Da jedan provincijski klub zaseni mnogo bogatije i atraktivnije timove u Engleskoj, danas je govoto nemoguće. Ipak, za Klafa to je bio izazov i nešto što se mora!

 

Engleska je kolevka fudbala. Zemlja koja i danas pamti jednog od najuspešnijih trenera. Velikog stručnjaka bez dlake na jeziku. Legendu koja je fudbalske menadžere nazivao “običnim prljavicima”, a sebe smatrao najboljim trenerom. Upoznajte se sa kontroverznim i neprevaziđenim Brajanom Klafom!

Da jedan provincijski klub zaseni mnogo bogatije i atraktivnije timove u Engleskoj, danas je govoto nemoguće. Ipak, za Klafa to je bio izazov i nešto što se mora!

Kruna uspeha britanskog trenera bile su dve titule evropskog prvaka osvojene sa Notingemom 1979. i 1980. godine. On je samo jedan od četiri engleska trenera koji je sa dva različita kluba uzeo šampionske titule (Derbi i Notingem).

O Brajanovom životu mnogo se pisalo, čak je i snimljen film “The damned United” koji obuhvata njegovu trenersku karijeru… I pored činjenice da je Klaf bio vrhunski strateg, kolege ga nisu preterano obožavale, baš zbog doze arogancije, sarkazma i iskrenosti koju nije skrivao. Uvek je govorio ono što je mislio, zato je i bio miljenik “sedme sile”.

Vodio je buran život, obeležen borbom protiv alkoholizma, skandalima, brojnim usponima i padovima… Osim dubokog traga u engleskom i evropskom fudbalu, Klaf je iza sebe ostavio legendarne izjave, koje se i danas citiraju.

Neke od brojnih izjava po kojima svi pamte Brajana Kalfa:

 

Kada su ga upitali da prokomentariše nesuglasice koje je imao sa igračima u Notingem Forestu, Klaf je odgovorio: “Raspravljali smo dvadesetak minuta i odlučili da sam ja u pravu.”

O golmanu Dejvidu Simenu jasno je izneo mišljenje: “Simen je zgodan mlad momak koji više vremena provodi ogledajući se nego gledajući u loptu. Tako ne možete da branite.”

Klaf je bio protivnik visokih lopti kojima se preskače sredina terena, a koji su u to vreme forsirali mnogi ostrvski klubovi: “Da je Bog želeo da  fudbal igramo u oblacima, on bi tamo posadio travu.”

Kada je Martin O’Nil napravio uspeh sa Lester sitijem, Klaf je to prokomentarisao na njemu dostojan način: “Svako ko uradi bilo šta sa Lesterom mora da je genije. Da je Englez ili Šveđanin, O’Nil bi bez problema bio selektor Engleske.”

(Ne)birajući reči, Klaf je prokomentarisao i odluku Mančester Junajteda 1999. godine, da umesto u FA kupu, učestvuje na Svetskom klupskom prvenstvu u Brazilu: “Junajted u Brazilu!? Nadam se da će zakačiti proliv.”

Pre nego što je postao trener, Martin O’Nil je igrao pod menadžerskom palicom Brajana Klafa. Kada je upitao tadašnjeg trenera zašto je prebačen u rezerve, Klaf mu je odgovorio: “Zato što si previše dobar za prvi tim.”

O porodici Bekam: “Njegova žena ne ume da peva, njegov frizer ne zna da šiša.”

Uvek je bio skroman: “Ah, da, Frenk Sinatra, je l’ znate da me je jednom upoznao?”

I za kraj, evo i one najzvučnije: “Kada umrem, Bog će morati da mi preda svoju omiljenu stolicu.”

 

Glavni “krivac” za veliki uspon Derbi Kauntija

Priča o Brajanu počinje u Derbi Kauntiju. Njegova najveća inspiracija bio je poznati menadžer Lids Junajteda – Don Rivi. Neprijateljstvo između dva stručnjaka, zapravo je glavni razlog velikog uspona koji je Derbi doživeo u period dok je Brajan bio trener. Dan kada se igrala utakmica između Derbija i Lidsa presudan je moment u karijeri britanskog trenera.

Saznanje da će se u Kupu sastati Derbi i tada vodeći klub u Engleskoj – Lids Junajted, oduševilo je sve fudbalere kao i stručni štab Derbija, koji je tada bio član treće divizije.

Međutim, omalovažavanje klubova i prljava igra samo su jedne od karakteristika Dona Rivija i njegovih igrača. Dan kada se igrao meč bio je do tada najvažniji i najsrećniji u Klafovoj karijeri.

