Najskuplje plaćeni igrači Zvezde i Partizana gotovo po pravilu su predstavljali potpune promašaje i odlazili su iz Srbije besplatno ili za siću.

 

Najskuplji fudbaleri koje su dosad dovodili čelnici Crvene zvezde i Partizana uglavnom su se pokazali kao promašaji na kojima su večiti rivali izgubili milione! Partizan ovog leta planira da obori klupski rekord dovođenjem Sejdube Sume za 1,5 miliona evra, dok će Zvezda danas predstaviti Aleksandra Pešića, kojeg je platila 750.000 evra.

 

NISMO KONKURENTI

 

Ipak, iskusni menadžer Zoran Stojadinović, u izjavi za “Informer”, upozorava da naši klubovi jednostavno nisu finansijski dovoljno moćni da angažuju kvalitetne igrače iz inostranstva.

– Strance u Srbiju treba dovoditi, ako su slobodni igrači. Dovedeš ga za platu, pa za minimum toliko ga i prodaš ako ne zadovolji. Osrednji klubovi u Španiji dovode pojačanja za milion i po, dva miliona evra. Oni koji vrede naravno da će pre da odu u Primeru nego u Superligu Srbije. Bolje je da taj novac dajemo domaćim kvalitetnim igračima nego strancima. Ja sam za dovođenje skupih stranaca ako se radi o onima koji su planetarno poznati, pa ste sigurni koga dovodite – istakao je Stojadinović.

Čelnicima dva najveća kluba ostaje da se nadaju da to neće biti bačen novac, kao što je to bio slučaj sa većinom dosadašnjih skupih pojačanja.

Rekorder među njima je Japanac Takajuki Suzuki, kojeg je Zvezda platila 2,5 miliona evra, a otišao je kao slobodan igrač pošto je odigrao šest mečeva i postigao dva gola, piše “Informer”.

Ništa bolje nisu prošli ni crno-beli sa Eduardom Pašekom, koji je plaćen 1.200.000 evra i imao platu 400.000 evra. Međutim, teška povreda kolena ga je potpuno poremetila, tako da je na 16 mečeva za Partizan dao četiri gola. I on se vratio u domovinu, a da klub iz Humske za njega nije dobio ni dinara.

Poslednjih sezona uprava sa “Marakane” malo je promenila kurs, pa strance dovodi bez obeštećenja, ali im daje veće plate. Prilikom kupovine velike sume izdvaja za domaće igrače, pa otud i transfer Aleksandra Pešića iz Tuluza za 750.000 evra.

Sportski direktor Zvezde Mitar Mrkela ocenio je da će Pešić sigurno opravdati uložen novac.

Ni u svetskom fudbalu cena nije uvek garant kvaliteta. Kad je reč o prethodnim transferima koji su pravljeni u klubu, ne mogu da pričam o njima jer ih nisam ni radio. Što se tiče Pešića, uveren sam da je odličan fudbaler i da će mnogo doprineti igri Crvene zvezde, rekao je Mrkela.

I u Partizanu veruju da će im se isplatiti 1,5 miliona evra uloženih u Sumu.

Polako, Suma još nije došao. Tačno je da će biti među najskupljima, ali sam siguran da će da se isplati. On je odličan igrač, koji će mnogo toga dobrog doneti ekipi. Ipak, ne volim da pričam unapred, hajde da sačekamo da dođe, pa onda možemo da analiziramo, zaključio je Iliev.loading...