 u plej-of seriji sa Realom, ali ostaje pitanje kakve kazne čekaju učesnike incidenta.

I kada se pogleda taksativno, tačno se vidi ko je započeo sukob, ali i ko je napravio opštu haos.

Sve je počelo na minut i 40 sekundi do kraja kada je Serhio Ljulj napravio nepromišljen i prljav faul. On je kasnije okarakterisan kao nesportska nad Kevinom Panterom, ali meč je prerano završen.

Panter je pretio pesnicom Ljulju, a osim guranja nije došlo do sukoba. Gurnuo je Jabusele Pantera, a onda je Egzum gurnuo Ljulja. Nije bilo prave tuče sve do trenutka dok nije mučki sa leđa doleteo Gabrijel Dek. Argentinac je udario i Pantera, ali i Dantea Egzuma kome je okrnjio zub i to je bio samo početak opšteg haosa.

Upravo je Egzum koji se klonio svih sukoba od početka sezone izvukao najdeblji kraj. Naime, nedugo nakon ovog trenutka ga je uhvatio Geršon Jabusele sa leđa, prevrnuo na parket i tom prilikom ga povredio. I dalje nije poznato da li će Egzum biti spreman da nastupi u trećem meču serije (utorak, 20.30) u Beogradu.

Nakon opšte tuče počelo se sa smirivanjem strasti pred meč u Beograd, a odlučio je da se prvi izvini Ljulj.

Ono što se desilo sinoć nikada ne sme da se desi na košarkaškom terenu. Preuzimam odgovornost jer sam napravio takav oštri faul koji je izazvao katastrofu koja je usledila. Izvinjavam se svim navijačima“, poručio je Ljulj.

Jabusele koji poznaje borilačke veštine i koji je ranije napravio skandal u Kini (gledao u pod prilikom intoniranja himne), sada je odlučio da ćuti.

Dek se takođe još uvek nije oglasio, a ostaje da se vidi kakve će kazne izreći Evroliga ovog petka. Očekuje se da budu i najveće u istoriji evropske košarke.

Prema pravilima Evrolige postoje dva vrste povrede pravila: teži i lakši, a ono što se dešavalo u prestonici Španije sigurno spada u ovu prvu grupu. Kao teži prekršaji se navode fizički napad koji dovodi do prekida utakmice, pretnje i vređanje, kao i ponašanje koje vodi do nasilja.

Najveća kazna iz Evrolige je suspenzija na četiri godine. Blaže su one koje iznose od godinu dana zabrane, do suspenzije na tri ili više utakmica u zavisnosti od procene kakav je bio stepen prekršaja.

Košarkaši koji su učestvovali u tuči mogu da budu kažnjeni novčano od 30 do 280 hiljada evra.

U duelu između Reala i Partizana isključen je 21 igrač i zbog toga meč nije mogao da se nastavi. Vrlo lako bi moglo da se desi da budu donete najrigoroznije kazne u istoriji Evrolige.

Najdrastičnije kazne do sada su izrečene 2013. godine posle tuče igrača Olimpijakosa i Galatasaraja. Učesnici tuče dobili su zajedno deset mečeva kazne – Mirza Begić četiri, a Printezis i Mensa Bonsu po tri utakmice. Begić je uz to platio 15 hiljada evra, a Printezis i Mensa Bonsu po 10.