“Najgori scenario se već ostvario”: KORONA SE POJAVILA u Olimpijskom selu

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju objavili su da je u Olimpijskom selu potvrđen jedan slučaj zaraze koronavirusom, nešto manje do nedelju dana pre zvaničnog otvaranja takmičenja. To je prvi potvrđen slučaj kovida u Olimpijskom selu, što je dodatno pojačalo zabrinutost o mogućnosti održavanja najveće svetske smotre sportista u ovom trenutku.

Printscreen Youtube/BBC

Svetski mediji preneli su da se “najgori mogući scenario” već ostvario jer je izvršni direktor Olimpijskih igara Toširo Muto saopštio da je pozitivan nalaz na testu dobio jedan od posetilaca iz inostranstva koji učestvuje u organizaciji Igara.

Ta osoba je smeštena u četrnaestodnevni karantin i udaljena iz Olimpijskog sela, u kojem će tokom ovog velikog događaja biti smešteno više hiljada učesnika i zvaničnika.

“Jedna osoba u Olimpijskom selu je pozitivna. To je prvi slučaj koji je potvrđen tokom skrining testa”, izjavila je portparolka Organizacionog komiteta Masa Takaja.

“Trenutno je izdvojena i nalazi se u hotelu”, dodala je.

Seiko Hašimoto, vođa organizacije Igara u Tokiju, dodao je da svi u timu rade naporno kako bi se sprečili veći problemi.

“Činimo sve kako bismo sprečili širenje kovida. Ako se završi na tome da dođe do pojave zaraze, bićemo sigurni da imamo spreman plan da odgovorimo”, naveo je Hašimoto.

Organizatori su prethodno potvrdili da je od 1. jula potvrđeno još 13 slučajeva infekcije kod osoba povezanih sa Olimpijskim igrama. Ukupan broj skočio je na 44 samo nekoliko dana pred zvanično otvaranje takmičenja, koje je 2020. već odloženo zbog pandemije.

Od spomenutih 13, četvoro zaraženih je iz “kolektiva koji imaju veze sa Igrama”, odnosno članova komiteta i organizacionih jedinica, sedmoro je radnika u samim sportskim objektima, dok su preostala dva slučaja predstavnici stranih medija.

Najmanje petoro sportista je testirano pozitivno na kovid 19 od sletanja u Japan, među kojima je bio i srpski veslač Miloš Vasić.

Zvaničnici u Tokiju saopštili su da je u petak registrovan 1.271 novi slučaj, što je treći uzastopni dan sa više od 1.000 novozaraženih, zbog čega su pojačani apeli da bi Olimpijske igre trebalo odložiti.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i organizatori insistiraju da će stroge mere učiniti da Igre budu “sigurne i bezbedne”, i tvrde da je 85 procenata sportista koji će biti smešteni u Olimpijskom selu vakcinisano.