Želeći da se postavi kao pravi domaćin i da na najbolji način ugosti veliki klub kakav je bio Lids, Klaf je u prostorijama kluba napravio skroman doček prilagođen finansijskim mogućnostima. Ipak, to gostovanje je za Rivija bilo “smešno”…

Ne pružajući mu ruku, i bez međusobnog pozdrava utakmica je počela i naravno, završena je pobedom Lidsa. Razočaranja je bilo. Ne toliko zbog rezultata, koliliko zbog Rivijevog nesportskog pristupa. Od tog trenutka, Brajan je imao samo jedan cilj – da uđe u prvu ligu i pokaže Riviju koliko može!

Tako je i bilo… Derbi je brzinom svetlosti, u tom periodu, postao jedan od najboljih timova u Engleskoj!

 

Od mržnje do “ljubavi”

Najveća ironija dogodila se onda kada je Brajan postao trener Lidsa. Od trenutka kada je preuzeo (onda) vodeći engleski klub, njegov oštri pristup i vidljiv prezir prema prljavom stilu igre ovog tima, dao je do znanja da će doći do sukoba. Igrači su ga praktično bojkotovali i 44 dana koliko je proveo u Lidsu nisu ništa dobro donela klubu, a najmanje Brajanu.

Jedina dobra stvar bila je to što je Klaf za to vreme shvatio koliko mu je nedostajao Piter Tejlor. On je bio njegova desna ruka i čovek koji je imao neverovatan “njuh” za napadače. Kada je saznao da Brajan odlazi u Lids bio je veoma razočaran, odlučio je da prekine dugogodišnje prijateljstvo i ostane u Derbiju.

Naravno, prijateljstvo između njih bilo je jače od svakog problema, pa su kasnije saradnju obnovili u Notingemu. Evo i zajedničke fotografije:

Godine u kojima su Brajan i Notingem vladali Evropom!

 

Zlatne godine Notingem Foresta počele su dolaskom Brajana Klafa na mesto glavnog menadžera – 1975. godine.

Klaf nije dočekan sa simpatijama jer je nekoliko godina ranije doneo titulu prvaka Notingemovom ljutom rivalu – Derbi Kauntiju. Iako je u klubu vladala besparica Klaf je za kratak period uspeo da oformi kvalitetan tim koji je u sezoni 1978/79. osvojio četiri trofeja: Prvenstvo Engleske, Liga kup Engleske, FA Kup i najveći trofej – Kup Evropskih šampiona.

Godine 1980. Forest je odbranio titulu najboljeg kluba Starog kontinenta pobedivši Nemačkog prvaka Hamburger SV u finalnoj utakmici u Madridu.

Iste godine “šumari” su osvojili Evropski Super Kup i Liga Kup Engleske. Na naredni trofej Notingem je čekao do 1989. godine kada je osvojen novi Liga Kup. Iduće godine je odbranio trofej u Liga Kupu što je ujedno i poslednji značajniji uspeh ovog kluba do današnjih dana.

Posle 18 godina na čelu stručnog štaba, Brajan Klaf napustio je Notingem Forest 1993. godine, čime je završen najuspešniji period u istoriji kluba.

 

Rivali koje spaja jedan čovek – Brajan Klaf!

Notingem Forest i Derbi Kaunti važe za ljutite rivale, a utakmice između ovih timova oduvek su donosile posebno uzbuđenje. Ipak, međusobnu mržnju potiskuje jedan čovek – Brajan Klaf.

Poštovanje je obostrano! Njegovo ime se ponosno izgovara u Notingemu, ali i u Derbi Kauntiju, kome je Brajan doneo prvu titulu u istoriji kluba.

Notingem Forest nije najveći fudbalski klub Engleske, ali je među najintrigantnijim. Njegovo postojanje obeležili su mnogi usponi i padovi, ali jedno je sigurno – Forest je našao svoje mesto među najbojim klubovima Engleske i Evrope i to baš u vreme “vladavine” Brajana Klafa…

Mnogi kažu da je Brajan imao bolesne ambicije, da je bio jedan od najargontnijih trenera… Sujeta je čudo, ali ono što nije je to što je harizmatični Britanac sada deo fudbalske istorije i na tome mu niko ne može zameriti.

Uostalom, i sam je na vrhuncu svoje karijere jednom izjavio: “Ne kažem da sam najbolji trener, ali sam sigurno u top 1!”